Ενώ πολλές κεντρικές τράπεζες ακόμη διερευνούν την πιθανότητα έκδοσης ψηφιακού νομίσματος, η Κίνα κυκλοφόρησε το 2020 το δικό της ψηφιακό νόμισμα μέσω μιας σειράς πιλοτικών προγραμμάτων.
Φυσικά, το ψηφιακό γιουάν (eRMB) από μόνο του δεν θα βοηθήσει το γιουάν να αμφισβητήσει την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ.
Αντίθετα, η σημασία έγκειται στη δυνατότητά του να μεταβάλει την ισορροπία μεταξύ των τεχνολογικών γιγάντων της Κίνας και των παραδοσιακών κρατικών τραπεζών, ενισχύοντας έμμεσα τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Χώρας του Δράκου.
Τα πιλοτικά προγράμματα χρησιμοποιούν δομή δύο επιπέδων με «ελεγχόμενη ανωνυμία».
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC, η κεντρική τράπεζα) εκδίδει eRMB σε μια εξουσιοδοτημένη ομάδα μεγάλων τραπεζών και άλλων επιλεγμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία στη συνέχεια προσφέρουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις - τους τελικούς χρήστες του ψηφιακού νομίσματος.
Σε αντίθεση με ορισμένα ψηφιακά νομίσματα, τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις της χώρες δεν θα έχουν λογαριασμό eRMB απευθείας στην κεντρική τράπεζα.
Έτσι, η κεντρική τράπεζα θα μπορέσει να αποφύγει τυχόν δυσλειτουργίες που ενδέχεται να προκύψουν.
Τα εξουσιοδοτημένα ιδρύματα βλέπουν μόνο ένα μέρος των ψηφιακών αποτυπωμάτων ατόμων ή εταιρειών.
Αυτό είναι το μέρος της «ανωνυμίας» της «ελεγχόμενης ανωνυμίας».
Σε ό,τι αφορά το «ελεγχόμενο» μέρος, ωστόσο, η κεντρική τράπεζα «βλέπει» ολόκληρο το ιστορικό μιας δεδομένης μονάδας eRMB και μπορεί να επιλέξει εάν θα κοινοποιήσει τις πληροφορίες ή όχι.
Στα πιλοτικά σχήματα, το eRMB διανεμήθηκε σε τυχαία επιλεγμένα άτομα δωρεάν.
Κατά την έναρξη του νέου νομισματικού συστήματος, όμως, η κυβέρνηση θα έχει στη διάθεσή της αρκετά εργαλεία για να ενθαρρύνει την ευρύτερη χρήση του.
Για παράδειγμα, θα μπορούσε να πληρώσει τους μισθούς των υπαλλήλων των κρατικών και κρατικών επιχειρήσεων - περίπου το 15% του εργατικού δυναμικού - και τις συντάξεις του δημόσιου τομέα σε eRMB.
Επιπλέον, η κυβέρνηση θα μπορούσε να απαιτήσει από τους πολίτες να πληρώνουν ένα προοδευτικά υψηλότερο ποσοστό φόρων εισοδήματος και άλλων τελών του δημόσιου τομέα.
Πόσο σημαντικό θα είναι το ψηφιακό γιουάν;
Αντικαθιστώντας τα φυσικά χαρτονομίσματα, ο eRMB θα εξοικονομήσει στην κεντρική τράπεζα το κόστος της εκτύπωσης και της κυκλοφορίας νέων νομισμάτων.
Επίσης, θα αλλάξει την ισορροπία ισχύος μεταξύ των τραπεζών της Κίνας και των εταιρειών Big Tech.
Η άνοδος των ψηφιακών ομίλων όπως η Ant Group, η JD.com και η Baidu δημιούργησαν σημαντική αξία για τα κινέζικα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Τα νοικοκυριά μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων αμοιβαίων κεφαλαίων μέσω ψηφιακών χρηματοοικονομικών σούπερ μάρκετ, ενώ εκατομμύρια μικροί επιχειρηματίες που δεν μπορούν να λάβουν τραπεζικά δάνεια έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση.
Η δυνατότητα λήψης τέτοιων δανείων αντικατοπτρίζει το πλεονέκτημα της Big Tech στο να παρατηρεί όχι μόνο την αύξηση των εσόδων μιας διαδικτυακής επιχείρησης, αλλά και τις «ήπιες πληροφορίες», όπως κριτικές πελατών.
Τέτοια δεδομένα - τα οποία συνήθως δεν είναι διαθέσιμα στις τράπεζες - επιτρέπουν στη Big Tech να δημιουργήσει πιστωτικά αποτελέσματα υψηλής ποιότητας.
Τα big date επιτρέπουν επίσης στις Big Tech εταιρείες να επεξεργάζονται αιτήσεις, να διανέμουν δάνεια και να συλλέγουν χρέη πιο γρήγορα και πιο φθηνά.
Τα πλεονεκτήματα, λοιπόν, είναι πολλά και ξεκάθαρα…
www.bankingnews.gr
Νέα εποχή για την Κίνα: Πώς το ψηφιακό γιουάν αλλάζει εκ βάθρων τη «Χώρα του Δράκου»
Εξαιρετικά σημαντικό εγχείρημα το ψηφιακό γιουάν
Σχόλια αναγνωστών