«Όλους θα μας συναντήσει φέτος ο ιός» και δεν αποκλείεται στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου να φτάσουν και τις 300 οι νέες εισαγωγές, που ήδη καθημερινά διαμορφώνονται γύρω στις 150-160, όπως ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
«Τις τελευταίες 7-8 ημέρες έχουμε μια στασιμότητα και όχι την εκθετική αύξηση των προηγούμενων ημερών», ανέφερε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κάνοντας αναφορά στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, κάνοντας παράλληλα στα δύο σενάρια που έχουν προβλεφθεί.
Όπως είπε, «το καλό σενάριο είναι να φτάσουμε τα 3.000-3.500 κρούσματα σαν μέσος κυλιόμενος όρος, αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και τηρηθούν τα μέτρα. Το δυσμενέστερο σενάριο με άδηλη την κορύφωση του μπορεί δείχνει 5.000-5.500 κρούσματα έως τον Σεπτέμβριο».
Πάντως, η αύξηση των νέων εισαγωγών προκαλεί ανησυχία και σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, είναι πιθανό από τις 150-160 νέες εισαγωγές καθημερινά σήμερα, στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου να φτάσουν και τις 300.
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι διασωληνωμένοι σταμάτησαν να μειώνονται, πέρασαν σε μια φάση σταθεροποίησης και από τους 125 έφτασαν χθες στους 130.
Όπως είπε, «από την αύξηση των κρουσμάτων κάνουμε 2-3 εβδομάδες να δούμε τους διασωληνωμένους. Οι νεαροί γύρισαν από τις διακοπές τους και άρχισαν να κολλάνε γονείς και παππούδες. Έτσι, οι περισσότεροι από αυτούς, στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι, μπήκαν στο νοσοκομείο και κάποιοι διασωληνώθηκαν».
«Όλους θα μας συναντήσει φέτος ο ιός. Και ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους», ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε, «ο εμβολιασμένος όμως κινδυνεύει πολύ λιγότερο. Μπορεί να έρθει σε επαφή με κρούσμα και να μη μολυνθεί καν. Σε περίπτωση που μολυνθεί στη χειρότερη των περιπτώσεων θα εμφανίσει ήπια συμπτώματα ή θα είναι ασυμπτωματικός. Ένα ποσοστό μόνο 2%-5% μπορεί να κινδυνέψει, που παίρνουν φάρμακα ή είναι υπερήλικες».
Για τους ανεμβολίαστους, ο κ. Τζανάκης τόνισε πως οι νέοι έχουν μεγάλη πιθανότητα να το περάσουν ελαφριά, ενώ όσοι είναι πάνω από 40-50 ετών, σε ένα ποσοστό 10%, ίσως χρειαστεί να νοσηλευτούν και να διασωληνωθούν.
«Ο εμβολιασμός δεν μας θωρακίζει στο 100% από τη μόλυνση, αλλά μας θωρακίζει στο 95% από την κακή εξέλιξη της νόσου, γεγονός που σημαίνει ότι δε θα χρειαστεί να νοσηλευτούμε, δε θα διασωληνωθούμε, δεν θα πεθάνουμε», υπογράμμισε.
Γώγος: Αύξηση των νοσηλειών κατά 25%-26% την ημέρα
Οι νοσηλείες αυξάνονται κατά 25%-26% την ημέρα με παράλληλη άνοδο και των διασωληνώσεων, ανέφερε από την πλευρά του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
«Το κύμα αυτό σχετίζεται και με τη μετάλλαξη Δέλτα, γιατί είναι πιο μεταδοτικός ο ιός, αλλά με την άρση των μέτρων και τη μη τήρηση των μέτρων που ισχύουν», σημείωσε ο κ. Γώγος μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ.
Όπως είπε, «είναι ένα σήμα η αύξηση των νοσηλειών, καθώς έχουμε έναν μέσο όρο αύξησης 25%-26% από μέρα σε μέρα και μικρή αύξηση των διασωληνώσεων, αλλά σε επίπεδα διαχειρίσιμα».
Εκτίμησε ότι «το κύμα θα είναι μεγάλο σε σχέση με την επιδημιολογική καμπύλη, αλλά όχι τόσο ισχυρό σε σχέση με νοσηλείες και διασωληνώσεις».
Κάνοντας αναφορά στην προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι σε σύνολο 5.000 ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν στην εντατική διασωληνωμένοι από τον Φεβρουάριο μέχρι τώρα, εμβολιασμένοι ήταν μόνο το 1% αυτών.
Πρόσθεσε πως «υπάρχει ένα μοντέλο στις ΗΠΑ που λέει ότι το προσεχές διάστημα οι θάνατοι σε 7ημερο μέσο όρο εάν ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος, θα περάσουν τις 3.000, ενώ αν είναι εμβολιασμένος θα είναι κάτω από 200».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών