Αντιπροσωπεία του υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας επισκέφθηκε τη συριακή πρωτεύουσα στα τέλη Δεκεμβρίου
Περισσότερα από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου σφυρηλάτησαν τις υποδομές της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών παραγωγής ενέργειας και των αγωγών ενέργειας, οδηγώντας σε διακοπές ρεύματος που μπορεί να διαρκέσουν για περισσότερες από 20 ώρες την ημέρα.
Ο Khaled Abu Dayy, επικεφαλής της εθνικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA ότι «δύο πλοία παραγωγής ενέργειας από την Τουρκία και το Κατάρ κατευθύνονται προς τη Συρία».
Θα παράγουν «800 μεγαβάτ, που ισοδυναμεί με το μισό από αυτό που παράγεται αυτή τη στιγμή», είπε.
«Οι εργασίες συνεχίζονται για την εξασφάλιση γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας από τη θέση ελλιμενισμού των δύο πλοίων», πρόσθεσε ο Αμπού Ντέι, χωρίς να διευκρινίσει πού θα είναι αυτό.
Τόσο το Κατάρ όσο και η Τουρκία, που υποστήριξαν την αντιπολίτευση κατά του Assad, άνοιξαν ξανά τις πρεσβείες τους στη Δαμασκό μετά τη φυγή του στη Μόσχα.
Η Τουρκία διατηρεί εδώ και καιρό μια εργασιακή σχέση με τους αντάρτες που πρωτοστάτησαν στην επίθεση κατά του Assad, δίνοντάς της απευθείας γραμμή με τη Δαμασκό.
Αντιπροσωπεία του υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας επισκέφθηκε τη συριακή πρωτεύουσα στα τέλη Δεκεμβρίου.
Η Τουρκία και η... μεταβατική κυβέρνηση
Η Τουρκία φιλοξενεί σχεδόν τρία εκατομμύρια πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη Συρία μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2011, και η ανατροπή του Assad έχει δημιουργήσει ελπίδες ότι πολλοί θα επιστρέψουν.
Η μεταβατική κυβέρνηση στη Δαμασκό ασκεί πιέσεις για την άρση των κυρώσεων, αλλά η διεθνής κοινότητα έχει αποδειχθεί διστακτική.
Οι δυτικές χώρες δήλωσαν ότι περιμένουν να δουν πώς θα ασκήσουν οι νέες αρχές την εξουσία τους πριν άρουν τους περιορισμούς, αν και οι ΗΠΑ δήλωσαν τη Δευτέρα ότι θα επιτρέψουν δωρεές καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας στη Συρία για έξι μήνες.
Ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας έχει σκοτώσει περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους και έχει ρημάξει την οικονομία της χώρας.
Το 2021, ο υπουργός Οικονομίας Samer al-Khalil είπε ότι οι απώλειες στον ενεργειακό τομέα από το 2011 ανήλθαν σε περίπου «100 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεσες και έμμεσες ζημιές».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών