Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Έρχονται μεγάλες αποφάσεις - Πόσο αξίζει η Jumbo: 800 εκατ ή 3,7 δισεκ ευρώ;

Έρχονται μεγάλες αποφάσεις -  Πόσο αξίζει η Jumbo: 800 εκατ ή 3,7 δισεκ  ευρώ;
H κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης ανέρχεται σήμερα σε 3,3 δισ. ευρώ
Σε λιγότερο από μια εβδομάδα η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Jumbo θα κληθεί να αποφασίσει για το διετές πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών (1 – 27,20 ευρώ) έως 10% του μετοχικού κεφαλαίου με σκοπό την ακύρωση τους.
Aν και την τρέχουσα περίοδο στο χρηματιστήριο το ενδιαφέρον των ξένων οίκων επικεντρώνεται στην Εθνική Τράπεζα δημιουργώντας στρεβλώσεις στην αγορά, θα επιχειρήσουμε μια αποτίμηση της κεφαλαιοποίησης της Jumbo.
Παρά, επίσης, την διπλή αρνητική προειδοποίηση του βασικού μετόχου για άνοδο πωλήσεων 4% το 2024 και κέρδη περί τα 300 εκατ. ευρώ, όπως θα δούμε η αποτίμηση της Jumbo παραμένει ελκυστική όπως και άλλες εταιρείες του FTSE 25.
H κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης ανέρχεται σήμερα σε 3,3 δισ. ευρώ. Αν υποθέσουμε ότι, κάποιος όμιλος ήθελε να την εξαγοράσει τότε χωρίς τα μετρητά ( περί τα 500 εκατ. ευρώ ) το ποσό μειώνεται σε 2,7 δις. ευρώ.
Άλλωστε, δίχως τα μετρητά μειώνεται ο δείκτης τιμή/ κέρδη σε 9 και όχι 10 -11 όπως υπολογίζουν οι αναλύσεις.
Σ ότι αφορά το δίκτυο καταστημάτων της Jumbo στην Ελλάδα είναι 53 ιδιόκτητα καταστήματα με μέση επιφάνεια 9000 τ.μ ήτοι συνολική επιφάνεια 477.000 τ. μ.
Η έκταση των αποθηκευτικών χώρων και των Logistics ανέρχεται σε 560.000 τ.μ.
Με μια μέση τιμή 1500 ευρώ ανά τετραγωνικό, η αξία των καταστημάτων ανέρχεται σε 715 εκατ. ευρώ και των αποθηκών με μια μέση τιμή 1300 ευρώ σε 730 εκατ. ευρώ.
Η ίδια η εταιρεία, εδώ και χρόνια, δεν έχει προχωρήσει σε αναπροσαρμογή της εύλογης αξίας των ακινήτων και οι ενσώματες φθάνουν τα 680 εκατ. ευρώ. (2023)
Με την αφαίρεση της αξίας των ακινήτων η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται σε 1,4 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζουμε ότι, δεν έχουμε συμπεριλάβει το αναπτυσσόμενο ιδιόκτητο δίκτυο στην Ρουμανία (17 καταστήματα ) καθώς και τις πρόσφατες αγορές ακινήτων ( 103 εκατ. ευρώ ). Τα αποθέματα ( εμπορεύματα ) της Jumbo σταθερά εδώ και μια διετία ανέρχονται περί τα 280 εκατ. ευρώ.
Συνεπώς, δίχως τα αποθέματα η αποτίμηση ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας το 2023 ανήλθαν σε 303 εκατ. ευρώ.
Αφαιρώντας την κερδοφορία μένουν 800 εκατ. ευρώ, δίχως να έχουμε συμπεριλάβει το goodwill της Jumbo, δηλαδή την αξία της μπράντας, πελατεία κα.
Ποιά είναι λοιπόν η αποτίμηση της Jumbo όταν διαθέτει 500 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα και μηδενικό δανεισμό ; Τα 800 εκατ. ευρώ ή τα 3,7 δισ. ευρώ ( άνω όριο της αγοράς ιδίων μετοχών 27,2 ευρώ;
Η ίδια η αγορά θα απαντήσει στο ερώτημα με βάση τα εκάστοτε στοιχεία και με την παραδοχή ότι, η χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών – τραπεζών δεν στηρίζεται αποκλειστικά σε δείκτες ή πολλαπλασιαστές.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης