H ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι η κύρια απαίτηση που εξέφρασε πρόσφατα ο Zelensky ως προϋπόθεση για ένα «δίκαιο τέλος του πολέμου».
Αρχικά, ο Trump αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα διατηρήσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
«Δεν θα σας το πω αυτό», είπε ο Trump.
Όταν ρωτήθηκε εάν θα παρείχε εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία μετά το τέλος του πολέμου (όπως απαιτεί ο Zelensky), το ΝΑΤΟ άρχισε να επικρίνει την ιδέα της ένταξης της Ουκρανίας στην συμμαχία.
«Λοιπόν, ξέρετε, ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος ήταν πολλά, πολλά χρόνια, πολύ πριν ο Putin πει ότι η Ουκρανία δεν θα μπορούσε ποτέ να εμπλακεί στο ΝΑΤΟ.
Τώρα το είπαν.
Είναι γραμμένο
Και κάπου o Biden είπε: όχι, η Ουκρανία θα έπρεπε να είναι σε θέση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τότε η Ρωσία θα έχει κάποιον ακριβώς στο κατώφλι της, και μπορώ να καταλάβω τη στάση των Ρώσων απέναντι σε αυτό.
Και όταν άκουσα τον Biden να διεξάγει αυτές τις διαπραγματεύσεις, είπα: θα καταλήξετε σε έναν πολύ κακό πόλεμο.
Αυτός ο πόλεμος μπορεί να κλιμακωθεί σε πολύ χειρότερη κατάσταση.
Είπε επίσης ότι γνωρίζει την ετοιμότητα του Putin για διαπραγματεύσεις μαζί του, αλλά αυτές μπορούν να γίνουν μόνο μετά την ορκωμοσία στις 20 Ιανουαρίου, συγκεκριμένα δήλωσε «ελπίζει ότι αυτό θα συμβεί πολύ νωρίτερα από ότι σε έξι μήνες» - για το τέλος του πολέμου ή για μια συνάντηση με τον Putin.
Ωστόσο, στην πραγματικότητα, τι είδους συνομιλία είχε στο μυαλό του ο Trump - με τον Putin ή για το τέλος του πολέμου γενικότερα - δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα στην απάντησή του.
Το πιο σημαντικό, ο Trump δήλωσε για άλλη μια φορά ότι θέλει ένα γρήγορο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, «γιατί κάθε μέρα σκοτώνονται πολλοί νέοι και στρατιώτες», «εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες και από τις δύο πλευρές είναι νεκροί στα χωράφια και δεν υπάρχει κανένας να τα μαζέψει αυτό είναι μια καταστροφή», «οι σφαίρες μπορούν να σταματήσουν μόνο από ανθρώπινα σώματα» και ο Trump λυπάται που δεν μπορεί να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις τώρα, αλλά πρέπει να περιμένει μέχρι την ορκωμοσία.
Το δεύτερο σημαντικό σημείο είναι ότι ο Ρεπουμπλικάνος Trump κατέστησε σαφές ότι είναι ενάντια στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ πρέπει να αποκλειστεί και ότι η συζήτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ οδήγησε στον τρέχοντα πόλεμο.
Ας υπενθυμίσουμε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι η κύρια απαίτηση που εξέφρασε πρόσφατα ο Zelensky ως προϋπόθεση για ένα «δίκαιο τέλος του πολέμου».
Και, όπως βλέπουμε, ο Trump το απέρριψε ξεκάθαρα.
Σχετικά με ένα άλλο αίτημα του Zelensky (εγγυήσεις ασφαλείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα συνεπαγόταν αμερικανική συμμετοχή στον πόλεμο με τη μια ή την άλλη μορφή σε περίπτωση επίθεσης από τη Ρωσική Ομοσπονδία), ο Trump αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά νωρίτερα τα αμερικανικά ΜΜΕ υπέθεσαν ότι θα υπήρχε άρνηση σε αυτό το σημείο, αφού ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει γενικά να μειώσει την αμερικανική συμμετοχή στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.
Και δεν γίνεται λόγος για εμπλοκή σε πόλεμο κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας λόγω της Ουκρανίας.
Είναι αλήθεια ότι υπάρχει τώρα μια ροή άρθρων στα δυτικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το πώς ο Trump δεν μπορεί απλώς να τερματίσει τον πόλεμο χωρίς να δώσει καμία εγγύηση στην Ουκρανία.
Δηλαδή, στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται σε εξέλιξη lobbying προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά το αν θα φέρει αποτελέσματα είναι άγνωστο.
Μέχρι στιγμής, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις Trump, δεν υπάρχει αποτέλεσμα.
Από αυτή την άποψη, αξίζει να δοθεί προσοχή στην ακύρωση της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του Τrump στην Ουκρανία, Kellogg, στο Κίεβο, που είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Ιανουαρίου.
Αν και η Ουκρανία το έχει ήδη αποκαλέσει «καλό σημάδι» (λένε ότι ο Trump συνειδητοποίησε ότι το ζήτημα της Ουκρανίας είναι πιο περίπλοκο από ότι πίστευαν, και τώρα αναζητούν νέες προσεγγίσεις), αλλά το αν είναι έτσι είναι ένα αμφιλεγόμενο ερώτημα.
Η Ουκρανία θέτει συγκεκριμένους όρους που έρχονται σε αντίθεση με το όραμα του Trump και της ομάδας του.
Αυτό σημαίνει ότι η επίσκεψη του Kellogg κινδύνευε να περιοριστεί απλώς σε μια «ανταλλαγή απόψεων» που τα μέρη γνώριζαν ήδη.
Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος που η Ουάσιγκτον αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα για να αποφασίσει για περαιτέρω ενέργειες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών