Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Καράμπελας (ΑΔΜΗΕ) στο BN: Οι επενδύσεις θα διπλασιάσουν την περιουσία του ΑΔΜΗΕ - Τα σχέδια για Αριάδνη και νέα πλάνα

Καράμπελας (ΑΔΜΗΕ) στο BN: Οι επενδύσεις θα διπλασιάσουν την περιουσία του ΑΔΜΗΕ - Τα σχέδια για Αριάδνη και νέα πλάνα
«Συνεχίζοντας απρόσκοπτα το επενδυτικό πρόγραμμα. είμαστε βέβαιοι πως θα συνεχιστεί αυτή η θετική πορεία των αποτελεσμάτων, δίνοντας μας την ευκαιρία να ‘’επιβραβεύσουμε’’ στο μέγιστο τους μετόχους μας»
Σχετικά Άρθρα
Για τις μεγάλες επενδύσεις που υλοποιεί η ΑΔΜΗΕ Α.Ε., την πορεία των οικονομικών μεγεθών, αλλά και τις προοπτικές από τις διασυνδέσεις που υλοποιούνται και την είσοδο στις τηλεπικοινωνίες μιλάει στο Bankingnews.gr ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, Ιωάννης Καράμπελας.
Ο κ.Καράμπελας αναφέρει πως τα επόμενα χρόνια το επενδυτικό πρόγραμμα θα οδηγήσει τη ρυθμιζόμενη περιουσιακή του βάση σε υπερδιπλασιασμό, ενώ μιλάει για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, την αγορά του 20% της Αριάδνη από την State Grid, την προίκα που αφήνει το έργο, το άνοιγμα στις τηλεπικοινωνίες και υπόσχεται ακόμα καλύτερες μερισματικές αποδόσεις για τους μετόχους.

Συνέντευξη στον Γιώργο Κατικά

ΕΡ: Αν και η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών είναι 7 χρόνια εισηγμένη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, υπάρχουν επενδυτές που ακόμα μπερδεύουν την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών με την ΑΔΜΗΕ Α.Ε.. Θα ήθελα λοιπόν να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη αυτή, αναλύοντας αυτή τη διαφορά, ώστε οι επενδυτές που ίσως δεν γνωρίζουν να ενημερωθούν.

ΑΠ: Είναι αλήθεια πως ορισμένοι επενδυτές συγχέουν ακόμη την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε. με την ΑΔΜΗΕ Α.Ε., γεγονός που δυσκολεύει κατά κάποιο τρόπο την επενδυτική κοινότητα να κατανοήσει τον καταστατικό ρόλο της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, που είναι τόσο να στηρίζει και να προωθεί το έργο της ΑΔΜΗΕ Α.Ε., όσο και να επιστρέφει στο μέγιστο την εμπιστοσύνη που της δείχνει διαχρονικά το επενδυτικό κοινό.
Η ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δύο οντοτήτων είναι ότι η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, στο πλαίσιο του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού μεταξύ ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΔΜΗΕ Α.Ε., είναι ουσιαστικά η επενδύουσα εταιρεία στον ΑΔΜΗΕ. Κατά αυτό τον τρόπο, τα μεγέθη της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών αντικατοπτρίζουν το 51% των δραστηριοτήτων της ΑΔΜΗΕ Α.Ε., δηλαδή ο επενδυτής συμμετέχει έμμεσα, μέσω της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, στα Οικονομικά Αποτελέσματα της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.
Σε αυτό το σημείο, ως Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και μέλος του Δ.Σ. της ΑΔΜΗΕ Α.Ε., θέλω να διαβεβαιώσω κάθε ενδιαφερόμενο μέρος πως η συνεργασία των δύο εταιρειών είναι απολύτως αρμονική σε όλα τα επίπεδα, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΑΔΜΗΕ Α.Ε., προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακό κόμβος στην περιοχή της Aνατολικής Μεσογείου.

ΕΡ: Η ΑΔΜΗΕ Α.Ε. υλοποιεί ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο μελλοντικά θα φέρει αύξηση των εσόδων. Θα μας εξηγήσετε το πως προκύπτουν τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ και τι είναι το ρυθμιζόμενο έσοδο;

ΑΠ: Είναι γεγονός ότι το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ τα επόμενα χρόνια θα οδηγήσει τη ρυθμιζόμενη περιουσιακή του βάση σε υπερδιπλασιασμό. Η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση αναφέρεται στην αξία των υποδομών που διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ, οι οποίες εγκρίνονται από τη Ρυθμιστική Αρχή και χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση της βασικής του αποστολής, της ασφαλούς και αξιόπιστης μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η βάση αυτή περιλαμβάνει το κεφάλαιο που έχει επενδυθεί για την ανάπτυξη αυτών των υποδομών, πάνω στην οποία υπολογίζεται η απόδοση των επενδύσεων που δικαιούται να ανακτά ο Διαχειριστής μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
Το ρυθμιζόμενο έσοδο που εισπράττει ο ΑΔΜΗΕ από τους καταναλωτές και τους χρήστες του συστήματος υπολογίζεται με τρόπο που να εξασφαλίζει ότι η εταιρεία θα καλύψει το κόστος λειτουργίας, συντήρησης, και ανάπτυξης των υποδομών της, ενώ ταυτόχρονα θα επιτυγχάνει μια εύλογη απόδοση της επένδυσής της. Ο Διαχειριστής προσπαθεί να υλοποιεί τα έργα του με τη βέλτιστη οικονομική αποδοτικότητα, προκειμένου να αναπτύσσει το σύστημα, σε εναρμόνιση με την ενεργειακή στοχοθεσία της χώρας και την οικονομική βιωσιμότητα της εταιρείας και με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τους καταναλωτές.

ΕΡ:Το 2023 ήταν μία εξαιρετική χρονιά από πλευράς κερδοφορίας και οι μέτοχοι της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ήδη έχουν λάβει ένα μέρισμα που είναι όσο το περσινό αλλά θα λάβουν και άλλο ένα ακόμη, με τη συνολική διανομή να ανέρχεται περίπου στα 0,12 ευρώ. Η μετοχή το τελευταίο διάστημα έχει εξαιρετική συμπεριφορά και λόγω του διπλασιασμού του μερίσματος. Θα συνεχιστούν αυτές οι υψηλές διανομές;
 
Προφανώς το 2023 ήταν ένα εξαιρετικό οικονομικό έτος για την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, καθώς χαρακτηρίστηκε από αύξηση των εσόδων κατά 29,7 εκατομμύρια ευρώ και από αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) κατά 102%. Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν η διανομή προμερίσματος τον Σεπτέμβριο, ύψους 0,058 ευρώ/μετοχή και η διανομή υπόλοιπου μερίσματος, η οποία θα διαμορφώσει την συνολική διανομή για τη χρήση του 2024 στα 0,12 ευρώ/μετοχή, όπως αναφέρατε.
Νομίζω είναι αυταπόδεικτο και από τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάσαμε για το 1ο Εξάμηνο του 2024 πως θα συνεχιστούν οι υψηλές οικονομικές επιδόσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τις υψηλές μερισματικές διανομές. Επιγραμματικά, τα έσοδά μας ήταν αυξημένα κατά 27,4%, διαμορφώνοντας τα κέρδη ανά μετοχή στα 0,16 ευρώ, από 0,13 την ίδια περίοδο το 2023.
Επομένως, συνεχίζοντας απρόσκοπτα το επενδυτικό του πρόγραμμα ο ΑΔΜΗΕ, είμαστε βέβαιοι πως θα συνεχιστεί αυτή η θετική πορεία, δίνοντας μας την ευκαιρία να «επιβραβεύσουμε» στο μέγιστο τους μετόχους μας.

ΕΡ: Τις προηγούμενες ημέρες ο ΑΔΜΗΕ κατακύρωσε στην State Grid International Development Belgium Ltd τον διαγωνισμό για τη διάθεση ποσοστού 20% της Αριάδνη Interconnection. Ισχύει το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου;

Η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε επιτυχώς, με τη βελτιωμένη προσφορά των 62 εκατ. ευρώ από τη State Grid. Θυμίζω ότι η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Αριάδνη Interconnection, υλοποιεί το μεγαλύτερο και πιο σύνθετο, μέχρι στιγμής, έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην ιστορία του ελληνικού συστήματος, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ. Κατασκευαστικά, η διασύνδεση βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία και αναμένεται να ηλεκτριστεί πλήρως το καλοκαίρι του 2025.
Η διασύνδεση Κρήτης Αττικής, εκτός του ότι θα τερματίσει οριστικά την ενεργειακή απομόνωση του νησιού, θα αφήσει και μία πολύτιμη «προίκα» στο ΑΔΜΗΕ όσον αφορά τον σχεδιασμό και την κατασκευή υποθαλάσσιων ηλεκτρικών υποδομών με πολύ μεγάλες τεχνικές απαιτήσεις. Παράλληλα, θα ενταχθεί στην περιουσιακή βάση του Διαχειριστή, αυξάνοντας τα έσοδά του ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας.

ΕΡ:Τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει για τη διασύνδεση Δωδεκανήσων και των νησιών του ΒΑ Αιγαίου και σε τι ύψος αναμένεται το WACC;
 
Σύμφωνα με τον επενδυτικό προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ, οι διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα θα έχουν ολοκληρωθεί με ορίζοντα το 2030. Τα έργα αυτά, εκτός από πολύ σημαντικά είναι και ιδιαίτερα σύνθετα από τεχνικής άποψης. Περιλαμβάνουν μία υποβρύχια γραμμή υψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος μεταξύ Κορίνθου και Κω καθώς και υποβρύχιες διασυνδέσεις εναλλασσόμενου ρεύματος που θα ενσωματώσουν τα δύο νησιωτικά συμπλέγματα στο εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι διασυνδέσεις Δωδεκανήσων και ΒΑ Αιγαίου θα ηλεκτριστούν σε μελλοντική ρυθμιστική περίοδο, επομένως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα το ύψος του WACC που θα εγκριθεί. Εκτιμούμε βέβαια ότι ο Διαχειριστής θα λάβει μία δίκαιη απόδοση, η οποία θα του επιτρέψει να εκτελέσει απρόσκοπτα το σημαντικό επενδυτικό του πρόγραμμα.

ΕΡ: Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με την κυπριακή πλευρά υπάρχει θετική κατάληξη στην υλοποίηση του έργου. Τι εκκρεμότητες υπάρχουν και ποια είναι τα επόμενα βήματα;

ΑΠ: Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου από τη θυγατρική εταιρεία, Great Sea Interconnector είναι μία ακόμη απόδειξη του φιλόδοξου επενδυτικού σχεδιασμού του ΑΔΜΗΕ. Είναι ένα έργο που θα αναβαθμίσει γεωπολιτικά τη θέση των δύο χωρών -και αργότερα και του Ισραήλ- στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.
Ένα εγχείρημα αυτού του μεγέθους απαιτεί προσεκτικά βήματα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, οι οποίες πρέπει να τονίσω ότι στηρίζουν το έργο, όπως αποτυπώθηκε άλλωστε και στη διακρατική συμφωνία που συνάφθηκε τον Σεπτέμβριο. Το έργο βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης καθώς το ηλεκτρικό καλώδιο κατασκευάζεται στο εργοστάσιο του αναδόχου και παράλληλα προχωρούν οι έρευνες βυθού.
Οι διαπραγματεύσεις στα κρίσιμα ζητήματα ρυθμιστικής φύσης που σχετίζονται άμεσα με τη βιωσιμότητα της διασύνδεσης, έκλεισαν αισίως. Αυτή η επιτυχία πιστώνεται προσωπικά στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ Μάνο Μανουσάκη και φυσικά στην Ελληνική Κυβέρνηση, που στήριξε και στηρίζει αμέριστα το έργο τόσο στο επίπεδο του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρου Σκυλακάκη όσο και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΕΡ: Τι θα μπορούσε να κερδίσει ο ΑΔΜΗΕ και οι μέτοχοι από την επέκταση στις τηλεπικοινωνίες;

ΑΠ: Τα τελευταία χρόνια, ο ΑΔΜΗΕ έχει αναπτύξει παρουσία και στις τηλεπικοινωνίες μέσω της θυγατρικής εταιρείας Grid Telecom. Η είσοδος σε αυτό το πεδίο, απορρέει από τη στρατηγική του Διαχειριστή για πλήρη αξιοποίηση των υποδομών που διαθέτει, προς όφελος των μετόχων και της κοινωνίας ευρύτερα.
Η Grid Telecom αξιοποιώντας το εναλλακτικό εκτεταμένο οπτικό δίκτυο της μητρικής εταιρείας που σήμερα ξεπερνά τα 6.000 χλμ. και συνεχώς επεκτείνεται, με την προοπτική να υπερδιπλασιαστεί την επόμενη πενταετία, παρέχει χονδρικές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες πολύ υψηλής ποιότητας και διαθεσιμότητας.
Η Grid Telecom έχει ήδη κατορθώσει να διασυνδέσει το δίκτυό της με τα μεγαλύτερα Data Centers της χώρας. Παράλληλα, χτίζοντας» πάνω στα εν εξελίξει έργα υποβρυχίων διασυνδέσεων έχει πετύχει σειρά σημαντικών συμφωνιών με εγχώριους και ξένους παίκτες της τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Όλα αυτά δεν προδιαγράφουν απλώς δυναμική ανάπτυξη της θυγατρικής τα επόμενα χρόνια αλλά και την ψηφιακή αναβάθμιση της Ελλάδας σε περιφερειακό επίπεδο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης