(upd5) Με την επιδημία του κορωνοϊού να παραμένει σε ύφεση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας - μόνη εξαίρεση η Βόρεια Ελλάδα – και με τα σχολεία να μην έχουν δώσει τουλάχιστον προς το παρόν την εκθετική αύξηση κρουσμάτων που πολλοί επιστήμονες φοβούνταν, οι ειδικοί στρέφουν το βλέμμα τους στον κίνδυνο να συμπέσουν μαζί το 5ο κύμα covid, το οποίο αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου μαζί με μια πιθανή έξαρση της εποχικής γρίπης.
Κύρια πηγή ανησυχίας είναι να συμπέσουν μαζί covid και γρίπη, κάτι που δεν έχει προηγούμενο - μια και πέρσι λόγω των περιοριστικών μέτρων, επί της ουσίας δεν υπήρξαν κρούσματα γρίπης – εξέλιξη που εφόσον επιβεβαιωθεί θα δοκιμάσει για ακόμα μια φορά τα όρια και τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Για αυτό το λόγο οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη του εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας πως από την 1η Οκτωβρίου θα αρχίσει ο εμβολιασμός κατά της γρίπης καθώς και ότι από τις 30 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με την γ’ δόση κατά της covid για τους ανθρώπους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς, εφόσον έχουν παρέλθει 6 μήνες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.
Σημειώνεται πως ήδη την τρίτη δόση έχουν λάβει 23.000 ανοσοκατεσταλμένοι πολίτες, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει και ο εμβολιασμός όσων διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων..
Επιπλέον, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει κανένα θέμα να συμπέσουν οι εμβολιασμοί κατά της covid και της γρίπης, αν και επισημαίνουν πως καλό είναι να υπάρχει μια χρονική απόσταση 15 ημερών μεταξύ τους.
Και ενώ ο Νοέμβριος εκτιμάται πως θα είναι ο πλέον δύσκολος μήνας, σημειώνεται πως ήδη ο Σεπτέμβριος έχει καταγράψει 984 νεκρούς λόγω covid και θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 1.000.
Σαρηγιάννης: Είμαστε σε ύφεση covid – Από μέσα Οκτωβρίου αύξηση κρουσμάτων και στην Αττική
Τη θέση πως είμαστε σε ύφεση όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος όμως τόνισε ότι η σταθερή εικόνα των κρουσμάτων πανελλαδικά μας δίνει μια συγκρατημένη αισιοδοξία.
«Είμαστε τυπικά σε μείωση αλλά ουσιαστικά είμαστε σε σταθερότητα.
Περιμένουμε να συνεχιστεί πανελλαδικά αυτή η κατάσταση» ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Σαρηγιάννης.
Ωστόσο, εκτίμησε ότι θα υπάρχει αύξηση κρουσμάτων και στην Αττική, από τα μέσα Οκτωβρίου, παρά το ότι τώρα η κατάσταση είναι πολύ καλή και ο νομός αποσυμπιεσμένος.
«Αν δεν ξεπεράσουμε το 60% του εμβολιασμού μπορεί να δούμε 3.000 κρούσματα ημερησίως και ίσως περισσότερα» ανέφερε ο κ.Σαρηγιάννης, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί προς τον Δεκέμβριο.
Βασιλακόπουλος: Κανένας κίνδυνος να γίνουν μαζί τα εμβόλια κατά covid και γρίπης
Τη θέση πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να γίνουν μαζί τα εμβόλια κατά της covid και κατά της γρίπης διατύπωσε ο καθηγητής εντατικής θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος ωστόσο υποστήριξε πως το καλύτερο θα ήταν να υπάρχει μια απόσταση 15 ημερών μεταξύ τους.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βασιλακόπουλος υπογράμμισε πως φέτος, λόγω του ανοίγματος της κοινωνίας, είναι αναγκαίο να γίνει εμβολιασμός κατά της γρίπης ιδίως από όσους δεν το πραγματοποίησαν πέρσι.
Όπως είπε, την προηγούμενη χρονιά δεν υπήρχε τέτοια ανάγκη λόγω των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν κατά της πανδημίας αλλά και χάρη στα 4 εκατ. εμβόλια που έγιναν κατά της γρίπης.
«Επειδή δεν υπήρχε γρίπη πέρσι δεν υπήρχαν και άτομα με φυσική ανοσία στη γρίπη, μόνο στους εμβολιασμένους υπήρχαν ποσοστά ανοσίας», είπε ο Βασιλακόπουλος.
Κανένα θέμα αν γίνουν μαζί
Σχετικά με το συνδυασμό της τρίτης 3η δόσης κατά του κορωνοϊού και το εμβόλιο γρίπης, ο καθηγητής επισήμανε πως δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος αν χορηγηθούν και τα δύο ταυτόχρονα , ωστόσο συμβουλεύει να υπάρχει κάποια απόσταση μεταξύ των εμβολίων.
«Ιατρικά μπορεί να συμβεί, απλά όταν εμβολιάζω προσπαθώ να διεγείρω το ανοσοποιητικό προς μια κατεύθυνση.
Δεν έχει νόημα να το διεγείρω ταυτόχρονα προς δύο κατευθύνσεις.
Κανείς δεν θα πάθει τίποτα αν τα κάνει ταυτόχρονα.
Καλό θα ήταν όμως να γίνουν με απόσταση 15 ημερών» τόνισε ο κ.Βασιλακόπουλος.
Υψηλός ο αριθμός των νεκρών
Σχολιάζοντας την εικόνα που παρουσιάζει η πανδημία στην Ελλάδα, ο κ.Βασιλακόπουλος τόνισε πως ο αριθμός των νεκρών παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι διασωληνωμένοι μειώνονται, κάτι που όπως, σημαίνει ότι κάποιοι χάνουν την μάχη με τον ιό.
«Βλέπουμε ότι οι μονάδες δεν ανατροφοδοτούνται με ασθενείς» υπογράμμισε ο καθηγητής, ο οποίος τόνισε ότι η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση αλλά δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε καθώς υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος όσο η θερμοκρασία κατεβαίνει.
«Καμπανάκι» για του δύο ιούς
Στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού των ευάλωτων ομάδων, τόσο για τον κορωνοϊό όσο και για τους άλλους αναπνευστικούς ιούς που αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους το επόμενο χρονικό διάστημα, αναφέρθηκε εκτενώς η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου.
Ανακοινώνοντας πως η συνταγογράφηση για το εμβόλιο της γρίπης θα αρχίσει την 1η Οκτωβρίου και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν εντός των ερχόμενων εβδομάδων, η κυρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε πως δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ του εμβολίου COVID-19 (για όσους θα κάνουν την τρίτη δόση), του εμβολίου της γρίπης ή και άλλων εμβολίων, όπως του πνευμονιόκοκκου.
«Δεν υπάρχει βιολογικός μηχανισμός αλληλεπίδρασης που να απαγορεύει την παράλληλη χορήγηση αυτών των εμβολίων», τόνισε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως ο εμβολιασμός είναι επιβεβλημένος για τις ευάλωτες ομάδες, όπως αυτές περιγράφονται στην ετήσια εγκύκλιο για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης που αναρτήθηκε, εξηγώντας ότι η περιορισμένη κυκλοφορία του ιού την προηγούμενη χρονιά δεν σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει και το 2021.
Η κυρία Θεοδωρίδου παρέθεσε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να υπάρχει το αίσθημα του εφησυχασμού σχετικά με τον ιό της γρίπης, λέγοντας πως:
- Επειδή δεν κυκλοφόρησε ο ιός την περασμένη χρονιά η φυσική ανοσία είναι χαμηλότερη.
- Τα μέτρα της ατομικής προστασίας είναι πιο χαλαρά λόγω του εμβολιασμού για την COVID-19
- Ο ιός της γρίπης και η κυκλοφορία του είναι απρόβλεπτη
Υπενθυμίζεται ότι έχει ανοίξει ήδη η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, ενώ την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει και για τους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς.
Διασπορά και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη απειλούν 11 περιοχές
Αδιαπραγμάτευτη είναι η κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε για την εξέλιξη της πανδημίας τον χειμώνα.
Οι περισσότεροι από 12.080.000 εμβολιασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα δεν επαρκούν για να υψωθεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας, καθώς το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού δεν ξεπερνά αυτή τη στιγμή το 57,5% (67,2% στον ενήλικο πληθυσμό).
Την ίδια στιγμή, η σταθεροποίηση που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα απειλείται με σταδιακή έξαρση.
Ήδη στη βόρεια Ελλάδα παρατηρούνται τα πρώτα σημεία σημαντικής επιβάρυνσης τόσο σε νέα κρούσματα όσο και στα νοσηλευτικά ιδρύματα, εικόνα που, αν δεν ελεγχθεί άμεσα και αποτελεσματικά, μπορεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την επικράτεια.
Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν την τρίτη δόση - Τι θα γίνει με όσους έχουν κάνει το Johnson & Johnson
Στην τρίτη δόση του εμβολίου, που έχει αποφασιστεί για τους υγειονομικούς και τους άνω των 60 ετών, αναφέρθηκε, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Όπως είπε, άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολίου, δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου.
Όσον αφορά στους υπόλοιπους, κατά κύριο λόγο στην τρίτη δόση εμβολιασμού θα χορηγείται το εμβόλιο της Pfizer.
Ενώ, όπως είπε, αναμένεται απόφαση για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ωστόσο το πιο πιθανό είναι η αναμνηστική δόση να γίνεται ή με mRNA εμβόλιο, ή πάλι με Johnson & Johnson.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η καθηγήτρια, τα άτομα που είχαν κάνει mRNA εμβόλια, θα λάβουν το mRNA εμβόλιο της Pfizer, ενώ από εκεί και πέρα:
- Όσοι είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca θα κάνουν την τρίτη δόση με mRNA εμβόλιο
- Όσοι είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johnson&Johnson, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να κάνουν το ίδιο ή να προχωρήσουν με mRNA εμβόλιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ίδια εξήγησε ότι το εμβόλιο Pfizer είναι ακριβώς αυτό που χρησιμοποιήθηκε και στον βασικό εμβολιασμό, δεν έχει αναθεωρηθεί η σύνθεσή του λόγω μεταλλάξεων καθώς έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό.
Η καθηγήτρια επανέλαβε ότι το σκεπτικό για την τρίτη δόση, που έχει αρχίσει να χορηγείται και θα επεκταθεί τις επόμενες ημέρες σε δομές, σε πολίτες άνω των 60 ετών και σε υγειονομικούς, στηρίζεται στη βαθμιαία μείωση αντισωμάτων μετά τους έξι μήνες.
Όπως ξεκαθάρισε, η σύσταση είναι να χορηγείται η τρίτη δόση μετά από έξι μήνες με μοναδική εξαίρεση τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα καθώς στη συγκεκριμένη κατηγορία μπορεί να γίνει ακόμα και έναν μήνα μετά.
Παράλληλα, εμφανίστηκε καθησυχαστική απέναντι στους γονείς, αναφορικά με το ζήτημα της γονιμότητας των νέων, καθώς η συζήτηση για τα εμβόλια στους κάτω των 18 ετών ολοένα και εντείνεται.
Πλήρως εμβολιασμένο το 57,7% του γενικού πληθυσμού
Περισσότεροι από 12.080.000 έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα σύμφωνα με τον Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ περισσότεροι από 6 εκατ. συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με την μια δόση δόση, που αντιστοιχεί στο 61,1% του γενικού πληθυσμού, ενώ 6,6 εκατ. έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί στο 57,7% του γενικού πληθυσμού.
Η χώρα μας αναμένεται να λάβει από τη συμφωνία με την ΕΕ για το 2021 πάνω από 27 εκατ. δόσεις που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 16 εκατ. περίπου πολιτών.
Άρα αναμένεται να λάβουμε 13 εκατ. δόσεις Pfizer 1,8 εκατ. δόσεις Moderna, 7,8 εκατ. δόσεις AstraZeneca και 4,7 δόσεις Johnson&Johnson.
Μέχρι σήμερα έχουμε παραλάβει 12 εκατ. δόσεις Pfizer, 1 εκατ. δόσεις Moderna, 3 εκατ. δόσεις AstraZeneca και 765 χιλ. δόσεις Johnson&Johnson.
Οι 12 εκατ. εμβολιασμοί έχουν γίνει ως εξής:
- 8,9 εκατ. Δόσεις (74,6%) με Pfizer
- 1,5 εκατ δόσεις με AstraZeneca
- 1,9 εκατ με Moderna
- 431 χιλ (3,6%) με Johnson&Johnson
Οι περιοχές με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού
- Αρκαδία
- Ξάνθη
- Πέλλα
- Σέρρες
- Φωκίδα
- Ηλεία
- Δράμα
- Δυτ. Αττική
- Πιερία
- Κιλκίς
- Ευρυτανία
Στους 14.727 οι νεκροί
Στους 14.727 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω του κορωνοϊού.
Τα νέα 27/9 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.130, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 648.091, εκ των οποίων 50,9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 99 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.203 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 47, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.727 θάνατοι.
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 323 (χθες 337).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 81,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 292 (90,4%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 31 (9,6%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.134 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 168 (ημερήσια μεταβολή -12,04%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 191 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Σχόλια αναγνωστών