"Tα φάρμακα τόσο της Merck, όσο και της Pfizer, ακόμη και αν εγκριθούν μέσα στο 2022, θα χρησιμοποιηθούν μόνο ενδονοσοκομειακά και μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών", ανέφερε η Θ. Ψαλτοπούλου
«Τα δεδομένα που έχουμε τόσο από Αθήνα όσο και από Θεσσαλονίκη μέσα από τα λύματα δείχνουν ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής – ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, εκτιμώντας πως είμαστε κοντά στα 10.000 κρούσματα ημερησίως και στους 100 θανάτους.
Η κα Ψαλτοπούλου μιλώντας στο MEGA έκανε λόγο για εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα και σημείωσε πως «δεν μπορούμε ακόμα να ξέρουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 20 μέρες».
Πρόσθεσε ωστόσο, πως «σε όλη την Ευρώπη γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και όλα τα υγειονομικά μέτρα, αλλά βλέπουμε πως σε χώρες της Βαλτικής για παράδειγμα, αυτό δεν είναι αρκετό, οπότε οδηγούνται σε κάποιες μορφές lockdown».
Κατά την ίδια, «έχουμε δύο παράλληλες επιδημίες, των ανεμβολίαστων και των πρώην εμβολιασμένων, όσων δηλαδή έχουν κάνει εμβόλιο πριν από 8 μήνες, οπότε και δεν έχουν πλέον αντισώματα».
Πίεση στο ΕΣΥ
«Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αναβάλλονται ήδη τακτικά χειρουργεία και στην Αθήνα τώρα ξεκινά και εμφανίζεται το συγκεκριμένο φαινόμενο εξαιτίας της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ», τόνισε η κα Ψαλτοπούλου.
Υπογράμμισε πως «ο εμβολιασμός είναι τόσο σημαντικός, καθώς προστατεύει τόσο από την βαριά νόσηση άμεσα, όσο και από την περαιτέρω επιβάρυνση της υγείας του ασθενούς μελλοντικά».
Για τα φάρμακα
Η κα Ψαλτοπούλου ανέφερε ακόμη ότι «τα φάρμακα τόσο της Merck, όσο και της Pfizer, ακόμη και αν εγκριθούν μέσα στο 2022, θα χρησιμοποιηθούν μόνο ενδονοσοκομειακά και μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών. Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα επαρκούν».
«Το παράδοξο είναι πως στους κύκλους των ανεμβολίαστων είναι πιο αποδεκτό το χάπι ως μορφή σε σχέση με το εμβόλιο», πρόσθεσε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών