(upd) Διαφωνίες σχετικά με την επικείμενη κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, κάτι που σημαίνει πως ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο και ανεμβολίαστων πολιτών σε κλειστούς χώρους, διατυπώνονται ανάμεσα σε επιστήμονες και ειδικούς.
Αν και το τελευταίο διάστημα, ο αριθμός των κρουσμάτων λόγω της Omicron 2 παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, οι ειδικοί προσανατολίζονται στην περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και των μέτρων κατά της πανδημίας σε μια προσπάθεια περαιτέρω επιστροφής στην κανονικότητα τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία, καθώς εκτιμούν ότι παρά την αύξηση των μολύνσεων, η πίεση στα νοσοκομεία και στο Σύστημα Υγείας είναι περιορισμένη και η κατάσταση διαχειρίσιμη
Τι είχε πει ο Μαγιορκίνης
Μάλιστα πρόσφατα ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης είχε δηλώσει ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα καταργηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, κάπου κοντά στο Πάσχα.
«Θα συμβεί στους επόμενους ένα με δύο μήνες.
Ίσως και την Μεγάλη εβδομάδα να μην έχουμε Green pass»
Άπαξ και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση στο σύστημα Υγείας δεν συντρέχει λόγος χρήσης του» είχε αναφέρει ο κ.Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας πάντως πως εφόσον υπάρξει μια αύξηση των νοσηλειών, τότε θα μπορούσε και πάλι αυτή η πρόβλεψη να αλλάξει και να επανέλθει το πιστοποιητικό.
Όχι Βασιλακόπουλου
Στην προοπτική αυτή αντέδρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος μάλιστα συνέδεσε την εξέλιξη αυτή και με εκλογικά σενάρια.
«Εγώ θα διαφωνούσα με την προσέγγιση του κ. Μαγιορκίνη.
Μου θυμίζει περισσότερο ότι πλησιάζουν εκλογές αν γίνει κάτι τέτοιο, οπότε δεν πρέπει να ναι κανείς δυσαρεστημένος στη χώρα μας», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Πρόσθεσε ότι η άποψή του δε στηρίζεται σε ιδεοληψία αλλά στο ότι είναι μικρότερες οι πιθανότητες να μεταδώσει κάποιος εμβολιασμένος.
Δεν είναι σωστό να είναι όλα ελεύθερα για όλους
Ο κ.Βασιλακόπουλος υποστήριξε ότι ακόμα και με τη μετάλλαξη Omicron, οι πιθανότητες κάποιος να έχει τον ιό και να τον μεταδώσει είναι διπλάσιες αν είναι ανεμβολίαστος.
«Συνεπώς δεν είναι ιδιαίτερα σωστό να είναι όλα για όλους ελεύθερα» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος, υποστηρίζοντας πως αν γίνει κάτι τέτοιο, θα γίνει για λόγους πολιτικής επιλογής «και όχι γιατί υγειονομικά είναι το σωστό».
Επαναφορά από φθινόπωρο;
Ερωτηθείς ο κ.Μαγιορκίνης σχετικά με το ενδεχόμενο η κατάργηση του Green pass, να ενθαρρύνει κάποιους να παραμείνουν ανεμβολίαστοι, είχε αναφέρει ότι «ο εμβολιασμός γίνεται πρωτίστως για να προστατεύσουμε την υγεία μας.
Ο εμβολιασμός για απόκτηση του Green pass γίνεται για να μειωθεί η πίεση στο σύστημα Υγείας.
Άπαξ και δεν υπάρχει πίεση δεν υπάρχει και λόγος χρήσης του».
«Τα μοντέλα προβλέπουν ότι μάλλον τον Οκτώβριο θα έχουμε και πάλι πίεση στο Σύστημα Υγείας.
Αυτό σημαίνει πως το Green pass, μπορεί να επανέλθει τότε και εάν κάποιος κάνει εμβόλιο μόνο για αυτό τον λόγο θα έχει πρόβλημα και για την είσοδό του σε εσωτερικούς χώρους και προβλήματα ταξιδιωτικά» είχε αναφέρει ο κ.Μαγιορκίνης.
Πλεύρης: Τι θα γίνει με το πιστοποιητικό
Την θέση πως σήμερα Δευτέρα 21/3 ή αύριο Τρίτη 22/3 αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή διάταξη για την παράταση - σε πρώτη φάση- της αναστολής των ανεμβολίαστων υγειονομικών διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Πλεύρης είπε πως η αναστολή θα είναι πολύμηνη και θα διαρκεί όσο διαρκούν και οι παρατάσεις των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού.
Αναφερόμενος στα μέτρα για την πανδημία, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι θα γίνει επαναξιολόγηση όλων των μέτρων είτε σε αυτή είτε στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής.
«Στόχος είναι όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι να πηγαίνουμε στην κανονικότητα με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς» ανέφερε ο κ.Πλεύρης, υποστηρίζοντας ότι όποιο μέτρο αρθεί, όπως η χρήση των πιστοποιητικών, θα αρθεί με την προϋπόθεση επανεξέτασής του όσο πλησιάζει το φθινόπωρο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών