Αδικαιολόγητα μηνύματα για προγραμματισμό του ραντεβού εμβολιασμού τους έλαβαν στο κινητό τους σήμερα ορισμένοι πολίτες, παρότι δεν ανήκουν σε ομάδα ατόμων με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου.
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας, δεν πρόκειται για τεχνικό πρόβλημα ή σφάλμα του συστήματος αλλά προκύπτει ότι στην άυλη συνταγογράφηση είχε γραφτεί από τον θεράποντα γιατρό του ασθενούς σχετικό φάρμακο που παραπέμπει σε ευπαθή ομάδα.
Το ίδιο μάλιστα είχε συμβεί και στις ευπαθείς ομάδες τύπου Α. Συνεπώς διαπιστώθηκε ότι υπήρχε κάποιο ιστορικό και ο γιατρός έβαλε ανάλογη διάγνωση.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί, άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα Β των πασχόντων από χρόνιες παθήσεις.
Πρόκειται, όπως είχε ανακοινωθεί, για άτομα 16-59 ετών που πάσχουν από καρδιαγγειακά, αναπνευστικά, σακχαρώδη διαβήτη, νοσογόνο παχυσαρκία, ψυχικές ασθένειες, νευρολογικές παθήσεις κ.ά.
Σημειώνεται ότι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ηλικίας 16-18 ετών εμβολιάζονται μόνο με το εμβόλιο της Ρfizer.
Η ηλικιακή ομάδα έως 30 ετών με Pfizer και Moderna και οι άνω των 30 με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.
Στο ερώτημα τι πρέπει κάνουν όσοι έλαβαν τα «αδικαιολόγητα» μηνύματα για ραντεβού, πηγές του Υπουργείου Υγείας απαντούν ότι θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους και εφόσον συμφωνήσει να προχωρήσουν κανονικά σε εμβολιασμό.
Θεμιστοκλέους: Δεν υπάρχει τεχνικό σφάλμα
Όπως είπε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο Mega, δεν υπάρχει τεχνικό σφάλμα, υπήρχε συνταγογράφηση, ενώ όπως τόνισε «θυμήθηκαν οι πολίτες ότι για κάποιο λόγο τους είχαν συνταγογραφήσει κάποιο φαρμάκο κάποια στιγμή που τους κατέτασσε στις ευπαθείς ομάδες ή μπορεί στο παρελθόν να είχε γίνει κάποια διάγνωση».
Παράλληλα ανέφερε ότι μπορεί κάποια άτομα να θεωρούν ότι δεν έχουν κάτι σοβαρό, ωστόσο με βάση την προτεραιοποίηση του υπουργείου να ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών