Η Μογγολία προσπαθεί να περιορίσει την τεράστια κατανάλωση ενέργειας
Μάλιστα οι αρχές ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να κλείσουν όλα αυτά τα έργα έως τον Απρίλιο, προκαλώντας φόβους για έλλειψη κρυπτονομισμάτων.
Η αυτόνομη περιοχή, μια από τις αγαπημένες της βιομηχανίας λόγω της φθηνής της ισχύος, απαγόρευσε επίσης νέα έργα ψηφιακών νομισμάτων, σύμφωνα με σχέδιο σχεδίου που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης της Μογγολίας στις 25 Φεβρουαρίου.
Ο στόχος είναι να περιοριστεί η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας σε περίπου 1,9% το 2021.
Άνοδος για το bitcoin
Η περιοχή στοχεύει τώρα να μειώσει τις εκπομπές ανά μονάδα ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 3% φέτος και να ελέγξει τη σταδιακή αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας σε περίπου 5 εκατομμύρια τόνους τυπικού άνθρακα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου.
Σε αυτό το πλαίσιο, το bitcoin επέκτεινε τα κέρδη στο 5,1% και στα 47.559 δολάρια, καθώς υπάρχουν φόβοι για έλλειψη προσφοράς.
Τεράστια η κατανάλωση ενέργειας
Οι Κινέζοι αξιωματούχοι παρουσίασαν για πρώτη φορά παρόμοιες προτάσεις το 2018 για να αποθαρρύνουν την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων - τη διαδικασία υπολογιστών που καθιστά δυνατή τη συναλλαγή με εικονικά νομίσματα, αλλά καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας.
Η εσωτερική Μογγολία, η οποία έχει συγκεντρώσει μεγάλα "ανθρακωρυχεία", είναι διάσημη για τη φθηνή ενέργεια και έχει προσελκύσει επενδύσεις από πληθώρα τομέων υψηλής έντασης ενέργειας, όπως τήξη αλουμινίου και σιδηροκραμάτων, τις τελευταίες δεκαετίες.
Η περιοχή αντιπροσώπευε το 8% της παγκόσμιας υπολογιστικής δύναμης εξόρυξης Bitcoin, σύμφωνα με τον δείκτη κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας Bitcoin που καταρτίστηκε από το Πανεπιστήμιο Cambridge.
Η Κίνα είχε συνολικά πάνω από το 65% του συνόλου του δικτύου, με τον ελκυστικό συνδυασμό της φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας, των τοπικών εργοστασίων παραγωγής τσιπ και της φθηνής εργασίας.
Αναδιπλώνεται από την κρυπτογράφηση η Κίνα
Οι τελευταίες εξελίξεις έχει αναβιώσει παλιούς φόβους, καθώς το Πεκίνο από το 2017 έχει καταργήσει τις αρχικές προσφορές νομισμάτων και έχει περιορίσει τις συναλλαγές εικονικών νομισμάτων εντός των συνόρων του, αναγκάζοντας πολλές ανταλλαγές να γίνονται από το εξωτερικό.
Η χώρα φιλοξενούσε κάποτε περίπου το 90% των συναλλαγών, αλλά σημαντικοί παίκτες όπως η Bitmain Technologies έχουν έκτοτε φύγει στο εξωτερικό.
Η Taiwan Semiconductor Manufacturing και η Nvidia συγκαταλέγονται μεταξύ των εισηγμένων chipmakers που προμηθεύουν κρυπτονομίσματα στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών