Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέα εξέλιξη - Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει το κινητό λογιστήριο με ψηφιακές εφαρμογές για επιχειρήσεις – επαγγελματίες στο κινητό τηλέφωνο

Νέα εξέλιξη - Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει το κινητό λογιστήριο με ψηφιακές εφαρμογές για επιχειρήσεις – επαγγελματίες στο κινητό τηλέφωνο
Οι εφαρμογές θα ενεργοποιηθούν άμεσα, ενισχύοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό και απλοποιώντας τις καθημερινές συναλλαγές των επαγγελματιών με την εφορία
Επαγγελματίες και επιχειρήσεις αποκτούν σύντομα ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια τους, καθώς θα μπορούν μέσω κινητού τηλεφώνου (smartphone) ή tablet να εκδίδουν τιμολόγια, να διαχειρίζονται δελτία αποστολής και να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τα οικονομικά τους δεδομένα.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα νέες εφαρμογές, οι οποίες θα ενσωματωθούν στην πλατφόρμα myAADEapp, προσφέροντας σημαντική διευκόλυνση στη διαχείριση των φορολογικών υποθέσεων.

Οι εφαρμογές θα ενεργοποιηθούν άμεσα, ενισχύοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό και απλοποιώντας τις καθημερινές συναλλαγές των επαγγελματιών με την εφορία. Επιπλέον, μέσω της ίδιας πλατφόρμας, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εκδίδουν το ψηφιακό δελτίο αποστολής, το οποίο θα παρέχει σε πραγματικό χρόνο τη δυνατότητα στον ελεγκτικό μηχανισμό να παρακολουθεί την ώρα φόρτωσης, τη διακίνηση και το περιεχόμενο των εμπορευμάτων.
Η νέα αυτή λειτουργία αναμένεται να ενισχύσει τη διαφάνεια και τον έλεγχο, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα στις επιχειρήσεις.
Η εφαρμογή, που θα διατίθεται δωρεάν, φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο επαγγελματίες και επιχειρήσεις διαχειρίζονται τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Τα στοιχεία των τιμολογίων θα αναρτώνται αυτόματα στα ηλεκτρονικά βιβλία, ενώ οι χρήστες θα μπορούν να διεκπεραιώνουν σχεδόν όλες τις φορολογικές τους διαδικασίες από το κινητό τους τηλέφωνο.

Πρακτικά, δημιουργείται ένα «κινητό λογιστήριο», που δίνει τη δυνατότητα στους υπόχρεους όχι μόνο να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις λιανικής, αλλά και να πληρώνουν φόρους, να παρακολουθούν τις υποχρεώσεις τους και να αποθηκεύουν τα απαραίτητα φορολογικά έγγραφα. Το μοντέλο αυτό ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη ψηφιοποίηση των συναλλαγών, καθιστώντας τις διαδικασίες πιο εύκολες, γρήγορες και αποτελεσματικές, ενώ παράλληλα μειώνει δραστικά τη γραφειοκρατία.

Αναλυτικότερα το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ για την διεύρυνση των ηλεκτρονικών εφαρμογών μέσω κινητού τηλεφώνου προβλέπει τα εξής:

- Νέα εφαρμογή myDATAapp που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες ανά πάσα στιγμή όπου κι αν βρίσκονται να εκδίδουν και να διαβιβάζουν παραστατικά όπως τιμολόγια και αποδείξεις λιανικής απευθείας στην πλατφόρμα myDATA μέσω smartphone ή tablet.

- Έναρξη λειτουργίας του ψηφιακού πελατολογίου τις επόμενες ημέρες.
Το ψηφιακό πελατολόγιο αποτελεί ουσιαστικά ένα ψηφιακό βιβλίο πελατών που θα τηρούν υποχρεωτικά συγκεκριμένοι κλάδοι ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών. Θα παρακολουθείται από την ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο online, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διασταυρώσεων και συγκρίσεων με ομοειδείς επιχειρήσεις.
Το ψηφιακό πελατολόγιο θα ξεκινήσει από κλάδους όπως συνεργεία, φανοποιεία, πλυντήρια αυτοκινήτων και χώροι στάθμευσης και θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους εντός του 2025.

- Έναρξη υλοποίησης της υποχρεωτικής εφαρμογής του ψηφιακού δελτίου αποστολής από τον Απρίλιο του 2025.
Με το ψηφιακό δελτίο αποστολής, οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και να διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Με αυτόν τον τρόπο οι φορολογικές αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα των προϊόντων που διακινούνται και σε όλα τα στάδια.

- Καθολική επέκταση του ηλεκτρονικού τιμολογίου.
Σήμερα, περισσότερες από 65.000 επιχειρήσεις αξιοποιούν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχων, απολαμβάνοντας παράλληλα τα κίνητρα που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση. Στόχος είναι η επέκταση της χρήσης του ηλεκτρονικού τιμολογίου σε όλους τους κλάδους της οικονομίας μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η νέα διαδικασία αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς θα ελαχιστοποιήσει τις απάτες στον ΦΠΑ και θα περιορίσει δραστικά την έκδοση εικονικών στοιχείων.
Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση, όλα τα δεδομένα θα διατίθενται στις φορολογικές αρχές σε πραγματικό χρόνο, ενισχύοντας τη διαφάνεια και τον έλεγχο. Ουσιαστικά, η καθολική εφαρμογή του μέτρου βάζει οριστικό φραγμό στις πρακτικές φοροδιαφυγής, διασφαλίζοντας τα δημόσια έσοδα και δημιουργώντας συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού για όλες τις επιχειρήσεις.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης