ΑΦ.19986
Έχει επισημανθεί τελευταία, πως η αίτηση του δανειολήπτη στον ανανεωμένο εξωδικαστικό μηχανισμό, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό «εργαλείο», το οποίο θα τον βοηθήσει να ασκήσει «πίεση» στους servicers για ρύθμιση, σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον, χωρίς τον φόβο ενδεχόμενης άσκησης ένδικων μέσων από τις εταιρείες διαχείρισης.
Τον ίδιο εξωδικαστικό «δρόμο» επέλεξε και δανειολήπτης - εντολέας μας, ο οποίος, παρά τις συνεχόμενες προσπάθειες να ρυθμίσει, μέσω διμερών διαπραγματεύσεων, και εξαιτίας των δικαστικών ενεργειών που του έχουν ασκηθεί, προσέφυγε στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Να σημειωθεί ότι οι οφειλές του εντολέα μας ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ της εταιρείας του ανέρχονται στα 2,2 εκατομμύρια ευρώ.
Παρότι λοιπόν, οι διαπραγματεύσεις είχαν τη δυνατότητα να φέρουν ένα επωφελές αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές, οι servicers απέρριπταν μονίμως μία ευνοϊκή ρύθμιση, διότι τους ενδιέφερε περισσότερο η άμεση ρευστοποίηση των, υψηλής αξίας και μεγάλης προβολής, ακινήτων του οφειλέτη.
Έτσι ξεκίνησε ένας αγώνας του επιχειρηματία να παραμείνει ενεργός στην αγορά, αν και βιώσιμος, καθώς τα εμπόδια και οι απαιτήσεις των servicers υπερέβαιναν κάθε όριο καλής πίστης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στη συγκεκριμένη περίπτωση, το οποίο είναι και σύνηθες, αποτελεί η ανερυθρίαστη άρνηση των servicers να προβούν σε ρύθμιση, ενώ είχαν ήδη συμφωνηθεί όλοι οι όροι αυτής, δηλαδή η διάρκεια αποπληρωμής, το τελικό πληρωτέο ποσό και το επιτόκιο, τους οποίους είχε αποδεχτεί και ο ίδιος ο δανειολήπτης.
Δεύτερο τρανό παράδειγμα αποτελεί η ενέργεια του επιχειρηματία, να προτείνει εγγράφως και μάλιστα επίμονα, να καταβάλει τοις μετρητοίς, το 50% της ληξιπρόθεσμης οφειλής στεγαστικού δανείου της πρώτης του κατοικίας, με τους servicers, παρόλα αυτά, να δίνουν μονίμως αρνητική απάντηση, ενώ ταυτόχρονα, μεσίτες και ενδιαφερόμενοι φωτογράφιζαν συνεχώς το ακίνητο του.
Εν τέλει, ο επιχειρηματίας, προκειμένου να μπορέσει να διαπραγματευτεί, μέσα σε ένα περιβάλλον διαφάνειας και εποπτευόμενο, αναγκάστηκε να καταφύγει στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ωστόσο, ακόμα και μέσα στα πλαίσια της πλατφόρμας, οι servicers έκαναν… επίδειξη ισχύος και με απόλυτα προκλητικό τρόπο, παρά την ύπαρξη αμφισβητούμενων καταγραφών, ολοκληρώθηκε αιφνιδίως η αίτηση της επιχείρησης, εμφανίζοντας την ένδειξη «Απορρίφθηκε / Άκαρπη», λόγω της ψήφου του Συντονιστή Πιστωτή, ο οποίος δήλωσε, πως η οφειλή βρίσκεται σε ρύθμιση (1 από τους 14 λόγους απόρριψης), ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για νέους πλειστηριασμούς.
Κατόπιν δικών μας παρεμβάσεων, μέσω εξώδικων διαμαρτυριών προς τις εποπτεύουσες αρχές και με προειδοποίηση έναρξης δικαστικών ενεργειών για αναγνώριση των αμφισβητούμενων καταγραφών, οι servicers αναγκάστηκαν να ανοίξουν εκ νέου την πλατφόρμα, προβαίνοντας στις απαιτούμενες διορθώσεις και τον επιχειρηματία να επανέρχεται πλέον σε ένα ασφαλές διαπραγματευτικό περιβάλλον.
Απόσπασμα του υπό έκδοση βιβλίου με τίτλο «ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ στην αναγκαστική εκτέλεση» με υπότιτλο «Περί Πλειστηριασμών - Από τη θεωρία στην πράξη» ISBN 978-618-00-3736-4
Πηγή
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών