Σε μερικές από τις εταιρείες που βρίσκονται στο εξωτερικό οι αρμόδιες Αρχές έχουν προχωρήσει σε διακοπή των ηλεκτρονικών διευθύνσεών τους και της δράσης τους, καθώς προέβαιναν σε οικονομικές απάτες, όπως παράνομα χρηματοοικονομικά προϊόντα τύπου πυραμίδας («σχήμα Ponzi»)
Ο ίδιος φέρεται να εμφανίζεται σε τουλάχιστον 24 εταιρείες σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρο, Τουρκία, Ινδία, Παναμά και ΗΠΑ ως διαχειριστής, ιδρυτής και πραγματικός δικαιούχος, αλλά και ως διευθυντής, γραμματέας ή ταμίας
Πρόκειται για εταιρείες με «αμφίβολη δραστηριότητα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο 73 σελίδων πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, το οποίο ο επικεφαλής της Χαράλαμπος Βουρλιώτης έχει διαβιβάσει ήδη στον οικονομικό εισαγγελέα Χρήστο Μπαρδάκη για τις δικές του ενέργειες.
Οι ίδιες εταιρείες έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλων χωρών.
Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί πως η πτωχευμένη κατά- τα άλλα- Air Fast Tickets φέρεται να έχει ακόμα 2 ενεργά υποκαταστήματα στις ΗΠΑ
Οι απάτες τύπου πυραμίδας...
Σε μερικές από τις εταιρείες που βρίσκονται στο εξωτερικό οι αρμόδιες Αρχές έχουν προχωρήσει σε διακοπή των ηλεκτρονικών διευθύνσεών τους και της δράσης τους, καθώς προέβαιναν σε οικονομικές απάτες, όπως παράνομα χρηματοοικονομικά προϊόντα τύπου πυραμίδας («σχήμα Ponzi»).
Ως συνεργοί του Ν. Κοκλώνη, σύμφωνα με τη Realnews, στην απάτη φέρονται άλλα επτά άτομα, μεταξύ των οποίων μία δικηγόρος, ένας λογιστής και ένας κρατούμενος σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού, ο οποίος είναι αλβανικής καταγωγής.
Ειδικότερα, για τις ελληνικές εταιρείες στο πόρισμα αναφέρονται τα εξής:
«Στις τρεις από αυτές ο διαχειριστής είναι ανύπαρκτος και στην τέταρτη “μπροστινός” είναι ένας λογιστής… Αλλες δύο είναι εταιρείες-“κέλυφος” που έχουν τη μητρική τους εταιρεία στο εξωτερικό και άλλες δύο είναι εταιρείες-όχημα ξεπλύματος μαύρου χρήματος, οι οποίες, μέσα από τη δράση που παρουσιάζουν από τις τραπεζικές συναλλαγές που πραγματοποιούν, ξεπλένουν χρήματα των παράνομων δραστηριοτήτων του Νικολάου Κοκλώνη και άλλων άγνωστων προσώπων…».
Ακόμα, στο πόρισμα προστίθεται πως αυτές οι εταιρείες λειτούργησαν ώστε ο γνωστός παρουσιαστής και παραγωγός πολλών τηλεοπτικών εκπομπών να προχωρήσει σε σωρεία αδικημάτων.
«Ο Νικόλαος Κοκλώνης ίδρυσε αυτό τον κύκλο των εταιρειών στην Ελλάδα με προφανή σκοπό να καταχραστεί χρήματα του ελληνικού Δημοσίου και να ξεπλύνει τα χρήματα από τις παράνομες δραστηριότητες του ίδιου και άλλων άγνωστης ταυτότητας προσώπων σε χώρες του εξωτερικού», αναφέρεται στο πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα.
Η Air Fast Tickets υπάρχει ακόμα...
Όπως διαπίστωσαν οι ελεγκτές της Αρχής, η δραστηριότητα των εταιρειών του εξωτερικού, μέσω του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, είναι έντονη, καθώς φαίνεται να μεταφέρουν εκατομμύρια ευρώ και δολάρια από την εταιρεία μιας χώρας σε εταιρεία άλλης χώρας και στη συνέχεια σε εταιρεία τρίτης και τέταρτης χώρας, με προφανή στόχο να χαθούν τα ίχνη της παράνομης προέλευσης των χρημάτων.
Και, μάλιστα, όταν από το 2015 έως το 2021 ο γνωστός παρουσιαστής εμφάνιζε ελάχιστα εισοδήματα από τη μισθωτή του εργασία και δεν διέθετε ακίνητη και κινητή περιουσία στο όνομά του.
Το αξιοσημείωτο, επίσης, είναι ότι βρέθηκαν στις ΗΠΑ δύο ενεργά υποκαταστήματα της Air Fast Tickets, της εταιρείας του Ν. Κοκλώνη που μόλις πριν από λίγα χρόνια δήλωσε πτώχευση αφήνοντας πίσω της ένα «φέσι» 100 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Αρχή, σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews, εντόπισε έμβασμα 1,3 εκατ. ευρώ που φαίνεται να «ταξιδεύει» από λογαριασμό της αμερικανικής Air Fast Tickets σε λογαριασμό της βουλγαρικής εταιρεία AMPHION EFTHYMIA LTD συμφερόντων Κοκλώνη και από εκεί τα χρήματα να καταλήγουν σε τραπεζικούς του λογαριασμούς σε Ελλάδα και Τουρκία με αιτιολογία συναλλαγής «invoice».
Κατά το πόρισμα, τα χρήματα αυτά προέρχονται από τα 100 εκατ. δολάρια που οι ελεγκτές θεωρούν ότι στην πραγματικότητα μπήκαν στη δική του «τσέπη»…
Το ανύπαρκτο πρόσωπο
Όσον αφορά τις 13 από τις 24 εταιρείες που εμφανίζονται να έχουν έδρα την Ελλάδα, η έναρξή τους πραγματοποιείται από το 2015 έως και το 2021, με διαχειριστή ή φορολογικό εκπρόσωπο αρχικά σε κάποιες από αυτές έναν άνδρα με αρχικά Κ.Γ. Στη συνέχεια, φαίνεται να αναλαμβάνει ο Ν. Κοκλώνης, που σε μικρό χρονικό διάστημα μεταφέρει τη διαχείριση σε ένα ανύπαρκτο φυσικό πρόσωπο, τον Meta Αrmado.
Το πρόσωπο αυτό στην ουσία «δημιουργήθηκε» με τη χρήση πλαστών στοιχείων διαβατηρίου, αλλά και τη φωτογραφία ενός υπαρκτού φυσικού προσώπου, το οποίο ο Κοκλώνης γνώριζε, καθώς τον είχε υπάλληλο από το 2012 έως το 2014 στην Air Fast Tickets.
Με αυτό το πλαστό διαβατήριο ο Meta Armando πήρε Αριθμό Φορολογικού Μητρώου τον Ιούλιο του 2017 και μετά από τρεις ημέρες ορίστηκε ως διαχειριστής της εταιρείας του Ν. Κοκλώνη.
Φαίνεται, μάλιστα, να απέκτησε και τραπεζικό λογαριασμό με τα πλαστά στοιχεία και να εμφανίζεται ως συνδικαιούχος στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών στις οποίες ο ίδιος συμμετείχε.
«Η δημιουργία των εταιρειών, η δράση τους και η ημερομηνία αλλαγής στις τοποθετήσεις των διαχειριστών είναι πολύ καλά οργανωμένες και μεθοδευμένες, καθώς όλα τα χρέη και όλες οι παράνομες συναλλαγές των εταιρειών πραγματοποιούνται κυρίως μετά την ανάληψη της διαχείρισης από τον ανύπαρκτο Meta Armado και τον μπροστινό υπάλληλο του λογιστή, για να αναλάβουν την ποινική ατομική και αλληλέγγυα ευθύνη αυτών.
Χρησιμοποιώντας δηλαδή αυτή τη μέθοδο, ο Κοκλώνης, σε συνεργασία με τη δικηγόρο Κ.Κ. και τους υπόλοιπους εμπλεκομένους, αποκόμισε παράνομα οφέλη εξαπατώντας το ελληνικό Δημόσιο, καθώς έλαβε το ποσό των 2.325.000 ευρώ μέσω της επιστροφής ΦΠΑ από συναλλαγές με τις εικονικές εταιρείες του, έλαβε το ποσό των 610.483 ευρώ μέσω της επιστροφής φόρου εισοδήματος από εικονική εταιρεία, η οποία δεν είχε καταβάλει ποτέ φόρο, και δημιούργησε χρέη τουλάχιστον 10.360.000 ευρώ με τις εικονικές εταιρείες του, που δεν θα εξοφληθούν ποτέ στο ελληνικό Δημόσιο και αφορούν φοροδιαφυγή από ληξιπρόθεσμες οφειλές φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ και φόρου μισθωτών υπηρεσιών», αναφέρεται στα συμπεράσματα του πορίσματος της Αρχής για το ξέπλυμα.
Συνολικά το ποσό της ζημίας του ελληνικού Δημοσίου υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 22 εκατ. ευρώ, καθώς στον Ν. Κοκλώνη αποδίδεται επίσης από τους ελεγκτές πως «διεκδίκησε και πέτυχε τη χρηματοδότηση μιας νεοσυσταθείσας εταιρείας του από ελληνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, δηλώνοντας εν γνώσει του ως συνδεδεμένες με την επιδοτούμενη εταιρεία επιχειρήσεις, εικονικές εταιρείες και εταιρείες-κέλυφος και υποβάλλοντας μεταξύ των δικαιολογητικών ψευδή υπεύθυνη δήλωση διαχειριστή εταιρείας.
Δηλαδή ο Κοκλώνης, με προφανή δόλο και συστηματικές ψευδείς ενέργειες, διέπραξε το αδίκημα της απάτης κατά του ελληνικού Δημοσίου και των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επωφελούμενος από τη χρηματοδότηση της εταιρείας με το συνολικό ποσό των 9.935.000 ευρώ».
«Τίποτα παράνομο»
Ο ίδιος ο παρουσιαστής είχε απαντήσει σε όσα είχαν δει από την προηγούμενη εβδομάδα το φως της δημοσιότητας, σημειώνοντας πως δραστηριοποιείται επαγγελματικά τα τελευταία 20 χρόνια σε περισσότερες από επτά χώρες, έχοντας αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα σε διάφορους κλάδους.
«Η επαγγελματική μου δραστηριότητα, όπως και οι επιχειρήσεις μου, έχουν ελεγχθεί επανειλημμένα ανά τον κόσμο, χωρίς ποτέ να μου καταλογιστεί τίποτα παράνομο», ανέφερε η ανακοίνωση του Ν. Κοκλώνη.
Παράλληλα, οι πηγές από την εταιρεία του, την Barking Well Media, αναφέρουν ότι, μετά την αρχική έκπληξη και την ανησυχία που επικράτησαν στις τάξεις των εργαζομένων, όλα συνεχίζονται «σαν να μην έχει συμβεί τίποτα».
«Όταν είδαμε τα δημοσιεύματα και αυτά που πιθανώς να αναφέρονται στο πόρισμα, αισθανθήκαμε ένα σοκ και παγώσαμε.
Όμως, αυτό ξεπεράστηκε πολύ γρήγορα. Έχουμε τις διαβεβαιώσεις ότι κανείς από τους εργαζομένους δεν θα αποδεσμευτεί από την εταιρεία και ότι δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα με την καταβολή των δεδουλευμένων μας.
Μάλιστα, λάβαμε τη μισθοδοσία του Φεβρουαρίου νωρίτερα από ό,τι αναμέναμε», αναφέρουν πηγές από την Barking Well Media.
Τι έγραφε το Bankingnews από τις 22 Νοεμβρίου 2022
Αποκλειστικό: Η εταιρική μπαμπούσκα του Νίκου Κοκλώνη, ο Αλβανός διαχειριστής και τα φέσια σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία
Την ώρα που έχει ξεσπάσει πολιτική αντιπαράθεση για την εταιρία Barkingwell Progress ΜΙΚΕ του κ. Νίκου Κοκλώνη και την ένταξή της στον Αναπτυξιακό με χρηματοδότηση 9,9 εκ ευρώ η εν λόγω εταιρία δεν είναι η μόνη που έχει τον τίτλο Barkingwell.
Τώρα, εκτός από τη νεοσυσταθείσα ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος ποιοι είναι οι μέτοχοι των υπολοίπων εταιριών.
Αναζητώντας τα στοιχεία από το ΓΕΜΗ προκύπτει ότι είναι εγγεγραμμένες πλην της Barkingwell Progress ΜΙΚΕ και οι Barkingwell Media ΑΕ, Barkingwell Media IKE και Barkingwell Staff Μονοπρόσωπη ΙΚΕ.
Μέσα από αυτές όμως φυτρώνουν άλλες τρεις εταιρίες εκ των οποίων οι δύο έχουν Αλβανό υπήκοο διαχειριστή με άδεια διαμονής έως το 2026.
Στο πλέγμα των εταιριών παλαιών και νέων υπάρχει σαφέστατο πλέγμα συναλλαγών τύπου μπαμπούσκα και δημιουργούνται τεράστιες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και πιθανά και τρίτους.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Οι … Barkingwell
Η Barkingwell Progress ΜΙΚΕ ιδρύθηκε στις 23/11/2021 έχει ως μοναδικό εταίρο και διαχειριστή τον κ. Νίκο Κοκλώνη. Το κεφάλαιό της είναι 4.000 ευρώ και έχει ως αντικείμενο «ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ, ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ».
Η Barkingwell Media AE ιδρύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 2017 με τον όνομα «KOKLONIS MEDIA IKE» και κατά τη σύστασή της ναι μεν ο κ. Κοκλώνης ήταν διαχειριστής αλλά δεν ήταν εταίρος.
Στο τέλος του 2020 η ΙΚΕ μετατράπηκε σε ΑΕ.
Τότε εταίροι της ΙΚΕ ήταν η “KOKLONIS GROUP OF COMPANIES INC” με 2.137.880 εταιρικά μερίδια και ο Νίκος Κοκλώνης με 66.120 εταιρικά μερίδια.
H KOKLONIS GROUP OF COMPANIES INC έχει ιδρυθεί το 2015 και έχει έδρα το Delaware των ΗΠΑ που αποτελεί τον παράδεισο των εξωχώριων αμερικάνικων εταιριών.
Από την έκθεση αποτίμησης της εταιρίας για να μετατραπεί σε ΑΕ ξεχωρίζουν 4 υπερπολυτελή αυτοκίνητα αξίας κτήσης 278 χιλιάδων ευρώ τα οποία είναι PORCHE CAYENNE, AUDI R,8 LAND ROVER και TESLA P1000
Με βάση την έκθεση αυτή η εταιρία είχε αρνητική καθαρή θέση 370 χιλιάδων ευρώ.
Μετά την μετατροπή της έχουν γίνει δύο αυξήσεις κεφαλαίου 3 εκατ ευρώ
Η τελευταία δημοσίευση που έχει γίνει στο ΓΕΜΗ είναι στα τέλη του 2021 ενώ δεν έχει ακόμα δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2021 παρ ότι έχει παρέλθει η σχετική προθεσμία και μάλιστα μετά από παράταση.
Το 2020 εμφάνισε έσοδα 4,6 εκ ευρώ και 733 χιλιάδες ευρώ ζημιές.
Από τις συναλλαγές με συνδεδεμένες εταιρίες προκύπτει ότι έγιναν αγορές αξίας 308 χιλιάδες ευρώ από την Barkingwell Staff MIKE, 1,2 εκ ευρώ απόν την EASY STARTER IKE και 53 χιλιάδες ευρώ από την Dealber IKE. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτουν και άλλες δύο εταιρίες που διασυνδέονται με τον κ. Κοκλώνη.
H Barkingwell Media IKE είναι σε διαδικασία προεγγραφής και εκκρεμεί η γνωστοποίηση ΑΦΜ στο ΓΕΜΗ.
Η «BARKINGWELL STAFF ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.» ιδρύθηκε στις 16/10/2020 με κεφάλαιο 10.000 ευρώ που κατεβλήθη από την KOKLONIS GROUP OF COMPANIES INC και διαχειριστής για 20 χρόνια έχει οριστεί ο κ. Καγιούλης Ιωάννης. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του 2021 είχε έσοδα 5,4 εκ ευρώ και ζημία 158 χιλιάδες ευρώ. Και φαίνεται ότι έχει μεταφερθεί τζίρος από τις δραστηριότητες Κοκλώνη στη συγκεκριμένη εταιρία. Μάλιστα η BARKINGWELL STAFF ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε εμφανίζεται να έχει φεσώσει τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο που χρωστά 1,5 εκ ευρώ και 2 εκ ευρώ αντίστοιχα.
Οι … «παράπλευρες»
Εν τω μεταξύ η EASY STARTER ΙΚΕ που αποκαλύπτεται από τις οικονομικές καταστάσεις της BARKINGWELL MEDIA AE τελεί σε αναστολή καταχώρησης λόγω του ότι δεν έχει προβεί σε πιστοποίηση καταβολής αρχικού κεφαλαίου εντός ενός (1) μήνα από την
σύστασή της, ως ώφειλε καθώς είναι ΙΚΕ με κεφαλαιακές εισφορές. Η εταιρία έχει ιδρυθεί τον Ιούνιο του 2015 από την KOKLONIS GROUP OF COMPANIES INC και έχει ως διαχειριστή από το 2017 τον κ. META ARMANDO KIERSTO Αλβανός υπήκοος με άδεια διαμονής στην Ελλάδα έως το 2026. Η εταιρία το 2020 είχε τζίρο 1,2 εκ ευρώ και ζημία 50 χιλιάδες ευρώ και μπορεί να γίνει αντιληπτό το σύνολο του τζίρου τους έγινε με πωλήσεις προς την Barkingwell MEDIA AE. Στο τέλος του 2020 χρωστούσε σε φόρους και τέλη 450 χιλιάδες ευρώ και προς ασφαλιστικά ταμεία 550 χιλιάδες ευρώ εκ των οποίων είναι προφανές ότι υπήρχε σημαντικό ποσοστό ληξιπρόθεσμων οφειλών.
H DEALBER ιδρύθηκε από μια άλλη εταιρία συμφερόντων Κοκλώνη το 2015 τη FAST CAPITAL MIKE και έχει επίσης ως διαχειριστή τον Αλβανό Υπήκοο META ARMANDO KIERSTO. Η DEALBER δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία από το 2016 και ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει. Σημειώνεται ότι η Dealber είναι η εταιρία που έχει εμπλακεί το 2016 στο σκάνδαλο με την μη παράδοση ηλεκτρονικών συσκευών που πουλούσε θεωρητικά φθηνά αλλά ουδείς μπήκε φαίνεται στον κόπο να ελέγξει τι γίνεται και συνεχίζει τουλάχιστον έως και το 2020 να κάνει συναλλαγές.
Η FAST CAPITAL που «φυτρώνει» μέσω της DEALBER επίσης ιδρύθηκε το 2015 (Ιούνιος) από την MERSIST LIMITED με κεφάλαιο 5000 ευρώ και διαχειριστής είναι ο κ. Νίκος Κοκλώνης. Η εταιρία έχει αρνητική καθαρή θέση 2,4 εκ ευρώ!!! Η εταιρία έχει υποχρεώσεις 6 εκ ευρώ και στις χρήσεις 2021 και 2020 είχε μηδενικό κύκλο εργασιών και ζημίες 550 χιλιάδες και 600 χιλιάδες ευρώ αντίστοιχα!!!
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών