Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κραυγές τρόμου: Αφήστε την Ουκρανία να καταρρεύσει – Η Ρωσία έχει θανάσιμο σχέδιο διάλυσης ΗΠΑ – ΕΕ, θα πάει μέχρι τέλους

Κραυγές τρόμου:  Αφήστε την Ουκρανία να καταρρεύσει – Η Ρωσία έχει θανάσιμο σχέδιο διάλυσης ΗΠΑ – ΕΕ, θα πάει μέχρι τέλους
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αποδέχονται την ουκρανική ήττα και στρέφονται προς μία διπλωματική λύση την οποία όμως δεν έχει κανένα λόγο να αποδεχθεί η Ρωσία -  Αποκαλυπτικό έγγραφο καταδεικνύει ότι η Μόσχα με τον πόλεμο στην Ουκρανία επιδιώκει τη θανάσιμη φθορά ΗΠΑ - ΕΕ
Πληθαίνουν οι φωνές στη Δύση, που ζητούν αναθεώρηση των σχεδίων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι ανυπέρβλητες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Κίεβο στο πεδίο της μάχης πείθει τους δυτικούς εταίρους να επανεξετάσουν την πολεμική στρατηγική τους, με τη διπλωματία να κερδίζει έδαφος στους σχεδιασμούς τους.
Παράλληλα η αποκάλυψη ρωσικού σχεδίου από το 2023 σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα με τον πόλεμο στην Ουκρανία επιδιώκει να φθείρει θανάσιμα τις ΗΠΑ και την ΕΕ προκαλεί έντονη ανησυχία στη συλλογική Δύση.

Le Figaro: Φωνές σε ΗΠΑ – ΕΕ ζητούν άμεσο τερματισμό του πολέμου

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, Ευρωπαίοι πολιτικοί και διπλωμάτες είναι εμφανώς απαισιόδοξοι για μια «ουκρανική νίκη».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το σχέδιο για μια διπλωματική λύση συζητείται ήδη «διακριτικά» τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, καθιστώντας σαφές πως μια πιο ρεαλιστική άποψη της σύγκρουσης εμπεδώνεται μεταξύ των δυτικών αξιωματούχων.
Οι λόγοι αυτής της αλλαγής στάσης από την πλευρά της Δύσης είναι πολλοί.
Ο κυριότερος είναι η ταχεία προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο Donbass, ειδικά αν ληφθεί υπόψη η πρόοδος του ρωσικού στρατού στην πόλη Pokrovsk – η οποία είναι ένας υλικοτεχνικός κόμβος μεταξύ διαφορετικών περιοχών και μια εξαιρετικά στρατηγική πόλη για ολόκληρη τη ζώνη σύγκρουσης.
Αυτές οι ρωσικές νίκες εξάντλησαν τις δυτικές ελπίδες για λύση με στρατιωτικά μέσα γράφει ο γεωπολιτικός αναλυτής Lucas Leiroz.

Το Kursk ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Ένας άλλος ζωτικός παράγοντας για την αλλαγή στάσης είναι το αποτέλεσμα της ουκρανικής εισβολής στο Kursk.
Εκτιμάται ότι ο στόχος αντιπερισπασμού της επιχείρησης δεν επιτεύχθηκε, καθιστώντας έτσι αναπόφευκτο πως οι Ρώσοι θα αποκτήσουν τον έλεγχο όλων των βασικών περιοχών του Donbass στο εγγύς μέλλον.
Αυτό καθιστά τους ουκρανικούς στρατιωτικούς και εδαφικούς στόχους σχεδόν απίθανους, λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο όγκο εξοπλισμού και στρατευμάτων που χρησιμοποιήθηκαν στην αποτυχημένη εισβολή.
Πηγές που επικαλείται η γαλλική εφημερίδα πιστεύουν ότι η μείωση της στρατιωτικής βοήθειας είναι επίσης αναπόφευκτη.
Παρά τις υποσχέσεις των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ να συνεχίσουν την άνευ όρων υποστήριξή τους στην Ουκρανία, διπλωμάτες ξεκαθαρίζουν ότι, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος, θα υπάρξει μείωση της βοήθειας προς την Ουκρανία, καθώς η απαισιόδοξη άποψη για το μέλλον της Ουκρανίας κυριαρχεί και στα δύο κόμματα.
«Στη Δύση, αναγνωρίζεται όλο και πιο ανοιχτά ότι το Donbass και η Κριμαία στρατιωτικά είναι χαμένη υπόθεση για το Κίεβο.
Όποιος κι αν είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, η βοήθεια θα μειωθεί και οι Ουκρανοί δεν θα μπορούν να συνεχίσουν τον πόλεμο», αναφέρει η Le Figaro.
ukraine_army_2.JPG
«Αφήστε την Ουκρανία να πέσει και να χάσει εδάφη, προτιμότερη μία πολιτική λύση»

Ένας από τους τρέχοντες στόχους Αμερικανών και Ευρωπαίων, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς συνθήκες της σύγκρουσης για το Κίεβο, είναι να επανεξετάσουν και να επικαιροποιήσουν τα στρατηγικά συμφέροντα της δυτικο-ουκρανικής πλευράς.
Υπό αυτή την έννοια, διπλωμάτες και πολιτικοί προσπαθούν να επανεκτιμήσουν αυτό που θα θεωρούσαν «ουκρανική νίκη», τείνοντας να πιστεύουν ότι η καλύτερη διέξοδος για το Κίεβο είναι να εγκαταλείψει τα εδάφη που κατελήφθησαν από τη Ρωσία και να επιδιώξει με «δημοκρατικό και ελεύθερο» τρόπο ευθυγράμμιση. με τη Δύση σε ό,τι απομένει από το κυρίαρχο έδαφος της.
«Η Δύση θα πρέπει να ξανασκεφτεί τι θα μπορούσε να θεωρηθεί νίκη για την Ουκρανία.
Είναι το πιο σημαντικό πράγμα να έχουμε μια εδαφική νίκη, η οποία συνεπάγεται τη συνέχιση του πολέμου για την ανάκτηση των περιοχών που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι;
Ή μήπως είναι προτιμότερη μία πολιτική νίκη, δηλαδή η ύπαρξη μία ελεύθερης και δημοκρατικής χώρας, στραμμένης προς τη Δύση, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι θα εγκαταλείψει, προσωρινά, τα κατεχόμενα εδάφη;» διερωτήθηκε κορυφαίος Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, αρκετές κινήσεις για τον τερματισμό του πολέμου βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
Για παράδειγμα, η επιμονή να μην επιτρέπονται επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς βαθιά στο ρωσικό έδαφος θεωρείται από τους ερωτηθέντες διπλωμάτες ως ένδειξη αποκλιμάκωσης από τη Δύση.
Επίσης, η Γαλλία και η Γερμανία αναφέρονται ως παραδείγματα χωρών που φέρεται να έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τους στρατιωτικούς δεσμούς τους με το Κίεβο.
biden_der_leyen.jpg

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται πυρετωδώς για Σύνοδο Κορυφής στο Abu Dhabi

Επιπροσθέτως το άρθρο αναφέρει ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας ετοιμάζονται πυρετωδώς για μια επερχόμενη «σύσκεψη κορυφής για την ειρήνη».
Πιστεύεται ότι οι ΗΠΑ θα ηγηθούν μιας συνόδου στο Abu Dhabi μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.
Στη σύνοδο κορυφής, οι δυτικές χώρες θα αρχίσουν να επαναξιολογούν τον πόλεμο πιο ρεαλιστικά, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες στρατιωτικές συνθήκες. Έτσι, ελπίζεται ότι θα σημειωθεί πρόοδος προς τη δημιουργία μιας διπλωματικής ατζέντας για τον έγκαιρο τερματισμό των εχθροπραξιών.
Στην πραγματικότητα, από τη μια πλευρά, το άρθρο της Le Figaro είναι ρεαλιστικό στην παραδοχή της ρωσικής προόδου και της αδυναμίας Δυτικών και Ουκρανών να αποτρέψουν τη νίκη της Μόσχας.
saudi_arabia.jpg
Η Ρωσία όμως θα πάει μέχρι τέλους

Από την άλλη πλευρά όμως, τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης λανθάνουν εκτιμώντας πως η Δύση έχει οποιαδήποτε πρόθεση για ειρήνη.
Η πρόσφατη μείωση της γαλλικής και γερμανικής βοήθειας προς την Ουκρανία οφείλεται απλώς στην εξάντληση της ευρωπαϊκής κατασκευαστικής ικανότητας και όχι σε καμία πρόθεση ειρήνης, επισημαίνει εύστοχα ο Leiroz.
Με την ίδια έννοια, η άρνηση να εγκριθούν «βαθιά» χτυπήματα οφείλεται στον φόβο των ρωσικών αντιποίνων και όχι σε οποιαδήποτε πραγματική επιθυμία για ειρήνη.
Επιπλέον, πρέπει να τονιστεί ότι η Δύση είχε την ευκαιρία αλλά την έχασε σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.
Η Ρωσία ήταν πρόθυμη να διαπραγματευτεί για περισσότερα από δύο χρόνια, αλλά μετά την πρόσφατη εισβολή στο Kursk η Μόσχα κατέστησε σαφές ότι δεν εμπιστεύεται πλέον τους εχθρούς της και όλες τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Washington Post: Ρωσικό σχέδιο εξάντλησης ΗΠΑ - ΕΕ

Την ίδια στιγμή η Washington Post αποκαλύπτει πως η Ρωσία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία για να σφυρηλατήσει μια παγκόσμια τάξη απαλλαγμένη από την «αμερικανική κυριαρχία».
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα σε απόρρητο έγγραφο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, προβάλλεται η ανάγκη μια «επιθετική εκστρατεία» στον στρατιωτικό-πολιτικό, οικονομικό, εμπορικό και πληροφοριακό ψυχολογικό τομέα ενάντια σε έναν «συνασπισμό μη φιλικών χωρών» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να προσαρμόζουμε την προσέγγισή μας στις σχέσεις με μη φιλικά κράτη.
Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για την εύρεση των ευάλωτων σημείων της εξωτερικής και εσωτερικής τους πολιτικής με στόχο την ανάπτυξη πρακτικών βημάτων για την αποδυνάμωση των αντιπάλων της Ρωσίας», αναφέρει το έγγραφο του 2023, το οποίο δόθηκε στην Washington Post από μια ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ρωσία διεξάγει έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της Δύσης.
Υποστηρίζεται ότι η Μόσχα επιδιώκει να υπονομεύσει τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία και να διαταράξει την εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ.
russia_4.jpg
«Η Δύση να αποδεχθεί την πραγματικότητα ενός πολυπολικού κόσμου που αναδύεται»

Σκοπεύει επίσης να αναδιαμορφώσει τη γεωπολιτική κατάσταση, προσεγγίζοντας την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα σε μια προσπάθεια να αλλάξει την τρέχουσα ισορροπία δυνάμεων.
Το έγγραφο υπογραμμίζει τη θέση της Ρωσίας ότι η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία «θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τα περιγράμματα της μελλοντικής παγκόσμιας τάξης», σε ένδειξη της πεποίθησης της Μόσχας ότι η επιτυχία της ειδικής επιχείρησης της συνδέεται στενά με την άσκηση επιρροής σε παγκόσμια κλίμακα.
Το Κρεμλίνο αναμένει επίσης ότι η Δύση «θα συνειδητοποιήσει την έλλειψη οποιουδήποτε μέλλοντος στην συγκρουσιακή πολιτική και τις ηγεμονικές φιλοδοξίες της και θα αποδεχτεί τις πραγματικότητες του πολυπολικού κόσμου», σύμφωνα με το έγγραφο.
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει τα εξής: «Όπως έχουμε δηλώσει πολλές φορές σε διαφορετικά επίπεδα, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η διάθεση είναι να καταπολεμηθούν αποφασιστικά τα επιθετικά βήματα που έλαβε η συλλογική Δύση ως μέρος του υβριδικού πολέμου που ξεκίνησε κατά της Ρωσίας».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης