Η άνοδος της χρηματιστηριακής, όμως, κεφαλαιοποίησης προήλθε από την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας των μονάδων και στην έγκαιρη τοποθέτηση των θυγατρικών της Viohalco στην αγορά
Η εταιρεία κομμάτι της οποίας (Ελληνικά Καλώδια) επεδίωκε να αποκτήσει (Νοέμβριος 2020) η Γαλλική Nexans μέσα από μια συμφωνία μετρητών και μετοχών, μετά την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 200 εκατ. ευρω θα διαθέτει μια κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ και θα ανταγωνίζεται στις ΗΠΑ έναν από τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της, στόν κλάδο των καλωδίων την Iταλική Prysmian.
Η άνοδος της χρηματιστηριακής, όμως, κεφαλαιοποίησης προήλθε από την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας των μονάδων και στην έγκαιρη τοποθέτηση των θυγατρικών της Viohalco στην αγορά, οι οποίες πρόσφεραν κάτι μοναδικό παγκοσμίως στην αγορά, συναντώντας την παγκόσμια ζήτηση: τα προϊόντα διασύνδεσης των δικτύων ενέργειας και των ΑΠΕ (καλώδια), αλλά και την παραγωγή χαλύβδινων σωλήνων για μεταφορά καυσίμων, φυσικού αερίου και υδρογόνου.
Η πορεία διεθνοποίησης της ελληνικής Cenergy ξεκίνησε το 2016 όταν προέκυψε από την συγχώνευση της Ελληνικά Καλώδια και της Σωληνουργείας Κορίνθου, παρόλο που μια μεγάλη μερίδα ξένων και Ελλήνων επενδυτών πρότειναν προς την Viohalco να απορροφήσει όλες τις θυγατρικές της.
Η οικογένεια Στασινόπουλου και συγκεκριμένα η νεώτερη γενιά (Ιπποκράτης και Μιχαήλ Στασινόπουλος) επέμειναν και αντί των απορροφήσεων προχώρησαν σε επενδύσεις στην παραγωγή προϊόντων, με αποτέλεσμα η Cenergy να βρίσκεται μέσα στην πρώτη τετράδα των εταιρειών που παράγουν προϊοντα για την ενεργειακή μετάβαση των οικονομιών ( Prysmian, Νexans, ΝΚΤ, Cenergy )>
Eίναι χαρακτηριστικό ότι, η Ελληνικά Καλώδια πάλευε τότε με το ισχυρό καρτέλ των εταιρειών Prysmian και Nexans προκειμένου να αναλάβει έργα διασύνδεσης στην Ελλάδα.
Τώρα με πέντε παραγωγικές μονάδες σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία και τρία χρόνια στι ΗΠΑ, η εταιρεία αποτελεί προμηθευτή ευρωπαϊκών και αμερικανικών διαχειριστών ενέργειας, αλλά και διεθνών κολοσσών ενέργειας για την μεταφορά μέσω αγωγών.
To "κλειδί" της ανόδου - Το "στοίχημα" μεταφέρεται στην Viohalco
Όπως πρόσφατα εξήγησε η διοίκηση της Cenergy, αυτή η διπλή παραγωγή τόσο για διαχειριστές και εταιρείες ενέργειας εδραίωσε διεθνώς την ελληνική πολυεθνική.
Οι διεθνείς εταιρείες ενέργειας εκτός από την προμήθεια αγωγών για την μεταφορά καυσίμων, φυσικού αερίου έγιναν και πελάτες αργότερα για τις εταιρείες ΑΠΕ αγοράζοντας χερσαία και υποθαλάσσια καλώδια, σ όλο το φάσμα της ηλεκτρικής ισχύος.
Αν λοιπόν η Viohalco είχε συμφωνήσει με τους διεθνείς αναλυτές θα είχαν επενδυθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό, λιγότερα από 800 εκατ. ευρώ και πιθανότατα η Cenergy να μην έφθανε τους ανταγωνιστές της.
Σήμερα μετά την αύξηση κεφαλαίου της Cenergy, τα βλέμματα στρέφονται χρηματιστηριακά πρός την Viohalco για τους ξένους επενδυτές.Η συναλλαγή για αυτούς είναι πώληση των μετοχών των υπόλοιπων θυγατρικών προκειμένου να αγοράσουν Viohalco.
Η Cenergy με την είσοδο των νέων μετοχών θα φθάσει τα 2 δισ. ευρω, η Εlvalhalcor διαθέτει κεφαλαιοποίηση 686 εκατ. ευρώ και η Noval 330 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή 3 δισ. ευρώ.
Η μητρική των συμμετοχών Viohalco, έχει μόλις 1,4 δισ. ευρώ αποτίμηση, αν και διαθέτει το 71% της Cenergy, το 84,78% της Elvalhalcor και το 76,5% της Noval Properties. Και τώρα τα επόμενα βήματα είναι η περαιτέρω διεθνοποίηση στα μετοχολόγια της Elvalhalcor, Viohalco.
Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών