Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρόμος - Η Βρετανία κινδυνεύει από τους Oreshnik, υπό κατάρρευση η αεράμυνά της - Οι Ρώσοι δεν ξεχνούν τους Storm Shadow

Τρόμος - Η Βρετανία κινδυνεύει από τους Oreshnik, υπό κατάρρευση η αεράμυνά της - Οι Ρώσοι δεν ξεχνούν τους Storm Shadow
Ο Ρώσος πρέσβης στη Βρετανία έχει επισημάνει με νόημα ότι με την ανάπτυξη των Oreshnik στα εδάφη της Λευκορωσίας η Μόσχα «θα μπορέσει να πλήξει οποιονδήποτε στόχο στην Ευρώπη»
Η γύμνια των νατοϊκών συστημάτων αεράμυνας απέναντι στην ισχύ των νέων ρωσικών πυραύλων Oreshnik ξεσκεπάζεται από ένα ακόμη δημοσίευμα του δυτικού Τύπου.
Ειδικότερα, το Military Watch Magazine φέρνει στην επιφάνεια την παντελή αδυναμία των Βρετανών να αντιμετωπίσουν τον υπερηχητικό, βαλλιστικό πύραυλο που έπληξε το Dnipro της Ουκρανίας τον Δεκέμβριο του 2024.
Μάλιστα, το περιοδικό επικαλείται τη «βαθιά ανησυχία» μιας απόρρητης βρετανικής έκθεσης για την ευαλωτότητα της χώρας απέναντι επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους.
Στο ντοκουμέντο που επικαλείται το δυτικό μέσο επισημαίνεται ότι η κατάσταση της αντιπυραυλικής άμυνας της χώρας θεωρείται ανεπαρκής, σε σημείο που έχει προκαλέσει «απογοήτευση» σε άλλα μέλη του ΝΑΤΟ για τις αδυναμίες που δημιουργεί στη Συμμαχία εν συνόλω.
Ακολούθως, υπογραμμίζεται ο «αυξανόμενος κίνδυνος για τη Βρετανία και τα στρατιωτικά της περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό», καθώς η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν αναπτύσσουν ταχύτατα βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να διασχίσουν ηπείρους με ταχύτητες πολλαπλάσιες του ήχου. Ανώτατες στρατιωτικές πηγές σημείωσαν ότι η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί περαιτέρω μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.
Επίσης, αναδεικνύεται η ευαλωτότητα των πολεμικών πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον της οργάνωσης Houthis στην Υεμένη, σε επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους.

H οικονομική κρίση έχει οδηγήσει την βρετανική αεράμυνα σε παρακμή

Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να αντιμετωπίζει μια επιδεινούμενη οικονομική κρίση, με τη νέα κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος να αναμένεται να προχωρήσει σε περικοπές στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Παράλληλα, οι σημαντικές επενδύσεις της χώρας για την ενίσχυση της συλλογικής ασφάλειας του Δυτικού Μπλοκ σε συγκρούσεις, όπως στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, θέτουν ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτή η επένδυση σε δαπανηρές δυνατότητες αντιβαλλιστικής άμυνας.

12_72.jpg

Παρόλο που ο μικρός στόλος των έξι καταστροφέων κλάσης Type 45 του Βασιλικού Ναυτικού διαθέτει κάποιες (περιορισμένες) δυνατότητες αντιβαλλιστικής άμυνας, αυτές δεν είναι αποτελεσματικές έναντι επιθέσεων μεγαλύτερης εμβέλειας ή πιο εξελιγμένων πυραύλων.
Επιπλέον, τα ποσοστά αξιοπιστίας και διαθεσιμότητας των πλοίων παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά, φτάνοντας συχνά μόλις το 17-34%.

Πώς ο μόνιμος κίνδυνος των Oreshnik διέλυσε τη στρατηγική των Βρετανών στην Ουκρανία

5554.jpg

Η ευαλωτότητα της Βρετανίας σε επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους αναδείχθηκε έντονα τον Νοέμβριο, όταν η Ρωσία χρησιμοποίησε τον υπερηχητικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς Oreshnik εναντίον στόχων στην Ουκρανία.
Αυτή η επίθεση σηματοδότησε την πρώτη χρήση ενός τέτοιου όπλου στο πεδίο.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στο Ηνωμένο Βασίλειο, Andrey Kelin, δήλωσε λίγο αργότερα ότι η επίδειξη αυτής της ικανότητας ανάγκασε τη βρετανική κυβέρνηση να ακολουθήσει μια πιο προσεκτική προσέγγιση στις βαθιές επιθέσεις εναντίον ρωσικών στόχων.
"Δεν είναι ότι φοβήθηκαν [οι Βρετανοί], αλλά γενικά συνειδητοποίησαν ότι εμφανίστηκε ένας εντελώς νέος παράγοντας στη σκηνή. Αυτό είναι το πρώτο σημείο," δήλωσε ο Kelin.
"Το δεύτερο είναι ότι απαντήσαμε στη χρήση των πυραύλων Storm Shadow [πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς] βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος. Αυτό είναι επίσης προφανές. Υπάρχει η αίσθηση ότι είναι πλέον λίγο πιο προσεκτικοί, λίγο πιο ισορροπημένοι στην προσέγγισή τους σε αυτό το ζήτημα. Και, στην πραγματικότητα, παρακολουθούν στενά τι συμβαίνει τώρα."
Ο πρεσβευτής πρόσθεσε ότι από την κοινότητα των ειδικών προέκυψε αναμφίβολα μια σοβαρή μελέτη των δυνατοτήτων του πυραύλου Oreshnik, καθώς και της ανάπτυξής του στο έδαφος της Λευκορωσίας, από όπου, όπως επεσήμανε με νόημα, μπορεί να πληγεί οποιοδήποτε σημείο στην Ευρώπη.

Νέοι κίνδυνοι για το Λονδίνο

334.png

Η ανάπτυξη νέων βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς από τη Ρωσία, όπως η φημολογούμενη προμήθεια των πυραύλων Pukkuksong-2 από τη Βόρεια Κορέα με βεληνεκές 2.500 χιλιομέτρων, φέρνει επίσης το Λονδίνο εντός της ακτίνας δράσης τους.

Οι Ρώσοι δεν ξεχνούν τον ηγετικό ρόλο του βρετανικού στρατού στον πόλεμο της Ουκρανίας...

Το Ηνωμένο Βασίλειο διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην άσκηση πίεσης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για την παροχή άδειας για χτυπήματα από ουκρανικό έδαφος στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των βρετανικής κατασκευής πυραύλων Storm Shadow.
Αν και αυτά τα περιορισμένα χτυπήματα βρίσκονται αρκετά κάτω από το όριο που θα μπορούσε να προκαλέσει τη χρήση ρωσικών πυρηνικών αποτρεπτικών όπλων διηπειρωτικής εμβέλειας, το σύστημα Oreshnik προσφέρει τη δυνατότητα εκτόξευσης αναλογικών χτυπημάτων κατά στόχων στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν σε επιθέσεις από την Ουκρανία.
Eπισημαίνεται ότι οι Βρετανοί στρατιωτικοί έχουν αναλάβει ηγετικό ρόλο μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό μέτωπο.
Ο ίδιος ο Βρετανός Αναπληρωτής Αρχηγός του Επιτελείου Άμυνας και μέλος των Βασιλικών Πεζοναυτών, Αντιστράτηγος Robert Magowan, είχε μάλιστα επιβεβαιώσει τον Δεκέμβριο του 2022 ότι εκατοντάδες πεζοναύτες διεξήγαγαν επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου από τον Απρίλιο του ίδιου έτους.
Τόνισε ότι αυτές οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν «σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο περιβάλλον και με υψηλό πολιτικό και στρατιωτικό ρίσκο»
Αυτές οι αποστολές επιβεβαιώθηκαν στη συνέχεια από διαρρεύσαντα έγγραφα του Πενταγώνου.
Τον Δεκέμβριο του 2023, ο Πολωνός δημοσιογράφος Zbigniew Parafianowicz αποκάλυψε λεπτομέρειες για τις επιχειρήσεις των βρετανικών δυνάμεων, όπως του τις μετέφεραν Πολωνοί αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με έναν εξ αυτών:
«Ήταν μια εποχή που οι Ρώσοι βρίσκονταν ακόμη στην Bucha, και η διαδρομή ήταν μια γκρίζα ζώνη. Υπήρχε πιθανότητα να πέσουμε πάνω σε Ρώσους. Περάσαμε το τελευταίο σημείο ελέγχου. Οι Ουκρανοί μας είπαν ότι συνεχίζουμε με δική μας ευθύνη... Και ποιον συναντήσαμε μετά; Ουκρανούς στρατιώτες και... Βρετανούς ειδικές δυνάμεις. Εν στολή. Οπλισμένους».
Επιπλέον, βρετανικές δυνάμεις κινούνταν στην ύπαιθρο με ραντάρ παρακολούθησης πυροβολικού για να μελετήσουν την πορεία της σύγκρουσης και τις επιχειρήσεις των ρωσικών δυνάμεων.
Είναι, λοιπόν, βέβαιο ότι η ρωσική ηγεσία δεν πρόκειται επ'΄ουδενί να ξεχάσει τη βρώμικη εμπλοκή των Βρετανών στον πόλεμο της Ουκρανίας και να εκμεταλλευτεί τα κενά ασφαλείας στην αεράμυνα του Λονδίνου, εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί -διπλωματικά ή στρατιωτικά- αναγκαίο...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης