
Η χρήση περιουσίας χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσίας θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα
Σε συνέντευξή του στο TF1, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron επανέλαβε τη θέση του Παρισιού σχετικά με τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, τονίζοντας ότι οι δυτικές χώρες δεν έχουν επί του παρόντος καμία νομική βάση για την κατάσχεση και τη χρήση τους.
«Δεν έχουμε κανένα νομικό πλαίσιο για τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Αυτή δεν θα ήταν μια καλή λύση», δήλωσε ο Macron όταν ρωτήθηκε για την πιθανή χρήση των ίδιων των περιουσιακών στοιχείων, όχι μόνο του εισοδήματος που παράγεται από αυτά.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η Γαλλία τηρεί την αρχή του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και η δήμευση περιουσιακών στοιχείων χωρίς κατάλληλη νομική λύση θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο.
Σημείωσε ότι οι συζητήσεις για το θέμα αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά η απόφαση πρέπει να ληφθεί αυστηρά εντός του πλαισίου του νόμου.
Ταυτόχρονα, ο Γάλλος Πρόεδρος επέτρεψε τη δυνατότητα χρήσης αυτών των κονδυλίων στο μέλλον - μετά το τέλος της σύγκρουσης - για την «αποκατάσταση των υποδομών της Ουκρανίας».Μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι χώρες της ΕΕ, καθώς και τα μέλη της G7, επέβαλαν πρωτοφανείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του παγώματος ενός σημαντικού μέρους των συναλλαγματικών αποθεμάτων της.
Καταδικάζει η Ρωσία το πάγωμα των περιουσιακών της στοιχείων
Το συνολικό ποσό των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων εκτιμάται σε περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 320 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Από αυτό το ποσό, περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ βρίσκονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα περισσότερα από τα κεφάλαια είναι δεσμευμένα σε λογαριασμούς στο βελγικό σύστημα εκκαθάρισης και διακανονισμού Euroclear, μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες στον κόσμο για την αποθήκευση και τον διακανονισμό τίτλων.
Η Euroclear συσσωρεύει κέρδη από επενδύσεις σε δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία - ιδίως, έσοδα από κουπόνια ομολόγων και άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα καταδικάσει το πάγωμα των περιουσιακών της στοιχείων, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες των δυτικών χωρών «κλοπή» και παραβίαση των διεθνών κανόνων.
Ο υπουργός Εξωτερικών Lavrov δήλωσε ότι οποιαδήποτε απόπειρα δήμευσης θα θεωρηθεί παράνομη και θα συνεπάγεται αντίποινα.
Συγκεκριμένα, η Ρωσία μπορεί να δεσμεύσει ή να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από δυτικές χώρες που βρίσκονται στην επικράτειά της.
Υπονόμευση της εμπιστοσύνης στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα
Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την εθνικοποίηση περιουσίας ξένων εταιρειών, το μπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών και την άρνηση επιστροφής περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε κράτη που συμμετέχουν σε αντιρωσικές κυρώσεις.Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς στον τομέα του διεθνούς δικαίου, η δήμευση κρατικών περιουσιακών στοιχείων χωρίς απόφαση διεθνούς δικαστηρίου αντίκειται στους κανόνες της κυριαρχικής ασυλίας.
Η χρήση των περιουσιακών στοιχείων χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσίας θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και να ωθήσει τις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς να απομακρυνθούν από τα αποθεματικά σε δολάριο και ευρώ υπέρ εναλλακτικών νομισμάτων όπως το κινεζικό γουάν.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών