Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πιο σύντομος πόλεμος - Καλύτερα σε δικηγόρους η Δανία… εάν ο Trump αποφασίσει να πάρει τη Γροιλανδία

Ο πιο σύντομος πόλεμος - Καλύτερα σε δικηγόρους η Δανία… εάν ο Trump αποφασίσει να πάρει τη Γροιλανδία
Η Δανία έχει δωρίσει μεγάλο μέρος των όπλων και των πολεμικών συστημάτων της στην Ουκρανία
Εάν ο Donald Trump αποφασίσει να καταλάβει τη Γροιλανδία με στρατιωτική δύναμη, η Δανία δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα για αυτό υποστηρίζει δημοσίευμα του Politico, το οποίο επισημαίνει ότι θα πρόκειται τον για τον … συντομότερο πόλεμο παγκοσμίως.
Όπως επισημαίνει το Politico, δεν υπάρχει καμία αμυντική ικανότητα στην Γροιλανδία, ενώ και η Δανία δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα.
Μάλιστα αναφέρεται πως στην καλύτερη περίπτωση η Δανία μάλλον θα έπρεπε να στραφεί… σε δικηγόρους και να τους ρωτήσει για το εάν η ΕΕ είναι κατά κάποιο τρόπο να υπερασπιστεί τη Γροιλανδία, για το εάν αν θα μπορούσε να επικαλεστεί τις διατάξεις του ΝΑΤΟ για την κοινή άμυνα έναντι μιας επίθεσης από το μεγαλύτερο μέλος της συμμαχίας καθώς και για το ποιες είναι οι υποχρεώσεις της Ουάσινγκτον βάσει της συνθήκης του 1951.

Η συνθήκη του 1951

Σημειώνεται πως το 1951 οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν συμφωνία με τη Δανία, με την οποία δεσμεύονταν να προστατεύσουν τη Γροιλανδία από επίθεση (οι ΗΠΑ μείωσαν σημαντικά τη στρατιωτική τους παρουσία στο νησί μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, αλλά ένας σταθμός ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης παραμένει στη διαστημική βάση Pituffik στα βορειοδυτικά της Γροιλανδίας, η οποία μπορεί να εντοπίσει διαστημόπλοια και βαλλιστικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων πιθανών πυρηνικών κεφαλών).
Ωστόσο, 74 χρόνια μετά η απειλή έρχεται από τις ίδιες τις ΗΠΑ, καθώς ο Trump απέφυγε να αποκλείσει την χρήση στρατιωτικής βίας προκειμένου να προσαρτήσει τη Γροιλανδία, που όπως λέει είναι κρίσιμη για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.
21_6.JPG
Γολιάθ vs Δαβίδ

Βάσει του δημοσιεύματος, οι ΗΠΑ έχουν τον μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στον κόσμο, δαπανώντας 948 δισεκατομμύρια δολάρια για τον στρατό τους το 2023, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις τους διαθέτουν 1,3 εκατομμύρια προσωπικό και κάποιοι από αυτούς σταθμεύουν σήμερα στη Γροιλανδία.
Την ίδια στιγμή, οι αμυντικές δαπάνες της Δανίας ανήλθαν πέρυσι σε 9,9 δισεκατομμύρια δολάρια και το βασίλειο διαθέτει μόνο 17.000 στρατιώτες.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Δανίας «δεν είναι ούτε εξοπλισμένες ούτε εκπαιδευμένες για να αντισταθούν σε μια αμερικανική εισβολή» στη Γροιλανδία, υποστηρίζει το δημοσίευμα, το οποίο επισημαίνει ότι εκτός αυτού, το βασίλειο «έχει επίσης εξαντλήσει σημαντικά τα δικά του αποθέματα όπλων δίνοντας συστήματα πυροβολικού και άρματα μάχης στο Κίεβο».

11111111111.JPG


Και να τα κρατούσε…

Όμως, όπως επισημαίνεται, ακόμα και αν η Δανία είχε κρατήσει τον στρατιωτικό της εξοπλισμό, «θα ήταν ελάχιστα χρήσιμος για την υπεράσπιση της Γροιλανδίας έναντι μιας αμερικανικής εισβολής».
«Ο μόνος τρόπος για να δράσει κανείς εκεί είναι από τον αέρα ή από τη θάλασσα.
Ο χερσαίος πόλεμος έχει πολύ λίγο νόημα στη Γροιλανδία», επισημαίνει ο Kristian Soby Kristensen, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Στρατιωτικών Μελετών του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.
«Η Δανία έχει πλήρη επίγνωση ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί μόνη της τη Γροιλανδία εναντίον οποιουδήποτε.
Εάν ο Trump προσπαθήσει να καταλάβει το έδαφος με τη βία, το ερώτημα είναι:
Ποιον θα πολεμήσουν οι Αμερικανοί;
Τον δικό τους στρατό; Είναι ήδη εκεί» είπε ο Kristensen.
Αλλά και ο Ulrik Pram Gad, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών της Δανίας υπογραμμίζει ότι ορισμένα πλοία της δανικής ακτοφυλακής επιχειρούν στη νοτιοανατολική Γροιλανδία, αλλά ο δανικός Τύπος έχει αναφέρει ότι το λογισμικό που απαιτείται για τη βολή στόχων δεν αγοράστηκε και δεν εγκαταστάθηκε ποτέ.

Τι θέλει ο Trump;

Ο Gad υποστηρίζει ότι είναι μπερδεμένος από τις προθέσεις του Trump.
«Είναι ψευτό- παλικαριά;
Είναι διπλωματία απειλών μεταξύ συμμάχων;
Δεν ξέρουμε πραγματικά, αλλά αυτός θα είναι ο τρόπος λειτουργίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια» λέει ο Gad, αν και κορυφαίοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών της Δανίας Lars Løkke Rasmussen και του απερχόμενου Αμερικανού ομολόγου του Antony Blinken, αρχικά απέρριψαν τα σχόλια του Τραμπ.

Η αντίδραση της Δανίας

Η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen οργάνωσε συνάντηση με τους ηγέτες των κομμάτων για να συζητήσουν το θέμα, ενώ ο Rasmussen υπαναχώρησε από την αρχική αδιάφορη αντίδρασή του.
«Το αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά, αλλά δεν έχουμε καμία φιλοδοξία να κλιμακώσουμε έναν πόλεμο λέξεων με έναν πρόεδρο που βρίσκεται καθ' οδόν προς τον Λευκό Οίκο», δήλωσε o Δανός ΥΠΕΞ.
«Όταν ο Trump έθεσε για πρώτη φορά την ιδέα της αγοράς της Γροιλανδίας το 2019, αυτό ήταν μέρος μιας στρατηγικής των ΗΠΑ για να κάνουν τη Δανία να δαπανήσει περισσότερο από τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της για την επιτήρηση της Γροιλανδίας» υποστηρίζει ο Marc Jacobsen, αναπληρωτής καθηγητής στο Βασιλικό Αμυντικό Κολέγιο της Δανίας.

Αύξηση αμυντικών δαπανών

Αν και οι ένοπλες δυνάμεις της Δανίας είναι πολύ μικρότερες από εκείνες των ΗΠΑ, η Κοπεγχάγη είναι ωστόσο μεταξύ εκείνων των ευρωπαϊκών πρωτευουσών που έχουν λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τους την ανάγκη για αύξηση της άμυνας από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Η Δανία δαπάνησε πέρυσι το 2,37% του ΑΕΠ της για τον στρατό της - πάνω από τον στόχο του 2% του ΝΑΤΟ - και σχεδιάζει περαιτέρω αυξήσεις.
Η πολεμική αεροπορία της Δανίας αντικαθιστά τον στόλο των F-16 με σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη F-35 αμερικανικής κατασκευής και επί του παρόντος εξετάζει την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας.
Ωστόσο, η Δανία έχει επίσης εξαντλήσει σημαντικά τα δικά της αποθέματα όπλων δίνοντας συστήματα πυροβολικού και άρματα μάχης στο Κίεβο, υποστηρίζοντας ότι σε αντίθεση με τους Ουκρανούς, οι Δανοί δεν αντιμετωπίζουν άμεση απειλή από μια εχθρική ιμπεριαλιστική δύναμη.

Για βοήθεια… στην ΕΕ

Εάν η Κοπεγχάγη ήθελε να αντισταθεί βασιζόμενη σε κανόνες και νόμους, θα μπορούσε να ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ.
Την Τετάρτη, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Noël Barrot υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα άφηνε κανέναν να αρπάξει εδάφη από την Ευρώπη όποιος και αν ήταν αυτός - αλλά δεν είναι σαφές αν η Κοπεγχάγη θα μπορούσε πράγματι να στηριχθεί στην ΕΕ για στρατιωτική βοήθεια.
Σε περίπτωση ενός ακραίου σεναρίου εισβολής των ΗΠΑ στη Γροιλανδία, θα εφαρμοζόταν η ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας της ΕΕ στο άρθρο 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης, δήλωσε στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ωστόσο, η ρήτρα «δεν έχει νόημα στην τρέχουσα μορφή της, καθώς δεν υπάρχει πραγματική στρατιωτική δύναμη πίσω από αυτήν», έγραψε ο Daniel Fiott από το Κέντρο για την Ασφάλεια, τη Διπλωματία και τη Στρατηγική στη Σχολή Διακυβέρνησης των Βρυξελλών.
Δεν είναι επίσης σαφές εάν η Δανία, ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ μαζί με τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να επικαλεστεί το άρθρο 5 - τη ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας της Συμμαχίας - εναντίον ενός άλλου συμμάχου.
«Θα είχαμε ουσιαστικά ένα μέλος του ΝΑΤΟ να προσαρτά το έδαφος ενός άλλου μέλους του ΝΑΤΟ.
Θα ήταν ένα αρκετά αχαρτογράφητο έδαφος», δήλωσε η Agathe Demarais, ανώτερη συνεργάτης πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
«Όταν το σκέφτεται κανείς, απλά δεν βγάζει κανένα νόημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης