Tα παλιά δελτία ταυτότητας παύουν να ισχύουν την 3η Αυγούστου 2026, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1157
Αύριο, Δευτέρα 25/9, αναμένεται να «ανέβει» στο gov.gr η ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα μπορούν να εισέρχονται οι πολίτες και να υποβάλλουν αίτημα για την έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας.
Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπαίνουν στο gov.gr και θα κλείνουν το ραντεβού για την έκδοση του νέου δελτίου σε Αστυνομικό Τμήμα και ακολούθως, το ραντεβού θα επιβεβαιώνεται με την αποστολή sms στο κινητό του τηλέφωνο και στο email. Στη συνέχεια οι πολίτες θα πηγαίνουν στο Αστυνομικό Τμήμα για την διαδικασία έκδοσης και μέσα σε 7 - 10 μέρες θα ειδοποιούνται με sms για να πάνε να παραλάβουν τη νέα τους ταυτότητα.
Σε όλη την χώρα θα λειτουργούν 367 σημεία έκδοσης νέων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας, ενώ προβλέπεται και η λειτουργία 60 φορητών κλιμακίων, που απευθύνονται σε κρατούμενους, νοσηλευόμενους, υπερήλικες και ΑμΕΑ με σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας.
Το κόστος έκδοσης του νέου δελτίου ταυτότητας είναι 10 ευρώ, τα οποία θα καταβάλλονται μέσω ηλεκτρονικού παράβολου Δημοσίου. Για τις περιπτώσεις έκδοσης δελτίου ταυτότητας εξαιτίας απώλειας ή φθοράς του προηγούμενου δελτίου του αιτούντος, θα καταβάλλεται επιπλέον ηλεκτρονικό παράβολο Δημοσίου, ύψους 9,00 ευρώ, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα.
Τα νέα δελτία ταυτότητας θα ισχύουν για 10 έτη από την ημερομηνία έκδοση τους, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα.
Η διάρκεια ισχύος αποτελεί ένα μέτρο που εξασφαλίζει την αξιοπιστία του δελτίου ταυτότητας, καθώς σε διάστημα 10 ετών επέρχονται φυσιογνωμικές αλλαγές στο πρόσωπο του κατόχου. Παράλληλα, η διάρκεια ισχύος των 10 ετών είναι η μέγιστη δυνατή διάρκεια που επιτρέπεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό και συνίσταται από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).
Υπενθυμίζεται ότι τα παλιά δελτία ταυτότητας παύουν να ισχύουν την 3η Αυγούστου 2026, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1157, καθώς δεν διαθέτουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη (MRZ).
Σημειώνεται ότι MRZ είναι τα αρχικά διεθνούς όρου ασφάλειας Machine Readable Zone, δηλαδή στα ελληνικά: μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη. Είναι η γραμμή κώδικα πληροφοριών που βλέπουμε και σήμερα σε όλα τα ελληνικά διαβατήρια, ακριβώς κάτω από τα στοιχεία του πολίτη. Δεν πρόκειται δηλαδή για κάποια καινούρια τεχνολογία, καθώς κάθε ελληνικό διαβατήριο διαθέτει και σήμερα, εδώ και πολλά χρόνια, ζώνη MRZ. Ειδικότερα, η MRZ περιλαμβάνει σε ειδική μορφή που έχει καθοριστεί από τον ΙCAO ορισμένα από τα στοιχεία που αναγράφονται στο δελτίο ταυτότητα, ώστε να είναι δυνατή για λόγους ασφαλείας και ταχύτητας η αυτόματη αναγνώριση, ανάγνωση και επαλήθευση τους απ΄όλες τις συσκευές διαβατηριακού ελέγχου διεθνώς.
Τα στοιχεία
Στο νέο δελτίο ταυτότητας θα εκτυπώνονται τα εξής στοιχεία:
-Εμπρόσθια πλευρά: Φωτογραφία κατόχου, Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας,Επώνυμο, Όνομα, Φύλο, Ημ. Γέννησης, Ιθαγένεια, Ημ. Έκδοσης, Ημ. Λήξης, Αρχή Έκδοσης, Υπογραφή Κατόχου.
-Πίσω πλευρά: Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Τόπος γέννησης, Ομάδα αίματος (προαιρετικά), Ύψος (υποχρεωτικά από το 24ο έτος). Εφόσον αποφασισθεί σχετικά, έχει προβλεφθεί χώρος για να τυπωθεί ο Προσωπικός Αριθμός πολίτη.
Στο ανέπαφο χώρο αποθήκευσης περιλαμβάνονται:
-Φωτογραφία κατόχου σε ψηφιακή μορφή
-Στοιχεία μηχανικώς αναγνώσιμης ζώνης
-Δύο δακτυλικά αποτυπώματα
-Επώνυμο πατρός
-Επώνυμο μητρός
-Δήμος εγγραφής και αριθμός δημοτολογίου
-Τόπος έκδοσης
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
Το νέο δελτίο ταυτότητας είναι διαστάσεων 85,6mm ∓ 0,75mm * 54,0mm ∓ 0,75mm και κατασκευάζεται από πολυανθρακικό υλικό και είναι μορφοτύπου ID1, τύπου πιστωτικής κάρτας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα του ICAO και τις νομικές υποχρεώσεις της χώρας.
Η εκτύπωση γίνεται μέσω εγχάραξης laser. Όλα τα στοιχεία, καθώς επίσης και η έγχρωμη φωτογραφία, εκτυπώνονται με laser στο εσωτερικό στρώμα του δελτίου ταυτότητας καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε προσπάθεια πλαστογράφησης.
Επιπλέον, ενσωματώνει σύγχρονα μέτρα ασφαλείας που ενισχύουν την ασφάλεια και αποτρέπουν προσπάθειες πλαστογραφησης, περιλαμβάνει μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη (MRZ), ενώ ενσωματώνει ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης, το οποίο λειτουργεί ανέπαφα (contactless).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών