Το πόρισμα προτείνει, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση ενός μαθηματικού τύπου, ο οποίος θα καθορίζει το πώς θα αυξάνεται, από το 2028 και μετά, ο κατώτατος μισθός λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα της οικονομίας της χώρας
Σύμφωνα με τα όσα είπε η υπουργός σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, «υπάρχει μία Ευρωπαϊκή Οδηγία η οποία πρώτον, δίνει κατευθύνσεις στα κράτη-μέλη για το πώς θα ορίζεται με αντικειμενικό τρόπο ο κατώτατος μισθός και δεύτερον, δίνει και ένα σήμα προκειμένου να ενισχυθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».
H κα Κεραμέως επεσήμανε ότι συγκροτήθηκε μία επιστημονική επιτροπή, η οποία παρέδωσε το πόρισμά της στο υπουργείο Εργασίας.
Το πόρισμα προτείνει, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση ενός μαθηματικού τύπου, ο οποίος θα καθορίζει το πώς θα αυξάνεται, από το 2028 και μετά, ο κατώτατος μισθός λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα της οικονομίας της χώρας. Το πόρισμα προβλέπει επίσης ότι δεν μπορεί να μειώνεται ο κατώτατος μισθός.
«Θέλουμε αφενός να θωρακίσουμε τους εργαζόμενους και αφετέρου να υπάρχει γενικότερα προβλεψιμότητα στην οικονομία για το προς τα που πάει ο κατώτατος μισθός», είπε η υπουργός, η οποία υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου και της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία.
«Το πόρισμα περιέχει προτάσεις για το πώς θα ενισχύσουμε το ρόλο των κοινωνικών εταίρων. Πόσο πιο σημαντικό ρόλο θα έχουν οι κοινωνικοί εταίροι σε αυτή τη διαδικασία», είπε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι σήμερα θα αποσταλούν επιστολές προς τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να συζητηθεί το πόρισμα της Επιτροπής.
«Εν συνεχεία, αφού ακουστούν οι απόψεις των εταίρων, η πρόταση θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο όπου και θα ληφθεί η τελική απόφαση για την κατάρτιση νομοσχεδίου το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή» συμπλήρωσε.
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή προτείνει η αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού να λαμβάνει υπόψιν και τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας.
Για Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων
Σχετικά με το ζήτημα της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, η κα Κεραμέως επεσήμανε ότι προσεχώς θα κατατεθεί διάταξη στη Βουλή από κοινού με τον Υφυπουργό κ. Τσακλόγλου, προκειμένου να διορθωθεί μία στρέβλωση των τελευταίων ετών.
Τόνισε πως ζητούμενο είναι «να μην υφίσταται κάποιος μείωση της σύνταξής του επειδή πήρε αύξηση».
Προανήγγειλε δε, ότι η διάταξη θα κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να εφαρμοστεί στις συντάξεις του Ιανουαρίου, οι οποίες καταβάλλονται τον Δεκέμβριο.
Επαναπατρισμός Ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό
Αναφερόμενη στην προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τον επαναπατρισμό Ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό, μέσω αφενός της πλατφόρμας «Rebrain Greece» και αφετέρου, προγράμματος της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, επεσήμανε ότι πρόκειται για μία πρωτοβουλία που έχει ως στόχο τη σύζευξη μεταξύ των Ελλήνων εκείνων που αναζητούν μία επαγγελματική ευκαιρία για να επιστρέψουν στη χώρα μας και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό.
Σημείωσε ότι έχουν ήδη προγραμματιστεί δύο σημαντικές εκδηλώσεις στο εξωτερικό και συγκεκριμένα μία στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας στις 30 Νοεμβρίου και μία εντός του Δεκεμβρίου στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, με σκοπό να φέρουν σε επαφή τους ενδιαφερόμενους Έλληνες του εξωτερικού με τις εταιρείες.
Ανέφερε ακόμη ότι στην πλατφόρμα έχουν ήδη εγγραφεί πάνω από 2.000 χρήστες, προκειμένου να ενημερώνονται για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει θεσπίσει 50% μείωση στη φορολογία για 7 χρόνια σταθερά ως ένα σημαντικό κίνητρο για τους Έλληνες που θα επιλέξουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
«Να τονίσω ότι αυτή είναι μία προσπάθεια την οποία θα συνεχίσουμε. Την πιστεύουμε πολύ, θεωρούμε χρέος μας να κάνουμε αυτή τη σύζευξη μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων προκειμένου να φέρουμε πίσω αυτά τα λαμπρά μυαλά, να επαναπατρίσουμε το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό μας» δήλωσε σχετικά.
Επίδομα ανεργίας
Σχετικά με το εποχικό επίδομα ανεργίας, η κα Κεραμέως διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο πυλώνες: το τακτικό επίδομα ανεργίας και το εποχικό, επισημαίνοντας ότι «και τα δύο προχωρούν κανονικά, και στα δύο πρέπει να γίνουν τομές».
Για το εποχικό επίδομα, ανέφερε ότι το υπουργείο έχει ήδη λάβει σημαντικές προτάσεις από τον Σύλλογο των εργαζομένων στον επισιτισμό και τον τουρισμό που λαμβάνει υπόψη την ανταποδοτικότητα.
«Δηλαδή, κάτι που εξετάζουμε είναι όσο περισσότερο δουλεύεις να έχει επιρροή στο εποχικό επίδομα που θα λαμβάνεις στη συνέχεια», εξήγησε.
Τόνισε μάλιστα τη σημασία του κοινωνικού διαλόγου και προανήγγειλε την αναμόρφωση τόσο του τακτικού επιδόματος, όσο και του εποχικού.
Τέλος, χαρακτήρισε τις ερωτήσεις που καταθέτουν συνάδελφοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος «παράδειγμα υγιούς κοινοβουλευτικής διαδικασίας», υπενθυμίζοντας ότι πολλές πολιτικές της κυβέρνησης έχουν προέλθει απευθείας από προτάσεις των ίδιων των βουλευτών.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών