Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αλματώδης αύξηση της μετάλλαξης Omicron στην Ελλάδα μέχρι την Πρωτοχρονιά – Συστάσεις για μείωση της διασποράς – Προβλέψεις για το μέλλον

Αλματώδης αύξηση της μετάλλαξης Omicron στην Ελλάδα μέχρι την Πρωτοχρονιά – Συστάσεις για μείωση της διασποράς – Προβλέψεις για το μέλλον
"Πρόκειται για ένα μεταλλαγμένο στέλεχος με πολλά άγνωστα στοιχεία, και μελλοντικά δεν αποκλείονται να γίνουν και άλλες μεταλλάξεις, ειδικά όταν δισεκατομμύρια πληθυσμού στον πλανήτη μας παραμένουν ανεμβολίαστα ή μερικώς εμβολιασμένα", τονίζει η Θ. Ψαλτοπούλου
Σχετικά Άρθρα

Μπορεί στην Ελλάδα να έχουν διαγνωσθεί μέχρι σήμερα μερικές δεκάδες νέα κρούσματα της μετάλλαξης Omicron, ωστόσο η εβδομάδα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά αναμένεται να είναι αυτή που να φανεί η αλματώδης αύξηση της νέας αυτής παραλλαγής στα λύματα και στα νέα κρούσματα, σύμφωνα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
Στην Ευρώπη αναμένεται να κυριαρχήσει τον Ιανουάριο το μεταλλαγμένο στέλεχος «Omicron», το οποίο συμπεριφέρεται σαν τον άγνωστο Χ, αφού παρουσιάζει πολύ σημαντικές δομικές και λειτουργικές αλλαγές συγκριτικά με τα πρώτα στελέχη, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Ψαλτοπούλου.
Όπως εξηγεί, αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι έχει τουλάχιστον 50 μεταλλάξεις συγκριτικά με τον αρχικό κορωνοϊό, κυρίως στην πρωτεΐνη spike, δηλαδή στο σημείο αυτό που ο ιός προσδένεται στα ανθρώπινα κύτταρα, ενώ σε μία αρχική δημοσίευση από το Hong Kong, φαίνεται ότι πολλαπλασιάζεται 70 φορές ταχύτερα στους ανθρώπινους αεραγωγούς συγκριτικά με την Delta, στοιχείο που φαίνεται να οδηγεί στον μικρότερο χρόνο επώασης μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και στη μεγαλύτερη μεταδοτικότητά του.
Από την άλλη, η λοίμωξη στους πνεύμονες φαίνεται να είναι λιγότερο σοβαρή, διότι πιθανώς στον πνευμονικό ιστό πολλαπλασιάζεται αρκετές φορές λιγότερο.
«Όλα αυτά τα επιστημονικά στοιχεία μπορούμε να τα θεωρήσουμε τόσο αρχικά όταν αυτή η μετάλλαξη είναι ενός μηνός, που χρήζουν πολλαπλές επιβεβαιώσεις ώστε να γενικευθούν», σημειώνει η κα Ψαλτοπούλου, η οποία και τονίζει πως φαίνεται ότι ο εμβολιασμός με τις 2 δόσεις δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση της Omicron, ενώ μόνο 1 ή 2 από τα μονοκλωνικά αντισώματα που κυκλοφορούν οι φαρμακευτικές εταιρείες διεθνώς, παραμένουν αποτελεσματικά.
Δεν παραλείπει να αναφέρει πως « πρόκειται για ένα μεταλλαγμένο στέλεχος με πολλά άγνωστα στοιχεία, και μελλοντικά δεν αποκλείονται να γίνουν και άλλες μεταλλάξεις, ειδικά όταν δισεκατομμύρια πληθυσμού στον πλανήτη μας παραμένουν ανεμβολίαστα ή μερικώς εμβολιασμένα», σημειώνει η καθηγήτρια
Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στις 24/11/2021 ονόμασε «μετάλλαξη ανησυχίας» το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού Omicron, το οποίο ένα μήνα μετά έχει εμφανιστεί σε τουλάχιστον 89 χώρες, ενώ στις ΗΠΑ αποτελεί το 75% περίπου των νέων περιστατικών που διαγιγνώσκονται.
Το νέο αυτό στέλεχος χαρακτηρίζεται από μεγάλη μεταδοτικότητα με ρυθμό διπλασιασμού 1.5- 3 ημέρες, υπογραμμίζει η κα Ψαλτοπούλου, συνοψίζοντας τα νεότερα δεδομένα.

Κυρίαρχη στην Ευρώπη τον Ιανουάριο του 2022

Τον Ιανουάριο του 2022 αναμένεται το μεταλλαγμένο στέλεχος Omicron να κυριαρχήσει και στην Ευρώπη, σύμφωνα με το ECDC (European Center for Disease Control and Prevention), ενώ στη Μεγάλη Βρετανία πλέον οι θάνατοι από το στέλεχος αυτό έχουν φτάσει ήδη στους 30 και οι διαγνωσθέντες είναι πάνω από 100.000, αναφέρει η κα Ψαλτοπούλου.
Προσθέτει πως ταυτόχρονα στη χώρα αυτή συνυπάρχει σε έξαρση και το στέλεχος Delta, με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση των νοσοκομειακών εισαγωγών στο Λονδίνο από COVID κατά 90%.
Επιπλέον, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζονται επίσης για την εκρηκτική άνοδο της Omicron από τις βόρειες όπως η Ολλανδία που έχουν επιλέξει μεγαλύτερη κοινωνική αποστασιοποίηση (lockdown), μέχρι τις νότιες που έχουν διαφορετικό μείγμα μέτρων.

Οι ελπίδες για την αντιμετώπιση της Omicron – Δεν αποκλείονται νέες μεταλλάξεις

Οι ελπίδες όσον αφορά την αντιμετώπιση της υπερ-μετάλλαξης Omicron, με την έλευση του νέου έτους (2022) και κλείνοντας ο ιός δύο έτη ζωής ανάμεσά μας, σύμφωνα με την κα Ψαλτοπούλου, εντοπίζονται στα ακόλουθα στοιχεία:

  • Λιγότερο σοβαρή λοίμωξη του πνευμονικού παρεγχύματος.
  • Πιθανώς παραμένει η Τ κυτταρική ανοσία και επομένως οποιοσδήποτε έχει ήδη εμβολιαστεί ή νοσήσει, έχει λιγότερη πιθανότητα να νοσήσει βαριά.
  • Η τρίτη (ενισχυτική) δόση των mRNA εμβολίων σίγουρα (και ίσως και άλλων εμβολίων) φαίνεται να λειτουργεί στο 85% των περιπτώσεων, προφυλάσσοντας από την βαριά νόσηση.
  • Στη Νότια Αφρική, και ίσως και στη Μεγάλη Βρετανία που προηγούνται χρονολογικά στην έλευση του (πέμπτου) κύματος της πανδημίας υπερ-μετάλλαξης Omicron, φαίνεται ότι η καμπύλη των θανάτων είναι κατά πολύ ηπιότερη και δεν αντιστοιχεί με την εκρηκτική άνοδο των νέων κρουσμάτων.
  • Η αποτελεσματικότητα των αντιικών φαρμάκων για τον κορωνοϊό παραμένει και για το στέλεχος Omicron.

Όπως αναφέρει η κα Ψαλτοπούλου, «παρόλα τα παραπάνω ενθαρρυντικά στοιχεία, το γεγονός είναι ότι πρόκειται για ένα μεταλλαγμένο στέλεχος με πολλά άγνωστα στοιχεία, και μελλοντικά δεν αποκλείονται να γίνουν και άλλες μεταλλάξεις, ειδικά όταν δισεκατομμύρια πληθυσμού στον πλανήτη μας παραμένουν ανεμβολίαστα ή μερικώς εμβολιασμένα».

Οδηγίες για προστασία και περιορισμό της διασποράς

Η εβδομάδα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά είναι αυτή που αναμένεται να φανεί η αλματώδης αύξηση της μετάλλαξης στα λύματα και στα νέα κρούσματα και έτσι, οι συστάσεις, σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι σήμερα, είναι:

  • Η τρίτη δόση εμβολιασμού να γίνει από όλους (είναι σημαντικό ότι στην Ελλάδα είμαστε σε πολύ καλό σημείο συγκριτικά με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο),
  • Μάσκες παντού, ειδικά την KN95 (και υγιεινή χεριών)
  • Αποφυγή συνωστισμού
  • Αν δεν μπορεί να αποφευχθεί, διενέργεια διαγνωστικών τεστ πριν να πάμε σε χώρους που μπορεί να υπάρξει συνωστισμός, και τουλάχιστον μετά από 2 ημέρες, ενώ βλέποντας την μεγάλη έλλειψη διαγνωστικών τεστ αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ και Μ. Βρετανία, μπορούμε να προμηθευτούμε περισσότερα, γιατί θα μας χρειαστούν τον επόμενο μήνα.
  • Αν έχουμε βρεθεί σε χώρους με συνωστισμό, καλό είναι να περάσουν 1-2 ημέρες πριν αποφασίσουμε να δούμε προσφιλή μας πρόσωπα, που μπορεί να περιλαμβάνουν άτομα τρίτης ηλικίας με προβλήματα υγείας, εγκύους, ανοσοκατασταλμένους ή βρέφη και παιδιά που δεν έχουν προλάβει ακόμη να εμβολιαστούν.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης