Η κατάσταση στη χώρα παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και ανησυχητική, με το ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην Αττική να βρίσκεται υπό μια άνευ προηγουμένου ασφυκτική πίεση.
Με τα κρούσματα να παραμένουν σταθερά πάνω από 2.500 την ημέρα, με τους διασωληνωμένους να εκτοξεύονται σε πάνω από 500, με τους θανάτους να είναι και αυτοί αυξημένοι και με τις κλίνες των νοσοκομείων διαρκώς να εξαντλούνται, οι ειδικοί κατά τη σημερινή τους σύσκεψη δεν έχουν άλλη επιλογή πέρα από το να προτείνουν την παράταση του lockdown τουλάχιστον έως τις 22 Μαρτίου.
Ωστόσο, όλοι αναγνωρίζουν πως αν και τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε άλλο παρά χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άνοιγμα της αγοράς μπορούν να επιτρέψουν, είναι πλέον κοινή πεποίθηση πως η στρατηγική που ακολουθείται, δεν αποδίδει.
Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη θεωρείται πως έχει χαθεί όλος ο Μάρτιος, ενώ πλέον αμφισβητείται το κατά πόσο θα είναι εφικτό ένα μερικό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας εντός του πρώτου 10ήμερου του Απριλίου.
Και ενώ πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως χρειάζεται ένα κατά πολύ αυστηρότερο lockdown από αυτό που εφαρμόζεται σήμερα, μια και αυτό δεν έχει καταφέρει να περιορίσει την κινητικότητα των πολιτών, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα και να μη ζήσουμε μια καταστροφή στην Αττική, υπάρχουν άλλοι που τονίζουν πως πρέπει να ακολουθηθεί ένα άλλο μείγμα μέτρων που θα προβλέπει άνοιγμα δραστηριοτήτων έτσι ώστε να αποσυμπιεστούν οι πολίτες.
Πάντως, τα στοιχεία δείχνουν πως όλα κρέμονται από μια κλωστή, ιδιαίτερα στην Αττική, τη στιγμή που έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας..
Πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη σημερινή σύσκεψη τους οι λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν να μπει στο βαθύ κόκκινο η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, Κιλκίς, Λέσβου, Χαλκιδικής καθώς και οι δήμοι Κατερίνης, Ιωαννίνων, Σκιάθου, Χανίων και Μετσόβου.
Εν τω μεταξύ, κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν. Χαρδαλιά, αναμένεται να γίνουν γνωστά όχι μόνο τα νέα περιοριστικά μέτρα, αλλά και τι θα ισχύσει για την Καθαρά Δευτέρα, αν και όλες οι τελευταίες πληροφορίες συνηγορούν στο ότι δεν θα κλείσουν τα πάρκα και δεν θα αποφασιστούν αυστηρότερα μέτρα για τη συγκεκριμένη ημέρα, κάτι που σημαίνεται ότι και οι πολίτες θα μπορούν να πετάξουν τον χαρταετό τους.
Δερμιτζάκης: Όχι σε αυστηρότερο lockdown – Να ανοίξουν αγορά, σχολεία, εστίαση
Κατά ενός αυστηρότερου lockdown και υπέρ του να πάμε σε ένα προσεκτικό άνοιγμα σχολείων, αγοράς και εστίασης σε εξωτερικούς χώρους τάσσεται ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, σημειώνοντας ότι μια Επιτροπή που μετρά 30-40 μέλη και αποτελείται μόνο από γιατρούς δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Δερμιτζάκης είπε πως θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πενταμελής Επιτροπή από διαφορετικές ειδικότητες και να βγει ξανά μπροστά ο Σωτήρης Τσιόδρας, τον οποίο εμπιστεύονται οι πολίτες.
«Όταν υπάρχουν πάρα πολλές απόψεις για το ίδιο θέμα είναι πρόβλημα.
Στην πρώτη φάση οι αποφάσεις ήταν απλές, έπρεπε μόνο να αποφασιστεί αν θα κλείσουν οι δραστηριότητες ή αν θα ανοίξουν, ενώ υπήρχε πολύ πιστή εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες.
Η πολυπλοκότητα από το καλοκαίρι και μετά ήταν τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να λειτουργήσει μια Επιτροπή που έχει μόνο γιατρούς.
Είναι μια στιγμή που πρέπει να πούμε ότι αυτή η Επιτροπή κουράστηκε, πέρασε ίσως το σημείο που μπορεί να λειτουργήσει.
Ίσως κάποια μέλη της θα μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι χρήσιμα, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι διεπιστημονικότητα, δηλαδή πολλές διαφορετικές ειδικότητες και λίγοι άνθρωποι, πέντε όχι 30», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.
Πιεσμένη η κοινωνία, να ανοίξουν δραστηριότητες
Ο κ.Δερμιτζάκης υποστήριξε ότι τόσο η Πολιτεία όσο και οι ειδικοί πρέπει να εστιάσουν στο να πείσουν τον κόσμο να λειτουργήσει διαφορετικά, ενώ τάχθηκε κατά ενός αυστηρότερου lockdown επισημαίνοντας ότι «δε μιλάμε για ρομπότ, αλλά για ανθρώπους πολύ πιεσμένους ψυχολογικά με το ακορντεόν».
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ.Δερμιτζάκης προτείνει το άνοιγμα των καταστημάτων, τα οποία φαίνεται ότι δε επηρεάζουν την εξέλιξη της πανδημίας, των σχολείων, αλλά και της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους.
«Εγώ προτείνω αποσυμπίεση σε κάποια σημεία, δηλαδή σχολεία, γιατί τα κλειστά σχολεία δεν κάνουν κακό μόνο στα παιδιά, αλλά και στους γονείς.
Είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει μια οικογένεια με τα παιδιά 24 ώρες το 24ωρο μέσα στο σπίτι.
Δεύτερον πρέπει να ανοίξουν κάποια μαγαζιά κι επιχειρήσεις, να αρχίσει να τρέχει η οικονομία, να φύγει το άγχος των ανθρώπων για την οικονομία, γιατί το άγχος δεν επιτρέπει να έχεις την αυτοσυγκέντρωση για να τηρήσεις τα μέτρα.
Δεν έχει σημασία μόνο τι θα ανοίξουμε, αλλά με ποια συμπεριφορά.
Συγχρόνως με αυτό το άνοιγμα, θα πρέπει να τρέξει μια τεράστια καμπάνια ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να συντονιστούν σε μια συμπεριφορά, η οποία ενώ θα αυξήσει την κινητικότητα, δε θα αυξήσει τη μετάδοση», υπογράμμισε ο κ.Δερμιτζάκης.
Δεν ξέρουμε αν είμαστε στην κορύφωση του γ' κύματος
Επιπλέον, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί αν είμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, καθώς αυτή τη στιγμή η μετάδοση γίνεται σε χώρους που δεν είναι συνολικά μια δραστηριότητα, αλλά είναι σκορπισμένη σε μικρές δραστηριότητες που κάνει ο καθένας ασύντακτα σε εσωτερικούς χώρους χωρίς μάσκες.
«Είναι τεράστιο μειονέκτημα να είμαστε στα μέσα Μαρτίου και να μην εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι μπορούμε να λειτουργούμε ως κοινωνία σε εξωτερικούς χώρους.
Η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους θα έπρεπε να έχει ανοίξει τώρα» είπε ο κ.Δερμιτζάκης.
Σκουτέλης: Καμία πρόβλεψη για τη διάρκεια του lockdown – Τα χειρότερα την επόμενη εβδομάδα
Δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη για το πόσο θα διαρκέσει το lockdown υποστήριξε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της εθνικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Αθ. Σκουτέλης, ο οποίος τόνισε ότι τα χειρότερα τα περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα.
«Να εφαρμόσουμε τα μέτρα σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.
Τα νούμερα, όσον αφορά τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους στην Ελλάδα, είναι πολύ άσχημα, αλλά πλησιάζουμε στην κορυφή.
Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τα χειρότερα αλλά μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.
Αλλά όσο έρχεται η άνοιξη θα βλέπουμε βελτίωση» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Σκουτέλης.
Ερωτηθείς για το τι θα γίνει με το lockdown και με το Πάσχα, ο κ.Σκουτέλης ανέφερε ότι «με αυτά τα νούμερα δεν μπορούμε να κάνουμε καμία πρόβλεψη».
«Όχι για τον Απρίλιο αλλά ούτε για την επόμενη εβδομάδα» υπογράμμισε ο κ.Σκουτέλης.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης έκανε γνωστό ότι το ιικό φορτίο έχει αυξηθεί κατά 200% στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην Αθήνα είναι ήδη υψηλά αλλά δεν ανεβαίνει με τόσο γρήγορος ρυθμούς όσο στη Θεσσαλονίκη.
«Γι αυτό θεωρώ ότι είμαστε κοντά στην κορύφωση» είπε ο λοιμωξιολόγος.
Παγώνη: Να ανοίξουν σχολεία και καταστήματα μετά τις 17/3 και η εστίαση έως 15/4
Υπέρ του ανοίγματος της κοινωνίας και της οικονομίας ήδη από την ερχόμενη Τρίτη 17 Μαρτίου τάσσεται η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία υποστηρίζει πως δεν είναι δυνατό να παραμείνει παραπάνω ο κόσμος στα σπίτια του.
«Κανένας ιός δεν έχει φύγει.
Εδώ θα είναι και ο κορωνοϊός.
Απλώς θα εμβολιαστούμε και οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές» είπε μιλώντας στο Mega η κα.Παγώνη, αναφέροντας πως πρέπει να συνδυαστούν τα μέτρα με τη διασκέδαση.
«Το τριήμερο δεν σημαίνει ότι δε θα διασκεδάσουμε.
Αλλά δεν θα πάμε στου Φιλοπάππου.
Θα διασκεδάσουμε σπίτι μας, με την οικογένειά μας.
Μπορείτε να πάρετε ένα άτομο της καθημερινότητάς σας και να πετάξετε αετό στο βουνό, και να είστε μόνοι σας. Είναι μεγάλο πρόβλημα το τι θα γίνει με τα πάρκα την Καθαρά Δευτέρα.
Δεν έχουμε φτάσει σε ψηλό επίπεδο εμβολιασμού.
Βλέπουμε τις μεταλλάξεις, πόσος κόσμος νέος είναι στα νοσοκομεία.
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» υποστήριξε η κα.Παγώνη.
Άνοιγμα μετά τις 17 Μαρτίου
«Μετά τις 17 του μήνα, τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται σιγά σιγά.
Θα αργήσουν να μειωθούν όσοι είναι στις ΜΕΘ, θα χρειαστεί κάνα δεκαπενθήμερο.
Μετά τις 17 να ξεκινήσουν τα σχολεία, και μαζί τα καταστήματα με τα sms ώστε να ελέγχεται ο κόσμος.
Στο τέλος της άλλης βδομάδας.
Δεν είναι δυνατόν να κλειστεί παραπάνω ο κόσμος στα σπίτια του.
Η οικονομία βλέπουμε που έχει φτάσει.
Αρχές Απριλίου, το πρώτο δεκαπενθήμερο, πρέπει να ξεκινήσει η εστίαση, γιατί δεν είναι δυνατόν να μαζεύονται όλοι στα παγκάκια και στις πλατείες για να πίνουν καφέ.
Δεν αντέχει ο κόσμος να μείνει άλλο μέσα» υπογράμμισε η κα.Παγώνη.
Στους 506 οι διασωληνωμένοι
Οι διασωληνωμένοι έσπασαν το φράγμα των 500, φτάνοντας τους 506.
Το πλέον σκληρό στοιχείο της χθεσινής 11/3 επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ σε συνδυασμό με τους 51 νέους θανάτους και τις 501 εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της χώρας το περασμένο 24ωρο, αποτυπώνουν με τη μέγιστη ευκρίνεια την τεράστια μάχη που δίνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενάντια στην πανδημία.
Στις 20 Νοεμβρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς από 499 έφτασαν τους 519.
Σε μόλις 13 ημέρες, το νούμερο είχε εκτοξευτεί στους 622.
Με πολλές διακυμάνσεις, μεγάλο κόπο και αυστηρά περιοριστικά μέτρα, χρειάστηκαν δύο ολόκληροι μήνες για την αποσυμπίεση του συστήματος υγείας και τη μείωση των διασωληνώσεων σε 244 (2 Φεβρουαρίου).
Έκτοτε, οι τάσεις σημειώνονται αυξητικές.
Το βάρος των παραπάνω αριθμών αποτυπώνεται καλύτερα όταν στην εξίσωση προστεθούν τα κρούσματα από μεταλλάξεις στα 2.098 συνολικά στην επικράτεια για το βρετανικό και νοτιοαφρικανικό στέλεχος, η αυξημένη διασπορά του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, οι ανησυχητικές για τις επικείμενες συρροές διαδηλώσεις και η κόπωση των πολιτών, παράγοντες που καθιστούν τη διαχείριση της πανδημίας παζλ για γερούς λύτες.
Σφυροκοπούν οι μεταλλάξεις
Οι μεταλλάξεις και ιδίως η βρετανική που τείνει να επικρατήσει, ορίζουν τις εξελίξεις της πανδημίας στη χώρα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, τα 371 θετικά δείγματα, 368 για τη βρετανική και 3 για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ανεβάζουν το σύνολο σε 2.047 και 51 αντίστοιχα.
Αν τα βρετανικά μεταλλαγμένα στελέχη ευθύνονται για το 85% των κρουσμάτων της Αττικής, όπως ανέφερε ο Διευθυντής του Εργαστηρίου του Ελληνικού Κέντρου Γονιδιωματικής Επιτήρησης, Δημήτρης Θάνος, τότε η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου συνδέεται αναπόδραστα με αυτά.
Μάχη δόθηκε και χθες στα νοσοκομεία της χώρας που δέχτηκαν 501 νέους ασθενείς, 345 στην Αττική και άλλους 156 σε νοσηλευτικά ιδρύματα της υπόλοιπης χώρας.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ασθενείς με COVID-19 καταλήγουν να διασωληνώνονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Ενδεικτικά, Σισμανόγλειο, Νίκαια, Ερυθρός, Αμαλία Φλέμινγκ και Γεννηματάς άγγιξαν πληρότητα σε ΜΕΘ χθες.
Μόλις 301 ήταν τα εξιτήρια.
Το Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του ΕΣΥ βρίσκεται σε εξέλιξη, με το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου και το ΛΗΤΩ του Ομίλου HHG να δέχονται από χθες 11/3 περιστατικά COVID-19, ενώ ξεκίνησε η ανταπόκριση στη έκκληση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) προς τους ιδιώτες γιατρούς να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια για όσο χρειαστεί.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για 20 ιδιώτες ιατρούς της Αθήνας, 8 πνευμονολόγους, 6 παθολόγους και 6 γενικούς ιατρούς, οι οποίοι συμπλήρωσαν την αίτηση που βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΙΣΑ.
Προβληματίζει η Αττική - Στο κόκκινο όλη η Ελλάδα
Πολλά τα 2.570 νέα κρούσματα και χθες 11/3 σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ κατόπιν 50.078 ελέγχων, εκ των οποίων 31.324 rapid και μόλις 18.754 μοριακοί.
Η ευρεία διασπορά του ιού στη χώρα την κοκκινίζει και στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), σύμφωνα με τα κριτήριά του για αριθμό τεστ που διενεργούνται, νέων λοιμώξεων και δείκτη θετικότητας για τις δύο εβδομάδες που προηγήθηκαν, ο είναι ίσος ή πάνω από το 4%.
Η Αττική ξανά με τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων στα 1.282, τα μισά σχεδόν, κρύβει τον ιό σε κάθε της γειτονιά.
Η κατανομή των νέων διαγνώσεων είναι ενδεικτική: 317 εντοπίζονται στο Κέντρο, 226 στον Πειραιά, 210 στον Δυτικό, 160 στον Βόρειο και 144 στον Νότιο Τομέα Αθηνών, 141 στην Ανατολική και 67 στη Δυτική Αττική, ενώ τέλος 17 στις Νήσους.
Το επιδημιολογικό φορτίο δεν δείχνει να μειώνεται, παρά τα αυστηρά μέτρα.
Πρόκειται για παρατήρηση κοινή και για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης με τα 229 νέα κρούσματα και τη μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της.
Όπως έδειξε η μελέτη των ΑΠΘ-ΕΥΑΘ, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 206% σε διάστημα 10 ημερών.
Μελανή αποτυπώνεται η εικόνα για την Πελοπόννησο της κατακόκκινης Αχαΐας (131 νέες λοιμώξεις) και της Κορινθίας (40), με Αργολίδα (22), Ηλεία (18) και Αρκαδία (14) να ακολουθούν, και καλύτερη εικόνα για Μεσσηνία (11) και Λακωνία (4).
Μείωση παρατηρείται σήμερα στη Λάρισα που κατέβηκε ξανά σε διψήφιο αριθμό διαγνώσεων (82), όχι όμως και για Καβάλα (28), Λέσβο (17), Ευρυτανία (10), Μαγνησία (23), Σέρρες (24), Χανιά (27) και Χαλκιδική (34) που έδωσαν περισσότερα κρούσματα σε σχέση με χθες και, τέλος, τις σταθερά σε αρνητική πορεία περιφερειακές ενότητες Εύβοιας (48) και Ηρακλείου (48).
Στους 6.937 οι νεκροί
Στους 6.937 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 11/3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.570, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 214.661, εκ των οποίων 51,6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 65 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.843 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.937 θάνατοι.
Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 506 (67,2% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 83,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.457 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 501 (ημερήσια μεταβολή +13,09%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 408 ασθενείς.
Κορωνοϊός - ECDC: «Κοκκίνισε», πλέον, ολόκληρη η Ελλάδα - Ανέβηκε ο δείκτης θετικότητας
«Κοκκίνισε», πλέον, όλη η Ελλάδα στον ανανεωμένο χάρτη που παρουσίασε χθες 11/3 το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο συγκεκριμένος χάρτης συνδυάζει αριθμό τεστ, νέα κρούσματα και δείκτη θετικότητας για τις 14 ημέρες που προηγήθηκαν της 11ης Μαρτίου.
Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, στο «κόκκινο» βρίσκεται ολόκληρη η χώρα, καθώς τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού είναι από 50 ως 150 και ο δείκτης θετικότητας ίσος ή πάνω από το 4%.
Σχετικά με τον δείκτη θετικότητας, η Ελλάδα που για αρκετές εβδομάδες βρισκόταν στο «πράσινο», πέρασε, πλέον, στο «κίτρινο» για την εβδομάδα που προηγήθηκε, καθώς έπιασε ή ξεπέρασε το όριο συναγερμού του 4%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών