Η BofA συστήνει σε επενδυτές και κεντρικές τράπεζες την αύξηση των θέσεων τους στον χρυσό
Την αύξηση των θέσεων στον χρυσό συστήνει η Bank of America κάνοντας λόγο για το «τελευταίο ασφαλές καταφύγιο».
Ο χρυσός γίνεται όλο και πιο ελκυστικός καθώς άλλα παραδοσιακά assets «ασφαλούς καταφυγίου» αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους, δήλωσαν οι στρατηγικοί αναλυτές της BofA. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους, οι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών τραπεζών, θα πρέπει να στραφούν στο πολύτιμο μέταλλο, το οποίο οι «ταύροι» διαφημίζουν ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού και της απομείωσης του χρέους που προκύπτει από τον αυξανόμενο κρατικό δανεισμό.
«Ο χρυσός μοιάζει να είναι το τελευταίο «ασφαλές καταφύγιο» που παραμένει, δίνοντας κίνητρο στους traders, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών τραπεζών, να αυξήσουν την έκθεση», αναφέρεται σε σχετική ανάλυση.
Σύμφωνα με τη BofA, με το αμερικανικό χρέος να αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, η προσφορά του Δημοσίου αντιμετωπίζει κινδύνους. Ταυτόχρονα, οι υψηλότερες πληρωμές επιτοκίων ως ποσοστό του ΑΕΠ θα καταστήσουν τον χρυσό ελκυστικό περιουσιακό στοιχείο τα επόμενα χρόνια.
Η άνοδος των δαπανών δεν είναι επίσης μόνο ένα αμερικανικό ζήτημα. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι οι νέες δαπάνες θα μπορούσαν να ανέλθουν στο 7%-8% του παγκόσμιου ΑΕΠ ετησίως έως το 2030.
«Τελικά, κάτι πρέπει να δώσει: αν οι αγορές γίνουν απρόθυμες να απορροφήσουν όλο το χρέος και η μεταβλητότητα αυξηθεί, ο χρυσός μπορεί να γίνει το περιουσιακό στοιχείο της επιλογής. Ειδικά οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν περαιτέρω τα συναλλαγματικά τους αποθέματα», έγραψαν οι αναλυτές.
Με κανέναν από τους υποψηφίους για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ να μην θέτει ως προτεραιότητα τη δημοσιονομική πειθαρχία και την υποχώρηση των δαπανών, το εθνικό χρέος προβλέπεται να φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ ως ποσοστό της οικονομίας τα επόμενα τρία χρόνια, ανέφεραν οι αναλυτές. Αυτό θα αυξήσει τις πληρωμές τόκων ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθιστώντας τον χρυσό ελκυστικό περιουσιακό στοιχείο εν μέσω ανησυχιών ότι οι αγορές δεν θα είναι σε θέση να απορροφήσουν το νέο χρέος, προσθέτουν.
«Πράγματι, με τις παρατεταμένες ανησυχίες σχετικά με τις ανάγκες χρηματοδότησης των ΗΠΑ και τις επιπτώσεις τους στην αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, το κίτρινο μέταλλο μπορεί να γίνει το απόλυτο αντιληπτό περιουσιακό στοιχείο ασφαλούς καταφυγίου», ανέφεραν οι αναλυτές.
Οι αναλυτές επαναβεβαίωσαν τον στόχο τους για 3.000 δολάρια ανά ουγγιά για τον χρυσό μέχρι το τέλος του 2025, κάτι που συνεπάγεται άνοδο 11,1% από τα επίπεδα της Πέμπτης. Η ανοδική τάση των αναλυτών για το μέταλλο έρχεται καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την αύξηση των δαπανών και του χρέους σε όλο τον κόσμο.
Οι επενδυτές έχουν στραφεί όλο και περισσότερο στον χρυσό τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η Fed ξεκίνησε τον κύκλο χαλάρωσης με μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, οδηγώντας την τιμή του χρυσού να κερδίσει περίπου 4,3% τον τελευταίο μήνα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών