Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εισαγγελέας για Χρυσή Αυγή: Αθωώνει την ηγεσία, δεν υπήρξε κεντρική εντολή - Ένοχος ο Ρουπακιάς για τη δολοφονία Φύσσα

Εισαγγελέας για Χρυσή Αυγή: Αθωώνει την ηγεσία, δεν υπήρξε κεντρική εντολή - Ένοχος ο Ρουπακιάς για τη δολοφονία Φύσσα
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, το έγκλημα δεν ήταν προσχεδιασμένο, ενώ ο Ρουπακιάς ενήργησε μόνος
Σε μια απολύτως αναμενόμενη εισήγηση η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου που χειρίζεται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής αθωώνει την ηγεσία τονίζοντας ότι δεν υπήρξε κεντρική εντολή για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά αθωώνει την ηγεσία της Χρυσής Αυγής ενώ καταρρίπτεται περίτρανα και κατηγορία περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.
Παράλληλα ως ανθρωποκτονία με δόλο αναγνώρισε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου και πρότεινε την ενοχή του Γιώργου Ρουπακιά.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, το έγκλημα δεν ήταν προσχεδιασμένο, ενώ ο Ρουπακιάς ενήργησε μόνος, χωρίς να έχει λάβει εντολή από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. 
Η εισήγηση της εισαγγελέως έρχεται να αποδείξει ότι στήθηκε πολιτική σκευωρία κατά της Χρυσής Αυγής από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα με συγκεκριμένους πολιτικούς σκοπούς.
Στην ίδια απόφαση θα καταλήξει και το δικαστήριο ουσιαστικά θα αθωώνει την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, θα αναγνωρίζει ότι δεν υφίσταται η έννοια της εγκληματικής οργάνωσης ενώ τα βασικά στελέχη όπως Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης κ.α. θα αθωωθούν από όλες τις κατηγορίες.
Ποιος λοιπόν κατασκεύασε τις κατηγορίες, ποια ήταν τα ελατήρια πίσω από την πολιτική δίωξη της Χρυσής Αυγής;

«Οι κινήσεις Ρουπακιά δείχνουν ότι δεν είχε προσχεδιάσει το έγκλημα.
Μόνος κινήθηκε, μόνος αποχώρησε», τόνισε η εισαγγελέας.
«Ο Ρουπακιάς αποφάσισε να εκτελέσει σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.
Επιπλέον, πρόθεση του κατηγορούμενου ήταν να φονεύσει τον παθόντα.
Κατέβηκε από το αυτοκίνητο, του κατάφερε πλήγματα με μανία σε ευπαθή σημεία.
Σε ήρεμη ψυχική κατάσταση που του επέτρεπε την ήρεμη σκέψη, αποδεχόμενος τον βάσιμο κίνδυνο θανατηφόρου αποτελέσματος των ενεργειών του, χρησιμοποιώντας το μαχαίρι έπληξε τον Παύλο Φύσσα.
Οι ισχυρισμοί του κατηγορούμενου ότι ήταν σε άμυνα πρέπει να απορριφθούν ως αβάσιμοι καυώς δεν αποδείχθηκαν στην ακροαματική διαδικασία», σύμφωνα με την εισαγγελέα.
«Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε οτι η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα ήταν προσχεδιασμένη από την ηγεσία και δόθηκε εντολή για αυτή.
Από τις τηλεφωνικές συνομιλίες από τον Ιω. Λαγό προς άλλους κατηγορούμενους δεν προκύπτει κάτι.
Αντίθετα, στις τηλεφωνικές κλήσεις του Ιωάννη Λαγού προς τον Γ. Πατέλη φαίνεται η προσπάθεια του πρώτου να λάβει πληροφορίες για το τί έγινε εκείνο το βράδυ.
Αν πράγματι ήταν προσχεδιασμένη κι ήταν στοχοποιημένος ο Π. Φύσσας γιατί να διαπράξουν τη δολοφονία το συγκεκριμένο βράδυ που είχε τον ποδοσφαιρικό αγώνα και θα γινόταν αντιληπτό και όχι κάποιο άλλο βράδυ σε άλλο σημείο;» ανέφερε η εισαγγελέας.

Ευνοικές μετατροπές της κατηγορίας ζήτησε η εισαγγελέας, για τους κατηγορούμενους στις επιθέσεις κατά των ψαράδων και του ΠΑΜΕ

Με μετατροπές των κατηγοριών, ευνοϊκές για τους κατηγορούμενους, συνεχίζεται η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, για τις επιθέσεις σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων, αλλά και σε στελέχη του ΠΑΜΕ.
Η κ. Οικονόμου, συνεχίζοντας την αγόρευσή της, πρότεινε μετατροπή του κατηγορητηρίου για τις δυο αυτές υποθέσεις, που εφόσον υιοθετηθούν από το δικαστήριο, οδηγούν σε μικρότερες ή και καθόλου ποινές για όσους έχουν εμπλακεί στις δύο επιθέσεις.
Σε ό,τι αφορά την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες, το 2012 στο Πέραμα, η εισαγγελέας ζήτησε να μετατραπεί η κατηγορία για τους πέντε κατηγορούμενους στην υπόθεση, από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού. Στην επίθεση είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά ένας από τους τέσσερις αλλοδαπούς αλιεργάτες. Κατά την εισαγγελέα οι δράστες δεν ήθελαν να σκοτώσουν γιατί «αν είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό θα τον είχαν υλοποιήσει. Θα είχαν επιμείνει, παρά τις εκκλήσεις του παθόντος και θα είχαν ολοκληρώσει το έγκλημα. Θα είχαν φροντίσει οι δράστες να σχεδιάσουν διαφορετικά το εγκληματικό αποτέλεσμα».
Όσον αφορά την επίθεση σε βάρος στελεχών του ΠΑΜΕ, το 2013 στο Πέραμα, η εισαγγελέας ζήτησε και πάλι τη μετατροπή της κατηγορίας για τους τέσσερις κατηγορουμένους στη συγκεκριμένη υπόθεση, από απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη, δηλαδή σε πλημμέλημα.
Μάλιστα, όπως επισήμανε, για την απλή σωματική βλάβη θα πρέπει να παύσει υφ' όρων η ποινική δίωξη, καθώς το αδίκημα τιμωρείται με ποινή έως 2 έτη. Για όσους κριθούν ένοχοι, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή είναι 5 χρόνια.
Κατά την εισαγγελέα, δεν υπήρξε ο απαιτούμενος ανθρωποκτόνος δόλος για τους κατηγορούμενους της επίθεσης, καθώς «αν τον είχαν, θα είχαν πετύχει το σκοπό τους και δεν θα τους σταματούσαν τα άτομα που φώναζαν "αστυνομία" ή το ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο». Σύμφωνα με την εισαγγελέα «αν θέλει κανείς να διαπράξει ανθρωποκτονία, το καταφέρνει μέσα σε δευτερόλεπτα».
 Για το κακούργημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής το οποίο βαρύνει μερίδα των κατηγορουμένων, ανάμεσά τους ο Νίκος Μιχαλολιάκος, Νίκος Μίχος, ο Ιωάννης Λαγός, κά, από την ομάδα πρώην βουλευτών, η εισαγγελέας ζήτησε, κατά περίπτωση, τη μετατροπή του αδικήματος σε πλημμεληματική παράνομη κατοχή. Ενδεικτικά, για τον Ν. Μιχαλολιάκο πρότεινε μετατροπή του αδικήματος της διακεκριμένης οπλοκατοχής σε παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών, ενώ για τον Ηλία Κασιδιάρη ζήτησε την πλήρη απαλλαγή του. Σκεπτικό της, ότι από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε η παραδοχή της κατηγορίας πως τα όπλα είχαν σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης.
Η εισαγγελέας θα ολοκληρώσει την αγόρευση της τοποθετούμενη για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης που αποδίδεται σε όλους τους πρώην βουλευτές του κόμματος, αλλά και στην συντριπτική πλειονότητα των κατηγορουμένων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης