(upd 5) Για αναζωπύρωση της επιδημίας covid στην Ελλάδα και για εξαιρετικά αργή αποκλιμάκωση των «σκληρών δεικτών», τη στιγμή που καθημερινά καταγράφονται περισσότεροι από 100 νεκροί, κάνουν λόγο οι ειδικοί, οι οποίοι επισημαίνουν πως υπό τα δεδομένα αυτά, κάθε άλλο παρά δικαιολογημένη θα πρέπει να θεωρείται μια περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Κυβέρνηση και επιστήμονες αναγνωρίζουν πως είναι αναγκαίο να βρεθεί μια νέα ισορροπία, ένα νέο μείγμα αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς η διατήρηση των περιορισμών έχει πλέον κουράσει την κοινωνία, αν και την ίδια στιγμή επισημαίνουν πως η Omicron κάθε άλλο παρά αθώα είναι κυρίως απέναντι σε όσους ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί. Για αυτό το λόγο και οι ειδικοί επαναλαμβάνουν τις εκκλήσεις τους για την ανάγκη να εμβολιαστούν οι πολίτες που είναι άνω των 60 ετών, καθώς αυτοί είναι κυρίως που κινδυνεύουν να καταλήξουν σε νοσοκομείο και να διασωληνωθούν.
Άλλωστε τα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα από την πορεία της πανδημίας.
Ήδη γίνονται εκτιμήσεις για αύξηση των κρουσμάτων – θα φτάσουν ενδεχομένως ακόμα και τα 35.000 στα τέλη Φεβρουαρίου – τη στιγμή που οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται σε περίπου 4.500, εκ των οποίων οι 568 είναι διασωληνωμένοι.
Με την πίεση να παραμένει και με τις εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας να ανατρέπονται – τα προγνωστικά μοντέλα έκαναν λόγο για λιγότερα από 10.000 κρούσματα στα τέλη Φεβρουαρίου - το κύριο βάρος δίνεται στα αντιικά χάπια αλλά και στα νέα εμβόλια, όπως αυτό της Novavax, το οποίο και αναμένεται στα τέλη του μήνα.
Νέα ταξιδιωτική οδηγία
Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση προχωρά σε χαλάρωση των μέτρων για τους ταξιδιώτες που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα.
Ειδικότερα, από τη Δευτέρα (7/2/2022), δεν θα απαιτείται η επίδειξη αρνητικού PCR ή rapid test. Το μόνο που θα χρειάζεται θα είναι η επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού.
«Από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, η είσοδος στη χώρα για όσους έχουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα γίνεται χωρίς υποχρεωτικό τεστ» ανάφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με δήλωση του στην ΕΡΤ.
Σαρηγιάννης: Αυξάνονται και πάλι τα κρούσματα – Πάμε για 32.000 τέλη Φεβρουαρίου
Για αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα κάνει λόγο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος εκτιμά ότι προς τα τέλη Φεβρουαρίου θα φτάσουμε ακόμα και τα 32.000 κρούσματα.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ, ο κ.Σαρηγιάννης είπε πως έως τις 24 Φεβρουαρίου θα φτάσουμε τα 31.000 με 32.000 κρούσματα σαν εβδομαδιαίο μέσο όρο, αν και σημείωσε ότι μπορεί και να δούμε 35.000 κρούσματα σε μια μέρα με πάρα πολλά τεστ.
«Οι νεκροί θα φτάσουν περίπου στους 75» είπε ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων κυρίως λόγω του μη εμβολιασμού στην τρίτη δόση.
«Μπορεί να είναι και 200.000 τα ενεργά κρούσματα θα μπορούσε να είναι και παραπάνω, δεδομένου ότι η Omicron σε ένα καλό ποσοστό του πληθυσμού δίνει ασυμπτωματική νόσο, μιλάμε κυρίως για την Omicron.
Το κύμα της Omicron είναι πολύ οξύ παντού στον κόσμο.
Η Omicron φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα κόσμο με ήδη υποκείμενα νοσήματα.
Η Omicron σε ανεμβολίαστο δεν δίνει ήπια νόσο» τόνισε ο κ. Σαρηγιάνης, ο οποίος υπογράμμισε πως πάνω από το 30% των νέων κρουσμάτων είναι παιδιά σχολικής ηλικίας.
Δημόπουλος: Στις ΜΕΘ ασθενείς με Delta – Έρχονται τα πρωτεϊνικά εμβόλια Novavax
Την θέση πως οι περισσότεροι ασθενείς που βρίσκονται στις ΜΕΘ, έχουν μολυνθεί με τη Delta διατύπωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θανάσης Δημόπουλος, ο οποίος πάντως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για την Omicron.
«Ηλικιωμένο άτομο με συννοσηρότητες που δεν έχει εμβολιαστεί ή έχει χάσει την επίδραση του εμβολίου γιατί έχει περάσει ο καιρός έχει πιθανότητες να νοσήσει βαριά από το στέλεχος Omicron» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Δημόπουλος, ο οποίος επισήμανε πως με την τρίτη δόση η προφύλαξη από τη μόλυνση της Omicro είναι 50%, αλλά η προφύλαξη από βαριά νόσηση 85% και από θάνατο 95%.
Τι είναι το εμβόλιο Novavax
Ενόψει της παραλαβής 474.000 δόσεων του πρωτεϊνικού εμβολίου Novavax στη χώρα μας ο κ. Δημόπουλος σημείωσε ότι «θα έχουμε σύντομα τα πρωτεϊνικά εμβόλια που παράγονται με τον κλασικό τρόπο, όπως αυτά που έχουμε υποβληθεί όλοι για παιδικές ασθένειες, για τους συμπολίτες μας που ανησυχούν για τα εμβόλια mRNA που πιστεύουν ότι δήθεν θα επηρεάσει το DNA τους».
«Τα πρωτεϊνικά εμβόλια φαίνεται ότι είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά τη βαριά νόσηση και το θάνατο και επειδή είναι παλαιότερης τεχνολογίας φαίνεται ότι μπορεί να καλύπτουν επαρκέστατα και μεταλλαγμένα στελέχη.
Στην ουσία τι κάνουμε;
Βάζουμε μέσα στον οργανισμό ένα κομματάκι του ιού μαζί με ένα ενισχυτικό για να αναπτύξει ο οργανισμός αντισώματα σε αυτό το κομματάκι του ιού» υπογράμμισε ο κ.Δημόπουλος, αναφέροντας πως όσο έχουμε περιοχές που παραμένουν ανεμβολίαστες, ιδιαίτερα στην Αφρική, δεν μπορούμε να πούμε ποτέ ότι θα ησυχάσουμε από τον κορωνοϊό.
«Ελπίζουμε να γίνει ενδημική μορφή στην Ευρώπη και να προχωρήσει ο εμβολιασμός στα αναπτυσσόμενα κράτη» τόνισε ο κ.Δημόπουλος.
Μαγιορκίνης: Η χαλάρωση των μέτρων θέλει μεγάλη σκέψη
«Εχουμε καιρό ακόμα για να φτάσουμε σε μαγικά νούμερα και η απόφαση για την χαλάρωση των μέτρων θέλει μεγάλη σκέψη».
Με αυτή τη φράση Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης έβαλαν προσωρινά «φρένο» στην συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό.
Η κα Παπευαγγέλου σημείωσε μάλιστα ότι σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλο του κου Τσιόδρα στα τέλη Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα είναι περίπου 500.
Τις επόμενες εβδομάδες οι σκληροί δείκτες θα πέσουν αλλά η διασπορά είναι ακόμα πολύ μεγάλη και η όποια χαλάρωση όταν αποφασισθεί θα αφορά αρχικά τους εμβολιασμένους σημείωσε.
Νέα εμβόλια
«Η πανδημία δεν είναι ελεγχόμενη ακόμη.
Οι δείκτες είναι ψηλά.
To εμβόλιο της NOVAVAX έρχεται μέσα στο μήνα και τον Απρίλιο φθάνει στην χώρα μας το εμβόλιο της SANOFI» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα εκφράζοντας την ελπίδα να αλλάξουν στάση για τους εμβολιασμούς οι πολίτες που δεν επιθυμούν να κάνουν τα MRNA εμβόλια.
Η κα Γκάγκα πρόσθεσε ότι στη μάχη κατά του κορωνοϊού μπήκαν και τα αντιικά χάπια.
Διατίθενται και τα αντιικά χάπια
«Ξεκίνησε η αποστολή τους σε σπίτια ασθενών.
Εχουν εγκριθεί πάνω από 300 αιτήσεις για αντιικά φάρμακα» σημείωσε η κα.Γκάγκα.
Στα 140.000 τα ενεργά κρούσματα
Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι το 88% των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι με την μετάλλαξη Omicron και υπογράμμισε επίσης ότι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι περίπου 140.000.
Ο εμβολιασμός των εφήβων συμβάλλει σημαντικά στη νοσηρότητα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, είπε επίσης, κάνοντας λόγο για σταδιακή σταθεροποίηση στην διάδοση των κρουσμάτων.
Η συντριπτική πλειοψηφία όσων χάνουν την ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Η κα Παπαευαγγέλου είπε επίσης ότι δημοσιεύθηκε και η νέα μελέτη Λύτρα -Τσιόδρα σύμφωνα με την οποία ο εμβολιασμός απέτρεψε 20.000 θανάτους στην χώρα μας.
«Το πιο πιθανό είναι η αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ να γίνει τις επόμενες εβδομάδες» ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης και τόνισε με έμφαση ότι καμία παραλλαγή του ιού δεν είναι αθώα για τους ηλικιωμένους.
Διαθέσιμα από σήμερα 4/2 αλλά 40.000 ραντεβού για εμβολιασμό παιδιών 5 -11 ετών
Διαθέσιμα θα είναι από σήμερα Παρασκευή 4/2, 40.000 νέα ραντεβού για τον μήνα Φεβρουάριο, για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών, στην Αττική η οποία εμφανίζει αυξημένη ζήτηση.
Συγκεκριμένα, νέες εμβολιαστικές γραμμές προστίθενται στα mega Εμβολιαστικά Κέντρα «Προμηθέας» και Περιστερίου, με σκοπό την περαιτέρω επιτάχυνση των εμβολιασμών των παιδιών στην Αττική.
Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο που γίνεται στα παιδιά, περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων και το σχήμα που εφαρμόζεται είναι δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημέρες.
Τι συμβαίνει σε περίπτωση νόσησης
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σε περίπτωση νόσησης πριν τον εμβολιασμό, συστήνεται εμβολιασμός µε µια δόση 3 μήνες μετά τη διάγνωση της νόσου.
Σε περίπτωση νόσησης μετά την 1η δόση εμβολιασμού, συστήνεται εμβολιασμός όχι σε μεσοδιάστημα 21 ημερών αλλά σε 3 µήνες μετά τη διάγνωση της νόσου.
Νοσηλεύονται 100 παιδιά
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι ειδικοί κατά την χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, περίπου 90 με 100 παιδιά νοσηλεύονται με covid στα νοσοκομεία.
Αποτελούν το 2% με 2,5% του συνολικού αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών.
Όπως έγινε γνωστό, οι νοσηλείες των παιδιών αφορούν κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 11 ετών, ενώ φαίνεται ότι ο εμβολιασμός των εφήβων συμβάλλει σημαντικά στη χαμηλότερη νοσηρότητα της ηλικιακής αυτής ομάδας.
Ανεμβολίαστοι περίπου 200.000 άνω των 60 ετών
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 πολίτες άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι με τις δύο δόσεις των εμβολίων έχει εμβολιαστεί το 69,8% του γενικού πληθυσμού, δηλαδή 7.330.000 εκατομμύρια άνθρωποι.
Όσον αφορά την γ' δόση, από τους 5.816.000 δικαιούχους, την έχουν κάνει οι 4.489.000 έχουν λάβει την ενισχυτική δόση ενώ άλλοι 200.000 έχουν κλείσει το ραντεβού τους.
Υπενθυμίζεται πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση λήγει στις 7 Φεβρουαρίου, κάτι που σημαίνει πως θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και θα βρεθούν αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 100 ευρώ.
Στους 23.833 οι νεκροί
Στους 23.833 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 17.662, εκ των οποίων 53 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.002.206 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 412 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.472 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 106, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.833 θάνατοι.
Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 568 (61.3% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 83.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 444 (78.17%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 124 (21.83%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.071 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 547 (ημερήσια μεταβολή +4.99%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 473 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Σχόλια αναγνωστών