Το δικαστήριο αν και μετέτρεψε τις ποινές τους σε χρηματικές προς 10 ευρώ ημερησίως (περίπου 40.000 ευρώ έκαστος), η αναστέλλουσα δύναμη της έφεσης που δόθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο τους «απαλλάσσει» ουσιαστικά από την καταβολή των χρημάτων.
Μόνο με την επικύρωση της πρωτοβάθμιας απόφασης σε δεύτερο βαθμό οι καταδικασθέντες θα κληθούν να καταβάλουν το προαναφερόμενο πόσο και μάλιστα με ευκολίες πληρωμής.
Και αυτό διότι προβλέπεται η δυνατότητα δοσοποίησης έως και πέντε χρόνια (60 δόσεις), εφόσον γίνει δεκτή σχετική αίτησή τους.
Νωρίτερα, η απόφαση για την καταδίκη 6 ατόμων και την αθώωση όλων των υπολοίπων κατηγορουμένων, προκάλεσε την οργή των συγγενών, οι οποίοι μετά από 5,5 χρόνια βρέθηκαν (ξανά) στο δικαστήριο για να ακούσουν τις ποινές για τους αδικοχαμένους τους ανθρώπους.
Πιο αναλυτικά, εκ των 21 κατηγορούμενων, ένοχοι κρίθηκαν μόλις οι 6 με τις ποινές τους να είναι εξαγοράσιμες. Κατά συνέπεια κανείς εκ των ενόχων δεν θα καταλήξει στη φυλακή.
Η απόφαση έγινε δεκτή με φωνές, χειροκροτήματα ειρωνείας και «μπράβο-μπράβο» από πολλούς συγγενείς θυμάτων.
Εν τω μεταξύ, συγγενής ενός θύματος πέταξε στο άκουσμα των ποινών, μια καρέκλα προς τον πρ. αρχηγό της πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου και συνελήφθη.
Επιπλέον, το απόγευμα της Μ. Δευτέρας 29/4, σημειώθηκε παρέμβαση Αρείου Πάγου ώστε να επισπευθούν οι διαδικασίες για το θέμα των Εφέσεων από τους συγγενείς, για να μην παραγραφούν αδικήματα, καθώς τον Ιούλιο 2024 συμπληρώνονται έξι χρόνια από την τραγωδία.
Εφέσεις από τους συγγενείς για την απόφαση - Παρέμβαση για επίσπευση της δίκης από τον Άρειο Πάγο
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα Χριστοδουλέα ζητά την επίσπευση της καθαρογραφής της σημερινής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων, ενώ αυτεπαγγέλτως θα ερευνηθεί εάν συντρέχουν λόγοι άσκησης έφεσης κατά το σκέλος εκείνο της απόφασης που αφορά τις αθωώσεις των εμπλεκομένων στην τραγωδία του 23 Ιουλίου 2018, με τους 104 νεκρούς.
Ειδικότερα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα ζητήσει από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστoφορο Λινό να προβεί σε κάθε δυνατή ενέργεια προκειμένου στο συντομότερο δυνατό χρόνο να καθαρογραφεί η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου για το Μάτι, ώστε να μπορέσει να προσδιοριστεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό.
Μάλιστα, η κυρία Κλάπα θα ζητήσει η πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών να απαλλαγεί από κάθε άλλη δικαστική υποχρέωση το επόμενο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με τη σύνταξη του σκεπτικού της σημερινής απόφασης και των πρακτικών της δίκης.
Αντικειμενική προσπάθεια είναι τον ερχόμενο Ιούνιο να μπορεί η Εισαγγελία να προσδιορίσει τη δευτεροβάθμια δίκη τόσο για όσους καταδικασθέντες ασκήσουν έφεση όσο και για τις εφέσεις που πιθανά θα ασκήσουν οι συγγενείς των νεκρών και εγκαυματιών, ως προς το σκέλος της απόφασης με την οποία αθωώθηκαν εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση αυτή.
Παράλληλα, οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων αναμένεται να υποβάλουν αίτημα προς την Εισαγγελία Εφετών να ασκήσει έφεση στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων τόσο ως προς το σκέλος των ποινών που επιβληθήκαν στους καταδικασθέντες, όσο και ως προς το σκέλος των αθωώσεων στη δίκη για τη πυρκαγιά στο Μάτι.
Υπενθυμίζεται, ότι τον ερχόμενο Ιούλιο συμπληρώνονται 6 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι και πρέπει άμεσα, τα δυο επόμενα έτη, να προσδιοριστεί και να εκδικαστεί η υπόθεση στο Εφετείο Αθηνών, αλλά και να έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, επί των εν συνεχεία αναιρέσεων που θα ασκηθούν επί της εφετειακής απόφασης, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές παραγραφές.
Η απόφαση για τους κατηγορούμενους
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το BN, ένοχοι κρίθηκαν έξι κατηγορούμενοι, από τους 21 που κάθισαν στο εδώλιο για πλημμελήματα, με τους συγγενείς των θυμάτων που βρέθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα να αντιδρούν οργισμένοι στο άκουσμα της ετυμηγορίας από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Μάλιστα, κανένας από τους ενόχους δεν θα καταλήξει στη φυλακή, καθώς οι ποινές τους είναι εξαγοράσιμες προς 10 ευρώ την ημέρα, με τα ποσά να κυμαίνονται γύρω στις 40.000 ευρώ στον καθένα, απόφαση η οποία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, με τους συγγενείς να αποδοκιμάζουν έντονα, ενώ ορισμένοι από τους πέταξαν και καρέκλες προς την έδρα.
Η ένταση κορυφώθηκε με την ανακοίνωση της προέδρου για τη λύση της συνεδρίασης, οπότε και απειλήθηκαν επεισόδια όταν κάποιοι από το ακροατήριο κινήθηκαν προς τους κατηγορουμένους και χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας.
Οι κατηγορούμενοι φυγαδεύτηκαν από την είσοδο που χρησιμοποιούν οι δικαστές.
Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλε τις ακόλουθες ποινές στους έξι ενόχους:
- Στον Σωτήρη Τερζούδη Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα τα 5 ετών.
- Στον Βασίλη Ματθαιόπουλο υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 15 ετών έκτιτεα τα 5.
- Στον Ιωάννη Φωστιέρη, Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων ποινή φυλάκισης 111 έτη έκτοτε τα 5.
- Στον Νίκο Παναγιώτοπουλο, Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών ποινή φυλάκισης 111 έτη έκτοτε τα 5.
- Στον Χαράλαμπο Χιώνη Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής ποινή φυλάκισης 111 έτη εκτιτεα τα 5.
- Στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, κάτοικο που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά ποινή φυλάκισης 3 ετών.
Ποιοι αθωώθηκαν
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.
Αναλυτικά, αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.
Σχόλια αναγνωστών