Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νόμος Κατσέλη, ΕΝΦΙΑ και Εργασιακά στη σημερινή «ατζέντα» πριν από το staff Level Agreement

Νόμος Κατσέλη, ΕΝΦΙΑ και Εργασιακά στη σημερινή «ατζέντα» πριν από το staff Level Agreement
Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ συνεχίζει να πιέζει για συμφωνία στο θέμα του χρέους έως το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης
Η παράταση του νόμου Κατσέλη για ένα ακόμη χρόνο, οι υπερβάσεις στα πρωτογενή πλεονάσματα, οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2018 που θα πληρώσουν 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, τα εργασιακά μαζί με τα ζητήματα της κοινωνικής πρόνοιας (πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2020, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης κ.ά.) συγκροτούν την «ατζέντα» των προαπαιτούμενων που θα συζητηθούν σήμερα στο Χίλτον πριν κυβέρνηση και δανειστές οδηγηθούν σε τεχνική συμφωνία (staff Level Agreement – SLA).      
Η τελευταία διαπραγμάτευση για το οικονομικό επιτελείο βαδίζει ανέλπιστα καλά και αυτό φάνηκε από τις συζητήσεις για το δημοσιονομικό που θεωρείτο το πιο δύσκολο θέμα της 4ης αξιολόγησης, λόγω της σκόνης που είχε σηκωθεί το προηγούμενο διάστημα από το ΔΝΤ, που ζητούσε επισταμένως οι περικοπές της διετίας 2019-2020 (συντάξεις, αφορολόγητο) να έρθουν μπροστά. Τελικά όχι μόνο δεν έγινε κουβέντα για νέα μέτρα, αλλά οι εκπρόσωποι των κλιμακίων στην Αθήνα έφτασαν στο σημείο να μιλούν ακόμη και για φοροελαφρύνσεις…!
Το καλό κλίμα των διαπραγματεύσεων επιβεβαίωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δηλώνοντας ότι «πάνε πολύ καλά οι συζητήσεις» και αργά σήμερα το βράδυ ή Σάββατο νωρίς το πρωί θα είναι έτοιμο και το κείμενο του προσχεδίου της συμφωνίας, επί του οποίου θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με στόχο να βγει το συντομότερο δυνατόν «λευκός καπνός». Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ συνεχίζει να πιέζει για συμφωνία στο θέμα του χρέους έως το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης.
«Ο χρόνος τελειώνει.
Έχουν περιοριστεί οι διαφορές, αλλά πρέπει να ξεπεράσουν γρήγορα, γιατί υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο για να συμμετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα με οικονομική βοήθεια», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.
«Αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα ασχολούμαστε σε ένα βαθμό με την Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης», συμπλήρωσε.
Πάντως το δύσκολο πακέτο της τέταρτης αξιολόγησης μεταφέρεται στο μεσοδιάστημα, από το Σάββατο μέχρι και τις 21 Ιουνίου, οπότε και θα γίνει στο Λουξεμβούργο το καθοριστικό Eurogroup για την Ελλάδα.
Η Αθήνα πάλι βρίσκεται σε δίλημμα.  Φαίνεται πως θέλει να φύγει το ΔΝΤ, πιστεύοντας ότι έτσι μπορεί να συζητήσει το ενδεχόμενο αναστολής ή τουλάχιστον μετάθεσης της μείωσης των συντάξεων που είναι προγραμματισμένη για την 1η Ιανουαρίου. Στην παρούσα φάση, το οικονομικό επιτελείο,  δεν μπαίνει δημόσια σε αυτή την συζήτηση σημειώνοντας ότι όλα όσο έχουν συμφωνηθεί θα υλοποιηθούν. Εξάλλου και το κουαρτέτο διεμήνυσε χθες στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ότι τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ που έχουν ψηφιστεί για τη διετία 2019-2020 θα εφαρμοστούν ανεξαρτήτως του πλεονάσματος που θα επιτευχθεί εφέτος.
Πάντως θέμα επίσπευσης κατά ένα χρόνο της μείωσης του αφορολόγητου ορίου κατά 3.000 ευρώ δεν υπάρχει στο κάδρο σε αντίθεση με τις συντάξεις που η περικοπή τους θα ισχύσει κανονικά (σ.σ.  από την 1η Ιανουαρίου 2019) με τη νέα λυπητερή να αφορά  περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Στο μέτωπο της ανάπτυξης τα νέα δεν είναι και τόσο καλά.
Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο καταρτίζεται και αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές Ιουνίου, ως μέρος του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, θα ενσωματώσει χαμηλότερη εκτίμηση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2018, από 2,3% σε 2% περίπου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης