Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σκληρό μήνυμα ΔΝΤ σε Ελλάδα: Όχι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις - Προσοχή, μεγάλοι κίνδυνοι καραδοκούν - Το ΑΕΠ +2,1% το 2025

Σκληρό μήνυμα ΔΝΤ σε Ελλάδα: Όχι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις - Προσοχή, μεγάλοι κίνδυνοι καραδοκούν - Το ΑΕΠ +2,1% το 2025
Το ΔΝΤ χαιρετίζει τα υψηλά επίπεδα ανάπτυξης και ζητά διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 2% του ΑΕΠ...
Aνάπτυξη 2,1% προβλέπει για την Ελλάδα το 2025 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση του άρθρου 4, ωστόσο πίσω από τους θετικούς αριθμούς ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι.
Ο πληθωρισμός επιστρέφει, πιέζοντας την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει προσοχή στις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Η «ευφορία» ενδέχεται να είναι προσωρινή — και εύθραυστη, υπονοεί.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, η βραχυπρόθεσμη οικονομική προοπτική της Ελλάδας παραμένει ευνοϊκή, με το πραγματικό ΑΕΠ να διατηρεί τη δυναμική του ρυθμού ανάπτυξης.
Η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται να παραμείνει υψηλή στο 2,1% το 2025.
Οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης, υποστηριζόμενες από έργα χρηματοδοτούμενα μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ (NGEU).
Η ιδιωτική κατανάλωση θα παραμείνει ισχυρή, υποβοηθούμενη από την ευνοϊκή πορεία της απασχόλησης και των εισοδημάτων.
Με τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας, ο γενικός πληθωρισμός αναμένεται να επανέλθει σε πτωτική πορεία, ενώ ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει πιο επίμονος, λόγω των αυξημένων τιμών στις υπηρεσίες και της ανόδου των μισθών.

Τράπεζες

Σε ό,τι αφορά τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το ΔΝΤ σημειώνει: «Το τραπεζικό σύστημα έχει ενισχύσει την ανθεκτικότητά του, χάρη στη βελτίωση των ισολογισμών.
Η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού στις συστημικά σημαντικές τράπεζες έχει βελτιωθεί σημαντικά, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) να μειώνεται περίπου στο 3%.
Οι τράπεζες διατηρούν υψηλή κερδοφορία, γεγονός που έχει ενισχύσει την επάρκεια κεφαλαίων.
Οι κίνδυνοι ρευστότητας και χρηματοδότησης έχουν μειωθεί αισθητά, με αποθέματα ασφαλείας που υπερβαίνουν κατά πολύ τις εποπτικές απαιτήσεις και τον μέσο όρο της ΕΕ.

Κίνδυνοι

Σύμφωνα με το Ταμείο, οι κίνδυνοι για την προοπτική ανάπτυξης είναι ισορροπημένοι, ενώ οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι ανοδικοί.
Πιθανοί αντίθετοι άνεμοι περιλαμβάνουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης σε βασικές χώρες της ευρωζώνης, την επιδείνωση περιφερειακών συγκρούσεων και την παγκόσμια πολιτική αβεβαιότητα.
Η επιτάχυνση των φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να ενισχύσει τις αναπτυξιακές προοπτικές.
Μια ισχυρότερη και πιο επίμονη αύξηση των μισθών απ’ ό,τι αναμενόταν θα μπορούσε να εντείνει περαιτέρω τον πληθωρισμό στον τομέα των υπηρεσιών, ενδεχομένως επιδεινούμενος από διακυμάνσεις στις παγκόσμιες και περιφερειακές τιμές ενέργειας.

Αξιολόγηση Εκτελεστικού Συμβουλίου

Κατά τ’ άλλα, τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ καλωσόρισαν τη συνεχιζόμενη ισχυρή επέκταση της ελληνικής οικονομίας, την ευνοϊκή βραχυπρόθεσμη προοπτική και την ξεκάθαρη πτωτική πορεία του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, ο οποίος παραμένει όμως υψηλός.
Λαμβάνοντας υπόψη την επικείμενη σταδιακή λήξη της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα Next Generation EU, καθώς και τα εμπόδια στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης που προκύπτουν από την κληρονομιά της κρίσης και τις διαρθρωτικές ανισορροπίες, τα μέλη τόνισαν την ανάγκη για το σωστό μείγμα πολιτικής και φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να διατηρηθεί η ισχυρή ανάπτυξη, να διασφαλιστεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα και να προστατευτεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Τα μέλη του Ταμείου χαιρέτισαν τη δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία καθοδηγήθηκε από τα υψηλά έσοδα, εν μέρει χάρη στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Συμφώνησαν δε ότι η διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 2% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα θα ενισχύσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του χρέους και θα δημιουργήσει αποθέματα έναντι μελλοντικών σοκ.
Δεδομένων των σημαντικών επενδυτικών αναγκών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή ασφάλεια, πρότειναν την προτεραιοποίηση των δημόσιων επενδύσεων, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών και τον περιορισμό των πιέσεων στις δαπάνες, ιδιαίτερα όσον αφορά τις συντάξεις και τους μισθούς του δημόσιου τομέα.
Ενώ αναγνώρισαν την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τόνισαν τη σημασία περαιτέρω συνολικών προσπαθειών για την άρση των εμποδίων από την πλευρά της προσφοράς και την ενίσχυση του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης.
Υπογράμμισαν ότι η αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, ιδίως των γυναικών, και η καλλιέργεια ενός καλύτερα καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, θα ενίσχυαν τις αναπτυξιακές προοπτικές.
Συμφώνησαν ότι η μείωση των ρυθμιστικών βαρών και των φραγμών εισόδου για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών, θα ενίσχυε τον ανταγωνισμό και την παραγωγικότητα.
Η συνολική πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση του χρέους που προέρχεται από την κρίση, στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και στην περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικής δυναμικής και της παραγωγικότητας.
Επιπλέον, στήριξαν τη συνεχιζόμενη πρόοδο στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση ώστε να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια και να επιταχυνθεί η αύξηση της παραγωγικότητας.
Το Ταμείο ακόμη χαιρέτισε την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα - αν και σημείωσαν ότι παραμένουν εστίες τρωτότητας.
Εν μέσω επιταχυνόμενης πιστωτικής επέκτασης, τόνισαν ότι απαιτείται στενή παρακολούθηση των κινδύνων που σχετίζονται με την έκθεση σε δάνεια.
Χαιρέτισαν την ενεργοποίηση θετικού ουδέτερου αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος και μέτρων για δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, και συνέστησαν τη βαθμονόμηση των μακροπροληπτικών εργαλείων ώστε να ανταποκρίνονται στους αναδυόμενους κινδύνους.
Τέλος, συνέστησαν οι τρέχουσες αυξημένες τραπεζικές αποδόσεις να χρησιμοποιούνται κυρίως για την ενίσχυση των κεφαλαιακών αποθεμάτων και της ικανότητας απορρόφησης ζημιών, ενισχύοντας έτσι την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης