Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Δυστοπικές προοπτικές για την Ευρωζώνη - Ακριβή η ενέργεια, τι θα κάνει η ΕΚΤ

Oxford Economics: Δυστοπικές προοπτικές για την Ευρωζώνη - Ακριβή η ενέργεια, τι θα κάνει η ΕΚΤ
Το ασθενέστερο νόμισμα θα προσθέσει στις εισαγόμενες πληθωριστικές πιέσεις βραχυπρόθεσμα, σε μια περίοδο που οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται.
Για την ευρωζώνη, το 2025 ξεκίνησε όπως ακριβώς τελείωσε το 2024.
Τα στοιχεία για το επενδυτικό κλίμα εξακολουθούν να προσφέρουν μια ζοφερή εικόνα για την οικονομία της ευρωζώνης, σημειώνει η Oxford Economics.
Οι δείκτες PMI, ο δείκτης οικονομικού κλίματος και ο δείκτης Sentix δείχνουν ότι τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις αισθάνονται πολύ απαισιόδοξοι για την κατάσταση της οικονομίας και σηματοδοτούν αδύναμες προοπτικές για τους επόμενους μήνες.
Παράλληλα, ο πληθωρισμός αυξάνεται και πάλι λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
«Αν και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεπεράσει αυτή την προσωρινή παρέκκλιση και θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια, η συζήτηση σχετικά με το πού θα σταματήσει και αν θα ακολουθήσει μια πιο προσεκτική προσέγγιση στη μείωση των επιτοκίων πιθανότατα θα ενταθεί τους επόμενους μήνες», τονίζουν οι αναλυτές.

Υπό πίεση το ευρώ

Το ευρώ παραμένει υπό πίεση και διαπραγματεύεται στο 1,03 €/$, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.
Το ασθενέστερο νόμισμα θα προσθέσει στις εισαγόμενες πληθωριστικές πιέσεις βραχυπρόθεσμα, σε μια περίοδο που οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται.
Τα ήπια στοιχεία συνεχίζουν να δείχνουν ότι το κλίμα μεταξύ των επιχειρήσεων και των καταναλωτών παραμένει πτωτικό, σύμφωνα με την Oxford Economics (Διάγραμμα 1).
Τα στοιχεία υποδηλώνουν ελάχιστες προοπτικές επικείμενης ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας.
Πέρα από τη συνολική πτώση, δύο ακόμη εξελίξεις τράβηξαν την προσοχή των αναλυτών. 
Όπως εξηγούν, παρά τις αδύναμες προοπτικές, οι προσδοκίες για τις τιμές αυξήθηκαν, ιδίως μεταξύ των καταναλωτών.
Δεν είναι σαφές αν οι καταναλωτές αναμένουν υψηλότερο πληθωρισμό λόγω των τιμολογίων ή απλώς αντιδρούν στην πρόσφατη αύξηση των τιμών, ιδίως των καυσίμων.
Ωστόσο,  ανεξάρτητα από τον λόγο, τα νοικοκυριά που αναμένουν αύξηση του πληθωρισμού θα προσθέσουν ένα επιπλέον εμπόδιο στις προοπτικές για την ιδιωτική κατανάλωση, σε μια εποχή που τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά ενεργούν ήδη αρκετά επιφυλακτικά όσον αφορά τις αποφάσεις τους για δαπάνες.

oxford3.JPG


Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο δείκτης ESI του Δεκεμβρίου έδειξε περαιτέρω επιδείνωση των προσδοκιών για την απασχόληση (Διάγραμμα 2), σε συνδυασμό με την αύξηση του ποσοστού ανεργίας που οι καταναλωτές πιστεύουν ότι θα είναι σε ένα χρόνο.
Αφού πραγματοποίησαν μια εντυπωσιακή ανάκαμψη κατά την περίοδο μετά την πανδημία, οι προσδοκίες για την απασχόληση σημείωσαν σταδιακή αλλά σταθερή πτώση τα τελευταία δύο χρόνια, υποχωρώντας κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
Η ανάλυσή δείχνει ότι κάθε φορά που ο δείκτης υποχωρούσε κάτω από αυτό το όριο, το ποσοστό ανεργίας αυξανόταν τους επόμενους 12 μήνες.

oxford4.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης