Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπόγειος πόλεμος στις τράπεζες της Ευρώπης – Οι Ιταλοί βάζουν πόδι στη Γερμανία, επιστρατεύεται η Deutsche Bank, αλλά δεν έχει κεφάλαια

Υπόγειος πόλεμος στις τράπεζες της Ευρώπης – Οι Ιταλοί βάζουν πόδι στη Γερμανία, επιστρατεύεται η Deutsche Bank, αλλά δεν έχει κεφάλαια
Ο Orcel έκανε κίνηση στο σωστό timing, είναι πιθανώς μία από τις καλύτερες στιγμές που θα μπορούσε να έχει, ανέφεραν οι αναλυτές
Ένας υπόγειος πόλεμος έχει ξεσπάσει στις μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης, με τους Ιταλούς, μέσω της Unicredit να βάζουν επί της ουσίας πόδι στη Γερμανία.
Μάλιστα, η κίνηση της UniCredit να πάρει μερίδιο στη γερμανική Commerzbank εγείρει ερωτήματα για το εάν μια πολυαναμενόμενη διασυνοριακή συγχώνευση θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε περισσότερες εξαγορές και να ταρακουνήσει τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.
Την περασμένη εβδομάδα, η UniCredit ανακοίνωσε ότι είχε μερίδιο 9% στην Commerzbank, επιβεβαιώνοντας ότι το ήμισυ αυτού του μεριδίου αποκτήθηκε από την κυβέρνηση.
Το Βερολίνο είναι βασικός μέτοχος της Commerzbank από τότε που έδωσε 18,2 δισ. ευρώ για να σώσει την τράπεζα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.
Η UniCredit εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον για τη συγχώνευση των δύο, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ιταλικής τράπεζας Andrea Orcel να λέει στο Bloomberg TV ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», αναφέροντας την πιθανότητα είτε να μην λάβει περαιτέρω μέτρα είτε να αγοράσει στην ανοιχτή αγορά.
Η Commerzbank έδωσε μια πιο χλιαρή απάντηση στις προτάσεις συγχώνευσης.
Ωστόσο, οι αναλυτές χαιρέτησαν την κίνηση της UniCredit, ιδιαίτερα επειδή μια δέσμευση θα μπορούσε να τονώσει την δραστηριότητα στον τραπεζικό τομέα της Ευρώπης - ο οποίος συχνά θεωρείται πιο κατακερματισμένος από ό,τι στις ΗΠΑ, με ρυθμιστικά εμπόδια και ζητήματα παλαιού τύπου που εμποδίζουν τις μεγάλες συμφωνίες.

Κατάλληλη για UniCredit;

Μέχρι στιγμής, η αγορά έχει ανταποκριθεί θετικά στην κίνηση της UniCredit.
Οι μετοχές της Commerzbank εκτινάχθηκαν κατά 20% την ημέρα που ανακοινώθηκε το μερίδιο της UniCredit.
Οι μετοχές της γερμανικής τράπεζας αυξήθηκαν περίπου κατά 48% μέχρι στιγμής φέτος.
Οι επενδυτές εκτιμούν τη γεωγραφική επικάλυψη μεταξύ των δύο τραπεζών, τη συνέπεια στα χρηματοοικονομικά και την υπόθεση ότι η συναλλαγή είναι «συνεργατικής» φύσης, ανέφεραν σε ερευνητικό σημείωμα την περασμένη εβδομάδα αναλυτές της UBS, με επικεφαλής τον Ignacio Cerezo.
Σύμφωνα με την UBS, η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Commerzbank.
Αναλυτές της Berenberg ανέφεραν σε σημείωμα την περασμένη εβδομάδα ότι μια πιθανή συμφωνία συγχώνευσης «θα πρέπει, θεωρητικά, να έχει περιορισμένη επίδραση στα σχέδια διανομής κεφαλαίου της UniCredit».
Είπαν ότι ενώ υπάρχει «στρατηγική αξία» σε μια συμφωνία, τα άμεσα οικονομικά οφέλη μπορεί να είναι μέτρια για την UniCredit, με τους πιθανούς κινδύνους από τη διασυνοριακή συμφωνία να μειώνουν μέρος του οφέλους.
Ο David Benamou, επικεφαλής επενδύσεων στην Axiom Alternative Investments, χαιρέτισε την απόφαση της Orcel να αναλάβει μερίδιο στην Commerzbank ως μια «φανταστική κίνηση» που έχει νόημα λόγω της αύξησης του μεριδίου της γερμανικής αγοράς που θα έδινε στην UniCredit.
Καθώς η Commerzbank δεν εμφάνισε πολύ καλά αποτελέσματα το 2ο τρίμηνο, αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ χαμηλή αποτίμηση, επομένως η στιγμή που ο Orcel παρενέβη, είναι πιθανώς μία από τις καλύτερες στιγμές που θα μπορούσε να έχει», είπε ο Benamou.
Όταν ρωτήθηκε πόσο επικείμενη ήταν μια εξαγορά βραχυπρόθεσμα, ο Benamou εκτίμησε ότι ήταν δυνατή, λέγοντας, «πιθανότατα θα το καταφέρουν».
Σύμφωνα με τον Arnaud Journois, ανώτερο αντιπρόεδρο της αξιολόγησης των Ευρωπαϊκών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων της Morningstar DBRS, η UniCredit είναι ήδη καθ' οδόν για να γίνει κορυφαία τράπεζα στην Ευρώπη.
Όπως είπε υπήρχε μια «διπλή λογική» πίσω από την κίνηση της UniCredit, καθώς της επιτρέπει να έχει πρόσβαση τόσο στη γερμανική όσο και στην πολωνική αγορά όπου δραστηριοποιείται επί του παρόντος η Commerzbank.
«Η UniCredit ήταν πολύ ενεργή τα τελευταία δύο χρόνια, κάνοντας μερικές στοχευμένες εξαγορές... Αυτό είναι λοιπόν το επόμενο λογικό βήμα», είπε ο Journois.
Η UniCredit συνεχίζει να εκπλήσσει τις αγορές με κάποια εντυπωσιακά τριμηνιαία κέρδη.
Κέρδισε 8,6 δισ. ευρώ πέρυσι (αύξηση 54% από έτος σε έτος), ικανοποιώντας επίσης τους επενδυτές μέσω εξαγορών μετοχών και μερισμάτων.

Τι σημαίνει για τον κλάδο;

Οι αναλυτές ελπίζουν ότι μια κίνηση της UniCredit θα ενθαρρύνει περισσότερη διασυνοριακή ενοποίηση.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν όλο και περισσότερα σχόλια για την ανάγκη για μεγαλύτερες τράπεζες.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, για παράδειγμα, είπε τον Μάιο σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι ο τραπεζικός τομέας της Ευρώπης χρειάζεται μεγαλύτερη ενοποίηση.
«Οι ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να είναι εταίροι, αλλά εξακολουθούν να ανταγωνίζονται μερικές φορές.
Γνωρίζω, λοιπόν, ότι από την σκοπιά της ΕΕ —από την άποψη των υπευθύνων χάραξης πολιτικής— υπάρχει όρεξη για περισσότερη ενοποίηση.
Ωστόσο, πιστεύουμε ότι υπάρχουν μερικά εμπόδια που το καθιστούν δύσκολο, ειδικά από τη ρυθμιστική πλευρά», είπε ο Journois στο CNBC.
Μια διασυνοριακή συγχώνευση μεταξύ UniCredit και Commerzbank θα ήταν πιο προνομιακή από μια εγχώρια συγχώνευση μεταξύ της Deutsche Bank και της Commerzbank, σύμφωνα με τον Reint Gropp, πρόεδρο του Hall Institute for Economic Research.
«Η γερμανική τραπεζική δομή έχει καθυστερήσει πολύ τη διαδικασία εξυγίανσης.
Ουσιαστικά, η Γερμανία εξακολουθεί να έχει σχεδόν τις μισές τράπεζες στη ζώνη του ευρώ, που είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το μερίδιό της στο ΑΕΠ.
Επομένως, οποιαδήποτε διαδικασία ενοποίησης θα ήταν ευπρόσδεκτη τώρα», δήλωσε ο Gropp.
Σημείωσε ότι η Commerzbank ήταν πάντα «μεγάλος υποψήφιος για εξαγορά» στον γερμανικό τραπεζικό τομέα, επειδή οι περισσότερες από τις άλλες τράπεζες στη χώρα είναι ταμιευτήρια που δεν μπορούν να εξαγοραστούν από ιδιωτικά ιδρύματα ή συνεταιριστικές τράπεζες που αποτελούν επίσης δύσκολους στόχους εξαγοράς .

Πως θα πορευτεί η Deutsche Bank;

Η Deutsche Bank, η οποία εξακολουθούσε να θεωρείται ως ο κύριος υποψήφιος για την εξαγορά της Commerzbank μετά την απότομη κατάρρευση των αρχικών συνομιλιών το 2019, λέγεται ότι εφαρμόζει τη δική της αμυντική στρατηγική στον απόηχο του μεριδίου της UniCredit.
Ο Filippo Alloatti, επικεφαλής των οικονομικών της Federated Hermes, δήλωσε ότι η Deutsche Bank είναι απίθανο να παρουσιάσει μια ισχυρή ανταγωνιστική προσφορά για την Commerzbank.
Με δείκτη CET1 13,5% σε σύγκριση με τον στόχο του 13%, η Deutsche Bank είναι μάλλον «περιορισμένη».
Η γερμανική τράπεζα έχει επίσης λιγότερα πλεονάζοντα κεφάλαια από την UniCredit και ως εκ τούτου «δεν μπορεί πραγματικά να αντέξει οικονομικά» μια εξαγορά, είπε ο Alloatti.
Ωστόσο, η Deutsche Bank θα μπορούσε να έχει ένα «γενναίο πρόσωπο», πρότεινε ο Alloatti, και να εξετάσει έναν άλλο στόχο όπως η ABN Amro.
Η ολλανδική τράπεζα, η οποία επίσης διασώθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008 από το κράτος, έχει αποτελέσει αντικείμενο κερδοσκοπίας για την εξαγορά.
«Το περιμέναμε αυτό», είπε ο Alloatti, μιλώντας για τις δυνατότητες περαιτέρω ενοποίησης στον κλάδο.
«Εάν η UniCredit είναι επιτυχής, τότε φυσικά, άλλες διοικητικές ομάδες θα μελετήσουν αυτήν την υπόθεση», είπε, σημειώνοντας ότι υπήρχε επίσης περιθώριο στην Ιταλία για εγχώρια ενοποίηση.
Ο Gropp αναγνώρισε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της UniCredit είχε κάνει μια «πολύ τολμηρή κίνηση» που αιφνιδίασε τόσο τη γερμανική κυβέρνηση όσο και την Commerzbank.
«Αλλά ίσως χρειαζόμαστε μια τολμηρή κίνηση για να επιφέρουμε οποιεσδήποτε αλλαγές στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, κάτι που έχει καθυστερήσει πολύ», είπε.

Τι ακολουθεί;

Σε σχόλια που ανέφερε το Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank Manfred Knof είπε ότι θα εξετάσει τυχόν προτάσεις από την UniCredit σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της τράπεζας προς τους μετόχους της.
Ο Knof ενημέρωσε το εποπτικό συμβούλιο της τράπεζας την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα επιδιώξει παράταση του συμβολαίου του, το οποίο έχει διάρκεια έως το τέλος του 2025.
Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο ενδέχεται να εξετάζει νωρίτερα αλλαγή ηγεσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης