Έκθετη παραμένει η Ευρώπη, όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, καθώς το μόνο που έχουν καταφέρει τη φτωχοποίηση των λαών, λόγω της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους. Πέραν τούτου, όμως, οι «δουλειές» των ευρωπαϊκών κολοσσών με τη Ρωσία συνεχίζονται κανονικά... με την Ευρώπη να πέφτει στην «παγίδα» του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, καθώς οι πύραυλοι που πλήτουν κατασκευάζονται με εργαλεία από δυτικές εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Siemens.
Οι Financial Times αποκάλυψαν ότι ο πύραυλος «Oreshnik» του Vladimir Putin, που εκτοξεύθηκε εναντίον της Ουκρανίας τον περασμένο μήνα κατασκευάστηκε από ρωσικές εταιρείες που εξακολουθούν να βασίζονται σε προηγμένο δυτικό κατασκευαστικό εξοπλισμό. Δύο κορυφαία ρωσικά ινστιτούτα μηχανικής όπλων, τα οποία κατονομάζονται ως κατασκευαστές του πυραύλου Oreshnik από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, έχουν αμφότερα αναζητήσει εργαζόμενους που είναι εξοικειωμένοι με συστήματα επεξεργασίας μετάλλων που κατασκευάζονται από γερμανικές και ιαπωνικές εταιρείες. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι δυτικές κυρώσεις παραμένουν σε ισχύ.
Ο Putin χαρακτήρισε τη χρήση του πυραύλου εδάφους, ο οποίος, σύμφωνα με αναλυτές, βασίζεται στον RS-26 Rubezh, έναν βαλλιστικό πύραυλο με πυρηνικές δυνατότητες που έχει δοκιμαστεί αλλά δεν έχει αναπτυχθεί, ως απάντηση στους συμμάχους της Ουκρανίας που επιτρέπουν τη χρήση προηγμένων δυτικών όπλων εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας. «Έχουμε ένα απόθεμα τέτοιων προϊόντων, ένα απόθεμα τέτοιων συστημάτων έτοιμο για χρήση», προειδοποίησε ο Putin μετά το χτύπημα εναντίον ενός εργοστασίου στο Dnipro, το οποίο ήταν παλαιότερα η άκρως απόρρητη εγκατάσταση κατασκευής πυραύλων της Σοβιετικής Ένωσης.
Κι εδώ… είναι η Siemens
Η MITT, μία από τις εταιρείες που σύμφωνα με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες εμπλέκεται στο Oreshnik, είναι το κορυφαίο ίδρυμα για την ανάπτυξη ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων στερεού καυσίμου. Σε διαφημίσεις που αναρτήθηκαν το 2024, η εταιρεία σημειώνει ότι «τηρούμε τα συστήματα FANUC, SIEMENS, HAIDENHEIN».
Η Fanuc είναι ιαπωνική, ενώ οι άλλες δύο εταιρείες είναι γερμανικές . Και οι τρεις εταιρείες κατασκευάζουν συστήματα ελέγχου για μηχανές CNC υψηλής ακρίβειας.
Οι ίδιες τρεις δυτικές εταιρείες κατονομάζονται σε διαφημίσεις που έχει αναρτήσει η Sozvezdie, η οποία έχει αναφέρει ως μία από τις ειδικότητές της «αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου και συστήματα επικοινωνίας» για στρατιωτική χρήση. Στην ανάρτησή τους ζητείται «γνώση συστημάτων CNC - Fanuc, Siemens, Haidenhain [sic]».
Ένα βίντεο που αναρτήθηκε νωρίτερα φέτος από την Titan Barrikady, μια τρίτη αμυντική εταιρεία που εμπλέκεται στην παραγωγή του Oreshnik, δείχνει επίσης έναν εργαζόμενο να στέκεται μπροστά από μια συσκευή ελέγχου που φέρει το σήμα της Fanuc.
Ενώ το Κρεμλίνο προμηθεύεται μεγάλες ποσότητες μηχανημάτων μεταλλουργίας υψηλής ακρίβειας από την Κίνα, οι μηχανισμοί ελέγχου για τη λειτουργία τους εξακολουθούν να προέρχονται από τη Δύση.
Το 2024, σε μια μεγάλη ρωσική εμπορική έκθεση, οκτώ κινεζικές εταιρείες παρουσίασαν 12 μοντέλα συσκευών CNC. Σύμφωνα με ανάλυση του Συμβουλίου Οικονομικής Ασφάλειας της Ουκρανίας, 11 από τα μοντέλα ήταν εξοπλισμένα με χειριστήρια που κατασκευάστηκαν από ιαπωνικές ή γερμανικές εταιρείες.
Ο Denys Hutyk, εκτελεστικός διευθυντής της ESCU, δήλωσε: «Η ανάπτυξη του Oreshnik δείχνει πόσο εξαρτημένο είναι ακόμα το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα από τον δυτικό εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών. Οι δυτικές κυβερνήσεις θα πρέπει να πιέσουν για να ανακόψουν τη ροή αυτών των αγαθών, τα οποία είδαμε τον περασμένο μήνα στο Dnipro να συμβάλλουν άμεσα στη ρωσική επίθεση κατά της ουκρανικής ζωής».
Οι αγγελίες εργασίας δείχνουν ακόμη ότι η Stan, η εταιρεία που ηγείται των προσπαθειών της Ρωσίας να δημιουργήσει μια εγχώρια βιομηχανία παραγωγής CNC, χρησιμοποιεί εξοπλισμό της Heidenhain. Η διακοπή της ροής ελεγκτών και μηχανημάτων CNC προς τη Ρωσία αποτελεί προτεραιότητα για τους συμμάχους του Κιέβου. Οι συσκευές και τα εξαρτήματα CNC βρίσκονται στον λεγόμενο «κοινό κατάλογο αγαθών υψηλής προτεραιότητας» των ειδών που επιθυμούν ιδιαίτερα να αρνηθούν στη Μόσχα.
Σύμφωνα με τους Financial Times, o Nick Pinkston, διευθύνων σύμβουλος της Volition, μιας εταιρείας βιομηχανικών εξαρτημάτων, και ειδικός σε αυτοματοποιημένα εργαλεία, δήλωσε: «Αν μπορούσατε να περιορίσετε την πρόσβαση σε αυτές τις δυτικές μονάδες ελέγχου CNC, ίσως να μπορούσατε να επιβραδύνετε τη ρωσική παραγωγή».
«Ορισμένα από αυτά τα συστήματα ελέγχου υψηλής τεχνολογίας σας επιτρέπουν να κόβετε ταχύτερα, διατηρώντας παράλληλα την ακρίβεια. Και αν έπρεπε να μεταβείτε σε ένα νέο σύστημα ελέγχου, θα έπρεπε να επαναδιαμορφώσετε το φυσικό υλικό και τα εργαλεία της μηχανής, καθώς και να επαναπρογραμματίσετε πλήρως κάθε τεμάχιο, κάτι που θα κόστιζε χρόνο και χρήμα και θα μπορούσε επίσης να μειώσει την ποιότητα των τεμαχίων».
Αποστολές 3 εκατ. δολ. στη Ρωσία, από τις αρχές του 2024
Ενώ οι έλεγχοι των εξαγωγών έχουν επιβραδύνει τη ροή αυτών των αγαθών στη Ρωσία, η ανάλυση των ρωσικών αρχείων από τους FT δείχνει ότι τουλάχιστον 3 εκατ. δολάρια από αποστολές, στις οποίες περιλαμβάνονται εξαρτήματα της Heidenhain, έχουν εισρεύσει στη Ρωσία από τις αρχές του 2024. Ορισμένοι από τους αγοραστές τους είναι βαθιά μπλεγμένοι στη στρατιωτική παραγωγή.
Μία από τις αποστολές αναφερόταν για ένα σύστημα που περιλάμβανε μια νέα μονάδα ελέγχου Heidenhain TNC640, η οποία αναφερόταν ως παραχθείσα το 2023. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Heidenhain, η TNC640 «ορίζει το high-end φάσμα της τεχνολογίας ελέγχου στον τομέα της» και «επιτρέπει συνδυασμένες εργασίες φρεζαρίσματος, τόρνευσης και λείανσης».
Με τιμή 345.000 δολάρια, η μονάδα στάλθηκε μέσω Κίνας στην Baltic Industrial Company, μια ρωσική εταιρεία στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και η οποία έχει ιστορικό προμήθειας μηχανημάτων CNC στην αμυντική βιομηχανία.
Η Diana Kaledina, η επικεφαλής της Baltic Industrial Company, συνελήφθη κατά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 λόγω κατηγοριών για απάτη σε στρατιωτικό συμβόλαιο. Κατηγορήθηκε ότι εισήγαγε μηχανήματα CNC από την Κίνα και στη συνέχεια τα εμφάνιζε ως ρωσικής κατασκευής, ώστε να τύχουν χρηματοδότησης. Η υπόθεση κατά της Kaledina έπεσε στα τέλη του 2022, αφού ένας διαμεσολαβητής έκρινε ότι η δίωξή της «θα μπορούσε να προκαλέσει αδικαιολόγητη ζημία στη ρωσική βιομηχανία εργαλειομηχανών», η οποία ήταν «κρίσιμης σημασίας για την οικονομία».
Η Heidenhain και η Baltic δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.
Η Siemens δήλωσε ότι «δεν συμβιβάζεται με τη συμμόρφωση [με τις κυρώσεις]» και ότι διερευνά «κάθε ένδειξη καταστρατήγησης ... και εμπλέκει τις απαραίτητες και αρμόδιες αρχές».
Η Fanuc αναγνώρισε ότι το μηχάνημα που φωτογραφήθηκε στο Titan Barrikady φαινόταν να είναι δικό της, αλλά σημείωσε ότι φαινόταν να είναι παλιό. Είπαν ότι έχουν «ενισχύσει την επαγρύπνηση και τους ελέγχους στο πλαίσιο των διαδικασιών ελέγχου των εξαγωγών μας για να αποτρέψουν πιθανή εκτροπή τεχνολογίας ή εξοπλισμού σε ρωσικές οντότητες».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών