(συνεχές upd) Εξαιρετικά ανησυχητική είναι η κατάσταση με το 4ο κύμα της πανδημίας, που σαρώνει τη χώρα και προκαλεί ασφυξία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με την κατακόρυφη αύξηση των νοσηλειών.
Το υποστελεχωμένο και ελλιπές ΕΣΥ με την ηρωική προσπάθεια γιατρών και νοσηλευτών προσπαθεί να διαχειριστεί μία κατάσταση, που δεν έχει προηγούμενο, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σε μόλις 24 ώρες αυξήθηκαν οι νοσηλείες κατά 385 ή 12%.
Δέος προκαλεί και ο αριθμός των θυμάτων καθώς άλλοι 52 συμπολίτες μας κατέληξαν την τελευταία μέρα με την Ελλάδα να καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απωλειών στην Ευρώπη.
Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός, πάνω από 4.300 αν και τις Κυριακές διενεργούνται κατά πολύ λιγότερα tests.
Ακόμη πιο ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις των επιστημόνων, που προειδοποιούν για εκατομμύρια νέες μολύνσεις το επόμενο τρίμηνο , κάτι που σημαίνει περισσότερες σοβαρές νοσηλείες και θανάτους, οι ειδικοί θέτουν εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων το lockdown, προκειμένου να ανακοπεί η αυξητική τάση των κρουσμάτων.
Ωστόσο, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα υπάρξει ξανά lockdown, τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικά περιοριστικά μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους, όσο και ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης.
Για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων έκανε λόγο η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής – ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, εκτιμώντας πως είμαστε κοντά στα 10.000 κρούσματα ημερησίως και στους 100 θανάτους, ενώ κορύφωση του 4ου κύματος στα μέσα Δεκεμβρίου με 9.000 κρούσματα σε ημερήσια βάση και 1.000 διασωληνωμένους προβλέπουν οι επιστήμονες.
Τραγική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη
Τραγική παραμένει η κατάσταση στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης, με τους γιατρούς να εκπέμπουν σήμα κινδύνου.
Όπως λένε, κάθε εφημερία είναι χειρότερη από την προηγούμενη.
Το πρωί της Κυριακής (7/11/2021) τελείωσε η εφημερία στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου με όλες τις κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας γεμάτες, ενώ 7 ασθενείς είναι σε αναμονή για να μπουν στη μονάδα.
Μάλιστα, καταγράφηκε ρεκόρ στις εισαγωγές για το συγκεκριμένο νοσοκομείο, καθώς άγγιξαν τις 40.
Η αναμονή έξω ήταν πάρα πολύ μεγάλη, εικόνα που είχε να παρατηρηθεί πολλούς μήνες.
Εξάλλου, ξεκίνησε η εφημερία στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο με όλες τις ΜΕΘ να είναι καλυμμένες.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, αν η κατάσταση συνεχίσει να εκτυλίσσεται με τον ίδιο ρυθμό, τότε ο Νοέμβριος του 2021 θα είναι πολύ δυσκολότερος από τον περυσινό.
Πίεση σε Βόρεια Ελλάδα και Αττική
Μεγάλη είναι η πίεση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.
Στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια, σε απλές κλίνες νοσηλεύονται 491 ασθενείς έναντι 309 την 1η Νοεμβρίου.
Σε κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ νοσηλεύονται 91 ασθενείς έναντι 66 την 1η Νοεμβρίου.
Στην Αττική σε απλές κλίνες νοσηλεύονται 743 ασθενείς με κορωνοϊό έναντι 632 την 1η Νοεμβρίου.
Σε κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ νοσηλεύονται 159 ασθενείς έναντι 139 την 1η Νοεμβρίου.
Συναγερμός στο Βόλο
Αναστάτωση επικρατεί στο νοσοκομείο του Βόλου, λόγω διασποράς κορωνοϊού σε non - Covid κλινική.
Σε έλεγχο που έγινε σε ασθενείς στην Α’ Παθολογική Κλινική εντοπίστηκαν τέσσερα θετικά κρούσματα, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.
Οι ασθενείς θα υποβληθούν σε μοριακά τεστ για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα.
Η Μαγνησία είναι μια από τις περιοχές με τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 151 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο
Ψαλτοπούλου (ΕΚΠΑ): Περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα, κοντά στα 10.000 - Ανοιχτό το ενδεχόμενο lockdown
«Τα δεδομένα που έχουμε τόσο από Αθήνα όσο και από Θεσσαλονίκη μέσα από τα λύματα δείχνουν ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής – ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, εκτιμώντας πως είμαστε κοντά στα 10.000 κρούσματα ημερησίως και στους 100 θανάτους.
Η κα Ψαλτοπούλου μιλώντας στο MEGA έκανε λόγο για εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα και σημείωσε πως «δεν μπορούμε ακόμα να ξέρουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 20 μέρες».
Πρόσθεσε ωστόσο, πως «σε όλη την Ευρώπη γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και όλα τα υγειονομικά μέτρα, αλλά βλέπουμε πως σε χώρες της Βαλτικής για παράδειγμα, αυτό δεν είναι αρκετό, οπότε οδηγούνται σε κάποιες μορφές lockdown».
Κατά την ίδια, «έχουμε δύο παράλληλες επιδημίες, των ανεμβολίαστων και των πρώην εμβολιασμένων, όσων δηλαδή έχουν κάνει εμβόλιο πριν από 8 μήνες, οπότε και δεν έχουν πλέον αντισώματα».
Πίεση στο ΕΣΥ
«Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αναβάλλονται ήδη τακτικά χειρουργεία και στην Αθήνα τώρα ξεκινά και εμφανίζεται το συγκεκριμένο φαινόμενο εξαιτίας της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ», τόνισε η κα Ψαλτοπούλου.
Υπογράμμισε πως «ο εμβολιασμός είναι τόσο σημαντικός, καθώς προστατεύει τόσο από την βαριά νόσηση άμεσα, όσο και από την περαιτέρω επιβάρυνση της υγείας του ασθενούς μελλοντικά».
Για τα φάρμακα
Η κα Ψαλτοπούλου ανέφερε ακόμη ότι «τα φάρμακα τόσο της Merck, όσο και της Pfizer, ακόμη και αν εγκριθούν μέσα στο 2022, θα χρησιμοποιηθούν μόνο ενδονοσοκομειακά και μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών. Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα επαρκούν».
«Το παράδοξο είναι πως στους κύκλους των ανεμβολίαστων είναι πιο αποδεκτό το χάπι ως μορφή σε σχέση με το εμβόλιο», πρόσθεσε.
Μέσα Δεκεμβρίου η κορύφωση του 4ου κύματος - Προβλέψεις Σαρηγιάννη
Στις αρχές του Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας, με 9.000 κρούσματα ημερησίως και πάνω από 100 θανάτους, με τη σταδιακή αποκλιμάκωση να εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στα μέσα του επόμενου μήνα.
Μέχρι το τέλος του 2021, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews, σχεδόν μισό εκατομμύριο πολίτες θα νοσήσουν και περίπου 5.350 θα καταλήξουν.
Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο HERACLES του ΑΠΘ, θα συνεχιστεί η εκθετική αυξητική τάση των τελευταίων ημερών και η κορύφωση αναμένεται γύρω στις 12 Δεκεμβρίου με περίπου 5.700 νοσηλευόμενους και πάνω από 1.000 διασωληνωμένους, ενώ αναμένονται πάνω 125 θάνατοι στις 25/12.
«Τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση για τα απαιτούμενα τεστ από τον ανεμβολίαστο πληθυσμό, εάν εφαρμοστούν αυστηρά και σε συνδυασμό με έναν συνεχιζόμενο ρυθμό εμβολιασμού, μπορούν να επιτύχουν μια επιβράδυνση της αύξησης της διασποράς του ιού, για να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου», αναφέρει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης.
Όπως σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης στην Realnews, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουμε επιπλέον 414.000 κρούσματα και 5.350 θανάτους από covid-19, όμως εάν γίνεται επιπρόσθετα ένα self test την εβδομάδα από τους εμβολιασμένους εργαζόμενους, τα κρούσματα μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν μειωθεί στα 350.000 και οι θάνατοι στους 48.000.
Όπως ο ίδιος εξηγεί, «εάν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, με έμφαση στις ηλικίες που χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ευπάθεια, είναι εφικτό να αναχαιτιστεί πολύ πιο αποδοτικά η αρνητική αυτή δυναμική του 4ου πανδημικού κύματος και να σωθούν οι ζωές χιλιάδων συνανθρώπων μας».
Λήψη νέων μέτρων
Μάλιστα, ο κ. Σαρηγιάννης τονίζει πως είναι σημαντική η λήψη επιπρόσθετων μέτρων.
Όπως αναφέρει, « θα πρέπει να μειώσουμε την πιθανότητα έκθεσης στον ιό στους τόπους εργασίας, στις μεταφορές και στην εκπαίδευση. Γι΄ αυτό είναι απαραίτητο να εξοπλίσουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς με συσκευές απολύμανσης του αέρα ξεπερνώντας τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια, αλλά και να πάρουμε μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς, στην εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις πανεπιστημιακές σχολές και στα τμήματα να αποφασίσουν για τη μετατροπή των μαθημάτων που γίνονται με τη μορφή διάλεξης με υβριδικό τρόπο».
Υπογραμμίζει δε, πως ειδικά η πρωτοβάθμια εκπαίδευση λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής της διασποράς στην κοινότητα.
« Καθώς η διασπορά θα αυξάνεται, η επιβάρυνση των δημοτικών σχολείων θα αρχίσει να γίνεται πιο έντονη, αλλά μπορούμε να το αποφύγουμε βελτιώνοντας τις συνθήκες λειτουργίας τους και σίγουρα αποφεύγοντας τον συνωστισμό που μπορεί να προκύψεις από τις συγχωνεύσεις»(τάξη με 25 παιδιά έχει κατά 36% περισσότερες ενεργές επαφές από τάξη με 17).
Καταλήγει λέγοντας ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας πανδημίας με τόσο επιθετικά χαρακτηριστικά θα πρέπει να στηρίζεται στο δόγμα των πολλαπλών γραμμών άμυνας και όχι μόνο στα τεστ ή στον εμβολιασμό.
Γεωργιάδης: Lockdown δεν θα υπάρξει - Πιθανά τοπικά περιοριστικά μέτρα μόνο για τους ανεμβολίαστους
«Lockdown δεν θα υπάρξει» ξεκαθάρισε εκ νέου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικά περιοριστικά μέτρα που θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους.
«Τοπικά περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να υπάρξουν, όμως η γενική μας αρχή είναι ότι και αυτά θα αφορούν στους ανεμβολίαστους. Προσπαθούμε στο μέτρο του εφικτού τα οριζόντια μέτρα να μην επηρεάζουν πολύ τη ζωή των εμβολιασμένων», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γεωργιάδης.
Εξηγώντας γιατί αποκλείεται ένα lockdown ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε «όχι επειδή αποκλείεται να βρεθούμε σε δύσκολες καταστάσεις, δυστυχώς δεν αποκλείεται, με 35% των πολιτών ανεμβολίαστους. Ο λόγος που δεν θα γίνει το lockdown είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να παραβιάσει συνταγματικές ελευθερίες των εμβολιασμένων, οι οποίοι δια της επιλογής τους να εμβολιαστούν, δεν κινδυνεύουν πλέον να χάσουν τη ζωή τους. Άρα, δεν μπορείς να τους πεις ότι σε "κλείνω σπίτι"».
Κατά τον ίδιο, το πρόβλημα με την πανδημία είναι ότι οι εμβολιασμένοι και κολλάνε και μπορούν να μεταδώσουν, όμως δεν πεθαίνουν, δεν πάνε σε εντατική και δεν επιβαρύνουν το σύστημα υγείας, σε αντίθεση με τους ανεμβολίαστους, που αν κολλήσουν, 1 στους 10 μπορεί να πεθάνει.
Πλεύρης: Δεν υπάρχει σκέψη για γενικό ή τοπικό lockdown
«Δεν υπάρχει σκέψη για γενικό ή τοπικό lockdown. Αυτήν την στιγμή, το μοντέλο που ακολουθούμε και εμείς και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στηρίζεται στο ότι υπάρχει το εμβόλιο και η προστασία του», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης.
«Δεν υπάρχει επιλογή να τιμωρηθεί το 73% που έχει εμβολιαστεί, λόγω μιας νοοτροπίας που λέει ότι “κάποιος που έχει δικαίωμα να μην εμβολιαστεί, θα περιορίσει τις ελευθερίες των υπόλοιπων”», ανέφερε ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στα νέα περιοριστικά μέτρα και τα ραντεβού για εμβολιασμούς που έχουν αυξηθεί, όσο και στις θεραπείες του κορωνοιού.
Με αφορμή τα νέα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ και αφορούν τους ανεμβολίαστους, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι «βασική αρχή μας είναι ότι ο εμβολιασμένος όχι δεν νοσεί, αλλά νοσεί πιο δύσκολα ή νοσεί πιο ελαφρά. Αν αυτή την στιγμή είχαν εμβολιαστεί όλοι, θα θέλαμε όσες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό, όσες θέλουμε για την γρίπη».
Αφού σημείωσε ότι «άλλες χώρες ακολουθούν πιο σκληρά μέτρα», υπογράμμισε πως «αυτό που επιλέγουμε είναι να έχουμε πολύ περισσότερα τεστ και να μπορέσουμε να βρούμε νωρίς όσους έχουν νοσήσει, γιατί αυτοί θα αναπαράγουν τον ιό στους γύρω τους».
Αναφορικά με τις εκκλησίες και τις εξαιρέσεις για τα rapid test, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως «υπάρχουν κάποιοι χώροι που θεωρούνται χώροι αναγκαιότητας - και στο πλαίσιο συνταγματικότητας - που δεν μπορεί να ζητείται τεστ, όπως τα καταστήματα προμήθειας τροφίμων. Για τις εκκλησίες έχει γίνει ένα θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης που εγώ δεν μπορώ να το παρακολουθήσω».
ΕΟΔΥ: 4.307 κρούσματα και 52 θάνατοι στις 7/11/2021 – Στους 470 οι διασωληνωμένοι
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή (7/11/2021) 4.307 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid , εκ των οποίων13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 784.904 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 153 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.796 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Cοvid είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.295 νεκροί.
Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Στους 470 οι διασωληνωμένοι
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 470 (58.1% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 81.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 382 (81.28%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 88 (18.72%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.351 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 385 (ημερήσια μεταβολή +11.92%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 337 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
ΕΟΔΥ: 902 κρούσματα στην Αττική, 766 στη Θεσσαλονίκη – Εφιάλτης στη Λάρισα
Πρώτη στις μολύνσεις παραμένει η Αττική, καθώς καταγράφει 902 από τις συνολικά 4.307.
Στο κόκκινο παραμένει η Θεσσαλονίκη με 766 νέα κρούσματα, ενώ σε αρκετές ακόμα περιοχές της χώρας καταγράφεται τριψήφιος αριθμός νέων μολύνσεων.
Ειδικότερα, στην Αττική τα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:
• Ανατολική Αττική 104
• Βόρειος Τομέας Αθήνας 140
• Δυτική Αττική 29
• Δυτικός Τομέας Αθήνας 104
• Κεντρικός Τομέας Αθήνας 308
• Νήσων 15
• Νότιος Τομέας Αθήνας 103
• Πειραιάς 99
Οι περιφέρειες που καταγράφουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, είναι:
• Αχαΐα 139
• Λάρισα 262
• Μαγνησία 151
• Πέλλα 106
• Σέρρες 106
Αναλυτικά τα κρούσματα στις περιφέρειες σε ολόκληρη την Ελλάδα:
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών