Τελευταία Νέα
Chania
Επιχειρήσεις

Η τουριστική βιομηχανία δεν μπορεί να εφαρμόσει την κάρτα εργασίας - Ζητά ευελιξία στην εφαρμογή του μέτρου

Η τουριστική βιομηχανία δεν μπορεί να εφαρμόσει την κάρτα εργασίας - Ζητά ευελιξία στην εφαρμογή του μέτρου
Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου
Σχετικά Άρθρα
Ευελιξία στην εφαρμογή της κάρτας εργασίας επιθυμεί ο ξενοδοχειακός κλάδος, ο οποίος δείχνει αδυναμία να την εφαρμόσει προτάσσοντας ως επιχείρημα ότι πρόκειται για εποχιακή απασχόληση.
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, έθεσε το θέμα της αδυναμίας εφαρμογής του μέτρου ζητώντας  «ευελιξία» στην εφαρμογή του από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας χωρίς ωστόσο  να διατυπώσει κάποια πρόταση του ξενοδοχειακού κλάδου για να αρκεστεί χρησιμοποιώντας τη λέξη «ευελιξία» και μόνο.
Ωστόσο, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο παρουσίασε την Ετήσια Έρευνα Κλάδου για το 2024 η οποία εστίασε στη γενική εικόνα, ενώ απουσίαζε η κερδοφορία των επιχειρήσεων με τον κ. Βασιλικό να λέει ότι τα πιο «βαριά» οικονομικά στοιχεία  θα εμφανιστούν τον επόμενο μήνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ετήσια έρευνα εμφάνισε ως «αντίπαλο» τις βραχυχρόνιες  μισθώσεις με τους ξενοδόχους να τα «θέλουν όλα» όταν ο χρόνος της ζήτησης περιορίζεται την καλοκαιρινή περίοδο. Να σημειωθεί ότι οι πληρότητες των ξενοδοχείων  κυμαίνονται από το 88% έως το 92% τον Αύγουστο.
Τον Μάιο οι πληρότητες στο πρώτο σκαλοπάτι του κλάδου είναι στο 37% και για το υψηλότερο, δηλαδή στα ξενοδοχεία των 5 αστέρων, οι πληρότητες είναι στο 58%.
Ο πόλεμος των ξενοδόχων με τους ιδιοκτήτες ακινήτων των βραχυχρόνιων μισθώσεων  είναι έντονος , με τους εκπροσώπους του κλάδου των ξενοδόχων αν ήταν εφικτό θα έθεταν ως όρο πρώτα να καλύπτονται οι πληρότητες των ξενοδοχείων στο 90% και μετά να είχαν  το δικαίωμα μίσθωσης τα ακίνητα Airbnb!!!

Οι αλλοδαποί συντηρούν τα ξενοδοχεία τον Αύγουστο.

Τα στοιχεία λένε ότι το 70% των αλλοδαπών συνεισφέρουν το 85% του τζίρου των ξενοδοχείων. Μία δεύτερη ανάγνωση λέει ότι οι Έλληνες δεν επιλέγουν τα ξενοδοχεία για τις διακοπές αναζητώντας άλλες πιο φθηνές λύσεις.
Σύμφωνα με τον κ Βασιλικό το 60% των ξενοδοχείων με εποχική απασχόληση έχει κλείσει συμβόλαια  με τιμές αυξημένες κατά 8% για το 2025 όπως και το 2024.
Οι  τιμές τον Αύγουστο του 2024 για το 50% των ξενοδοχείων κυμάνθηκαν από τα 80 έως  τα 216 ευρώ ανά δίκλινο δωμάτιο. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μέση τιμή του Αυγούστου η οποία μπορεί να κινηθεί και υψηλότερα ανάλογα με τις πληρότητες.

Το 5,9% του ΑΕΠ έδωσε ο ξενοδοχειακός κλάδος το 2024    

Η Τουριστική Βιομηχανία της συμμετείχε με 5,9% στο ΑΕΠ της χώρας η οποία όμως δεν  είναι σε θέση να εφαρμόσει την κάρτα εργασίας. Συνεισέφερε 17,8 δισ. ευρώ στο συνολικό παραγόμενο προϊόν της ελληνικής οικονομίας. Ο κλάδος βελτίωσε το εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας κατά 7,9 δισ. ευρώ.   
Ο ξενοδοχειακός κλάδος άμεσα και έμμεσα  στήριξε 340.000 θέσεις εργασίας την χρονιά  που πέρασε. Ο αριθμός των ξενοδοχείων ανήλθε σε 10.104 το 2024 σημειώνοντας αύξηση  κατά 4% από το 2015 που ήταν  9.727 ξενοδοχεία. Ο αριθμός των δωματίων διαμορφώθηκε σε 447.363 και ο αριθμός κλινών σε 894.854. Το 73% των ξενοδοχείων  αφορά την 1* και 2* κατηγορία ξενοδοχείων.
Τα ξενοδοχεία 5 αστέρων αντιπροσωπεύουν το 8,3% του συνόλου και το 24,5% των δωματίων. Η πιο δυνατή κατηγορία είναι τα ξενοδοχεία 2*που καλύπτουν  το 32,2%  του συνολικού αριθμού των ξενοδοχείων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης