Αποφασισμένος να παραμείνει στην πολιτική σκηνή της χώρας, εμφανίζεται ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος -μετά και το «άκυρο» από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ- φαίνεται να έχει στραφεί στο συνέδριο, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι… αυτό θα διεξαχθεί.
Ο κ. Κασσσελάκης «πυροβολεί» τα social media διαμηνύοντας ότι η επόμενη μάχη θα δοθεί στο συνέδριο, ενώ δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητα και τα συγχαρητήρια στο ΠΑΣΟΚ για τις «άψογες δημοκρατικές διαδικασίες» μια δήλωση μομφή στις εξελίξεις της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο.
Βλέποντας ότι δύσκολα μπορεί να ελέγξει τα βασικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ (Κεντρική Επιτροπή και Πολιτική Γραμματεία) επισήμως ο «έκπτωτος πρόεδρος» προσπαθεί να ελέγξει το συνέδριο με απώτερο στόχο να διευρύνει την ατζέντα ευελπιστώντας στην ανάκληση της απόφασης για την ακύρωση της υποψηφιότητας στις εκλογές για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Δύσκολο εγχείρημα…
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στον Στέφανο Κασσελάκη, ότι έχει τον έλεγχο της Κεντρικής Επιτροπής… διαψεύστηκαν από τις εξελίξεις. Άλλωστε όσα συνέβησαν το Σάββατο, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ότι οι «Κασσελίστας» θα έχουν τον έλεγχο του συνεδρίου.
Κατά συνέπεια, η πλευρά του Κασσελάκη έχει αρχίσει να εξετάζει εναλλακτικά σενάρια, που περιλαμβάνουν:
- Εσωτερικό δημοψήφισμα
- Υποψηφιότητα από το μέτωπο των… Κασσελίστας
- Δημιουργία νέου κόμματος.
Σενάριο 1: Εσωτερικό δημοψήφισμα
«Το καταστατικό δίνει και δικαιώματα πρωτοβουλιών στα μέλη του κόμματος. Άρα λοιπόν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, δεν θα επιτρέψουμε σενάριο ρευστοποίησης του κόμματος, δεν θα επιτρέψουμε σενάριο αναβολής», έλεγε ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στον Ant1.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, ο κ. Κασσελάκης φέρεται να εξετάζει το σενάριο του δημοψηφίσματος στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μετρήσει τη δυναμική και τελικά να ξαναμπεί στο παιχνίδι, δεδομένου ότι στις δημοσκοπήσεις είχε σαφές προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων υποψήφιων.
Ωστόσο, το καταστατικό προβλέπει ότι εσωτερικό δημοψήφισμα μπορεί να γίνει για σοβαρά πολιτικά ζητήματα αλλά και σοβαρά ζητήματα λειτουργίας. Για να στηθούν κάλπες θα πρέπει να ζητηθεί είτε από την απόλυτη πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής, είτε από το 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που είναι συνεπείς με τις οικονομικές υποχρεώσεις. Ωστόσο, δεδομένων των τελευταίων εξελίξεων (που μόνο σοβαρές δεν είναι) αλλά και καθώς η επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ έκλεισε κάθε πόρτα συνεργασίας, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολα να κινητοποιηθούν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
Σενάριο 2: Υποψηφιότητα από το μέτωπο των… Κασσελίστας
Στο τραπέζι έχει πέσει και το σενάριο νέα υποψηφιότητας… στη θέση του Στέφανου Κασσελάκη. Και εδώ είναι που παίζει ακόμα και το όνομα της Ρένας Δούρου, που απέχει από τις συνεδριάσεις των κομμάτων, από τις έριδες ενώ δεν έχει αμφισβητήσει τις επιλογές του «έκπτωτου».
Ως εναλλακτική λύση εμφανίζει η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία έχει εξελιχθεί σαν τον «έτερον ήμισυ» του κ. Κασσελάκη. Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής συγκρούστηκε με όλο το… παλιό ΣΥΡΙΖΑ.
Σενάριο 3: Δημιουργία νέου κόμματος
Το σκληρό ροκ θα αρχίσει στην περίπτωση που ο Στέφανος Κασσελάκης αποφασίσει να συγκροτήσει νέο κόμμα. Το ενδιαφέρον στοιχείο εδώ θα είναι τα πρόσωπα που θα επιλέξουν να τον ακολουθήσουν. Δεδομένη θεωρούνται οι: Θεοδώρα Τζάκρη, Πέτρος Παππάς και Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Σαρακιώτης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Γιώτα Πούλου, Γιώργος Γαβρήλος, Κυριακή Μάλαμα.
Εάν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποχωρήσουν περισσότεροι από τέσσερις βουλευτές, τότε ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περνά στο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα χωρίς να έχουν προηγηθεί εθνικές εκλογές. Το πολιτικό κόστος σε αυτό το σενάριο θα είναι τεράστιο, αν και θα έχει συγκροτηθεί μια νέα ΚΟ.
Πάντως, υπενθυμίζεται ότι τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, τα οποία δεν παρέδωσαν τις έδρες, έχουν δεχθεί σκληρή κριτική και από τον Στέφανο Κασσελάκη.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών