Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο χάος ξανά η Σερβία - Νέο κύμα διαδηλώσεων κατά της εξόρυξης λιθίου - Φόβοι διαρροής χημικών - Ασφυκτικές πιέσεις κατά Vucic

Στο χάος ξανά η Σερβία - Νέο κύμα διαδηλώσεων κατά της εξόρυξης λιθίου - Φόβοι διαρροής χημικών - Ασφυκτικές πιέσεις κατά Vucic
Η αντιπολίτευση εκφράζει φόβους για διαρροή των χημικών στο υπέδαφος, σενάριο το οποίο αντικρούει η σερβική κυβέρνηση
Οι Πράσινες οργανώσεις και τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Σερβίας ανακοίνωσαν ένα νέο κύμα, μαζικών διαμαρτυριών κατά της εξόρυξης λιθίου στο δυτικό δήμο Loznica καθώς η κοινοβουλευτική πλειοψηφία απέρριψε την Πέμπτη 10/10 πρόταση νόμου της αντιπολίτευσης για την απαγόρευση του έργου.
Η κυβέρνηση Vucic δοκιμάζεται σκληρά, την ώρα που το έργο αλλά και η ηγεσία της χώρας εν προκειμένω υποστηρίζονται σθεναρά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ....
Το ζήτημα προκάλεσε τους περασμένους μήνες κύμα οργής των πολιτών, οι οποίοι ξεχύθηκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους της Σερβίας, σε διάφορες μεγάλες πόλεις.
Η αντιπολίτευση εκφράζει φόβους για διαρροή των χημικών στο υπέδαφος, σενάριο το οποίο αντικρούει όμως η σερβική κυβέρνηση.
serbia__lithium.webp
Το έργο

Πιο αναλυτικά, η σερβική βουλή καταψήφισε την πρόταση που κατέθεσε η αντιπολίτευση για απαγόρευση της εξόρυξης λιθίου και βορίου λόγω των συνεπειών που θα έχει στο περιβάλλον.
Εναντίον της πρότασης ψήφισαν 128 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού του οποίου ηγείται το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα ενώ την υπερψήφισαν 84 βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Η συζήτηση ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα με την αντιπολίτευση να επισημαίνει τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για το περιβάλλον η εξόρυξη λιθίου. Οι ανησυχίες της αντιπολίτευσης βασίστηκαν σε εκθέσεις επιστημονικών φορέων όπως και στην γνωμάτευση της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημόνων όπου χαρακτηρίζεται «βρώμικη» η διαδικασία για την εξαγωγή λιθίου.
Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για την χρήση εκατοντάδων χιλιάδων τόνων θειικού οξέος που θα χρησιμοποιείται σε ετήσια βάση για την επεξεργασία του ορυκτού που περιέχει λίθιο. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα με την κατασκευή στεγανών δεξαμενών που δεν θα επιτρέπουν την διαρροή των χημικών στο υπέδαφος.
vucic-lithium-june24.png

Στην δυτική Σερβία εντοπίστηκαν το 2004 τεράστια κοιτάσματα λιθίου. Το 2018 η σερβική κυβέρνηση έδωσε άδεια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στον αυστραλο-βρετανικό κολοσσό Rio Tinto. Το 2021 ωστόσο αναγκάστηκε να ανακαλέσει την άδεια εξαιτίας των αντιδράσεων με καθημερινές διαδηλώσεις και αποκλεισμούς δρόμων στο Βελιγράδι και άλλες πόλεις.
Στις αρχές του 2024 ανακοινώθηκε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ανανέωσης της σύμβασης με την Rio Tinto για την εξόρυξη λιθίου γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Παράλληλα δυτικές χώρες και κυρίως η Γερμανία ενεθάρρυναν την σερβική κυβέρνηση να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων λιθίου. Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία διαβλέπει στο σερβικό λίθιο την ευκαιρία απεξάρτησης από την Κίνα. Τα κοιτάσματα που βρέθηκαν στην Σερβία υπολογίζεται ότι θα καλύψουν το 70% των αναγκών της Ευρώπης σε λίθιο.
Με τη ψηφοφορία στην βουλή ανοίγει ο δρόμος για να ξεκινήσει η εξόρυξη λιθίου στην δυτική Σερβία.
Για την έναρξη λειτουργίας του μεταλλείο μπορεί να χρειαστεί να περάσουν και δύο χρόνια αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες.
69910818_1004.webp
Επικίνδυνες ακροβασίες Vucic στις σχέσεις με Ρωσία

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vucic φαίνεται πως είναι εμφανώς... «μπερδεμένος» το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Μετά τον σάλο που προκάλεσε υπογράφοντας καταδικαστική διακήρυξη κατά της Ρωσίας όσον αφορά τις «ενέργειες στην Ουκρανία» επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, καθώς κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ Σερβίας και Ελβετίας σήκωσε μέσα στο γήπεδο σημαίες της Ρωσίας και της Σέρπσκα, αφήνοντας σαφές πολιτικό μήνυμα.
Το βίντεο δημοσιεύτηκε από τον σερβοβόσνιο Πρόεδρο, Milorad Dodic, στον λογαριασμό του X.
Ενώ ο ύμνος της Σερβίας ακουγόταν στο γήπεδο του Λέσκοβατς, ο Vucic, καθισμένος δίπλα στον Ντόντικ, έβγαλε από την τσέπη του έναν συνδυασμό από τις δύο σημαίες και τις κούνησε πάνω από το κεφάλι του με τα δύο του χέρια.
Ο Πρόεδρος του μη κυβερνητικού Ευρωατλαντικού Συμβουλίου της Σερβίας με έδρα το Βελιγράδι, Ντράγκαν Σορμάζ, επέκρινε τη χειρονομία του Vucic.

Ο Σέρβος πρόεδρος ακροβατεί σε μια επικίνδυνη ισορροπία ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση προσπαθώντας να διατηρήσει «καλές» επαφές και με τις πλευρές...
ωστόσο - ομολογουμένως- δεν τα καταφέρνει πολύ καλά καθώς πέφτει από την μια αντίφαση στην άλλη.

«Τι σχέση έχει η Ρωσία με τον αγώνα Σερβία – Ελβετία;! Παραιτηθείτε, ντροπή στη Σερβία @avucic. πήγαινε στον ήρωα του Καζάν! Ελάτε στην Πρίστινα και ξεδιπλώστε τη ρωσική σημαία!», έγραψε στον λογαριασμό του X, αναδημοσιεύοντας το βίντεο του Ντόντικ και μαρκάροντας δυτικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένης της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βελιγράδι και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.

«Ερωτεύτηκε» ξαφνικά το... Κίεβο ο Σέρβος Vucic; - Η αλήθεια είναι διαφορετική

Ο πρόεδρος της Σερβίας Alexander Vucic τροποποίησε τη δήλωση υπέρ της Ουκρανίας υπό την πίεση της Δύσης, σχολίασε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Συμβουλίου της ρωσικής Ομοσπονδίας Andrey Klimov.
Όπως ο ίδιος εξήγησε, ο σέρβος ηγέτης προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της Μόσχας και της συλλογικής Δύσης σε δυσμενείς συνθήκες όπου η Σερβία περιβάλλεται από χώρες του ΝΑΤΟ και δέχεται πιέσεις από δυτικές χώρες.
Ο Andrey Klimov τόνισε ότι ο Vucic δεν έχει γίνει εχθρός της Ρωσίας, αλλά οι ενέργειές του υπαγορεύονται από την ανάγκη προσαρμογής στη δύσκολη διεθνή κατάσταση. Σημείωσε ότι η Δύση αυξάνει την πίεση στον Σέρβο ηγέτη, γεγονός που τον αναγκάζει να ενεργεί για συμφέροντα αντίθετα με τη Ρωσία.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι ξαφνικά μας μίσησε ή ερωτεύτηκε το Κίεβο. Αλλά πρακτικά σημαίνει ότι απλώς προσπαθούν να τον αναγκάσουν χρησιμοποιώντας τέτοιες μεθόδους για να πάρει το μέρος των εχθρών της Ρωσίας», πρόσθεσε ο πολιτικός σε συνέντευξή του στο Lenta.ru .
Να θυμίσουμε ότι ο Βούτσιτς ανακοίνωσε τροποποιήσεις στη δήλωση υποστήριξης της Ουκρανίας, που εγκρίθηκε στη σύνοδο κορυφής στην Κροατία. Σημείωσε ότι η ρήτρα για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας έχει αλλάξει και τώρα οι χώρες πρέπει να συντονίσουν τις ενέργειές τους με τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης