Η ατμόσφαιρα θα είναι γεμάτη...συγχαρητήρια, καθώς οι κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες του κόσμου θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για τις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ο πληθωρισμός, ο οποίος εκτινάχθηκε παγκοσμίως μετά την πανδημία και κέρδισε μια δεύτερη ζωή μέσω των αγορών τροφίμων και ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, βρίσκεται σε αποκλιμάκωση.
Επιπλέον, έχει μειωθεί,χωρίς οι κεντρικές τράπεζες να έχουν αναγκαστεί να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση με υψηλά επιτόκια.
«Ένας συνδυασμός αποφασιστικής δράσης της νομισματικής πολιτικής, της χαλάρωσης των περιορισμών στην αλυσίδα εφοδιασμού και της συγκράτησης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας μας οδηγεί ξανά προς την κατεύθυνση της σταθερότητας των τιμών», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva, σε ομιλία την Πέμπτη, σημειώνει το Politico.
Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς
Ωστόσο, στη συνέχεια προειδοποίησε ότι τώρα δεν είναι η ώρα για πανηγυρισμούς.
Τα διαρκώς αυξανόμενα επίπεδα χρέους και η διάσπαση του παγκόσμιου εμπορίου υπό την πίεση των γεωπολιτικών αντιπαλοτήτων έχουν ρίξει μια βαριά σκιά πάνω από τις συναντήσεις, οι οποίες αρχίζουν την Τρίτη.
Η αβεβαιότητα τροφοδοτείται μόνο από τους πολέμους που μαίνονται τόσο στην Ανατολική Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή - και από τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.
Το δημόσιο χρέος, ειδικότερα, έχει ήδη αναδειχθεί σε βασικό σημείο εστίασης των συζητήσεων αυτής της εβδομάδας.
Οι κυβερνήσεις σε πολλά μέρη του κόσμου φαίνεται να έχουν χάσει τον έλεγχο των οικονομικών τους, σε μεγάλο βαθμό λόγω των μέτρων έκτακτης στήριξης της εποχής της πανδημίας, τα οποία διεύρυναν τα υπάρχοντα δημοσιονομικά κενά.
Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος πρόκειται να φθάσει το ασύλληπτο ποσό των 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, και είναι σε πορεία να ξεπεράσει το 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ μέχρι το 2030, ανέφερε το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα στην προκαταρκτική ανακοίνωση του Fiscal Monitor.
Αιτίες ανησυχίας υπάρχουν παντού.
ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ, το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ το 2024, παρόλο που η χώρα ξεκίνησε το έτος σε αυτό που πολλοί θα θεωρούσαν ως την κορυφή του οικονομικού κύκλου, με άφθονα φορολογικά έσοδα και μικρή ανάγκη για κυβερνητικά μέτρα στήριξης.
Αλλά αυτό δεν αποδείχθηκε ότι ισχύει σε αυτόν τον κύκλο, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden έχει ρίξει χρήματα για την επανατοποθέτηση θέσεων εργασίας στη μεταποίηση, ιδίως σε πολιτικά ευαίσθητους τομείς όπως η παραγωγή τσιπ.
Ευρώπη
Στην Ευρώπη, το δυσθεώρητο κόστος των επιδοτήσεων που χρειάστηκαν για να διατηρηθεί η οικονομία σε μηχανική υποστήριξη στις αρχές της δεκαετίας έχει γίνει σαφέστερο. Ακόμη και η Γερμανία αγωνίζεται να επαναφέρει το έλλειμμά της σε συμφωνία τόσο με τους δικούς της κανόνες όσο και με εκείνους της ΕΕ, και τώρα αντιμετωπίζει ένα δεύτερο συνεχόμενο έτος χωρίς ανάπτυξη.
Το Βερολίνο έχει μάλιστα προστεθεί σε χώρες όπως το Παρίσι και η Ρώμη, οι οποίες αναγκάστηκαν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιπλέον χρόνο για να επαναφέρουν τα δημοσιονομικά τους σε τάξη.
Κίνα
Η Κίνα, εν τω μεταξύ, εξακολουθεί να ψάχνει τον δρόμο της μέσα από το κραχ των ακινήτων, χωρίς να υπάρχει σαφήνεια σχετικά με το ποιος θα μείνει να κρατά δισεκατομμύρια δολάρια σε χρέη που δεν θα αποπληρωθούν ποτέ.
Το Πεκίνο έχει παρουσιάσει μια σειρά μέτρων για τη διατήρηση της ανάπτυξης, αλλά οι αναλυτές δεν είναι πεπεισμένοι ότι θα πετύχουν το στόχο.
Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε μόνο κατά 4,6% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, κάτω από τις προσδοκίες και υπολείπεται του στόχου του προέδρου Xi Jinping για 5%.
Η Georgieva, μιλώντας στο Reuters την Παρασκευή, προειδοποίησε ότι η κινεζική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο, εκτός εάν το Πεκίνο αναδιαρθρώσει την οικονομία της χώρας, εγκαταλείψει το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται στις εξαγωγές και κάνει περισσότερα για να τονώσει τη ζήτηση στο εσωτερικό.
Αν δεν το πράξει αυτό, υποστήριξε, θα ωθήσει την ετήσια ανάπτυξη κάτω από το 4% του ΑΕΠ και θα κινδυνεύσει να υποδαυλίσει αναταραχές.
«Αυτό θα είναι πολύ δύσκολο για την Κίνα ... από κοινωνική άποψη», δήλωσε η Georgieva.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών