Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Ελλάδα έφθασε πολύ γρήγορα στα όρια της – Η περίοδος των διαψεύσεων έρχεται, το αυξανόμενο ρίσκο αντικαθιστά την προσδοκία

Η Ελλάδα έφθασε πολύ γρήγορα στα όρια της – Η περίοδος των διαψεύσεων έρχεται, το αυξανόμενο ρίσκο αντικαθιστά την προσδοκία
Η Ελλάδα φθάνει στα όρια της, οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες φθάνουν στα όρια τους και πλέον το ρίσκο αρχίζει να αντικαθιστά την προσδοκία.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει φθάσει στα όρια της καθώς οι καλές τις προθέσεις και οι θετικές της πρωτοβουλίες για την οικονομία έφθασαν στα όρια τους.
Το δεύτερο 6μηνο του 2019 σημειώθηκε ένα ράλι προσδοκιών, η κοινωνία και η οικονομία είχε ανάγκη την πολιτική αλλαγή και έσπευσε να προεξοφλήσει όλα τα θετικά νέα.
Αρχές 2020 βρισκόμαστε απέναντι σε μια νέα πραγματικότητα.
Η Ελλάδα φθάνει στα όρια της, οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες φθάνουν στα όρια τους και πλέον το ρίσκο αρχίζει να αντικαθιστά την προσδοκία.
Δεν αποκλείεται προσεχώς να ξεκινήσει μια περίοδος διαψεύσεων σε 9 βασικά μέτωπα.

1)Πρωτογενές πλεόνασμα, η πιθανότητα αλλαγών είναι σχεδόν μηδενική.
Οι δανειστές δεν θα δεχθούν αλλαγές θα διατηρηθεί το 3,5% έως το 2022.
Οι ξένοι επενδυτές αρχίζουν να αποτιμούν την Ελλάδα χωρίς την μείωση στο πλεόνασμα στο 2,2% από 3,5% αλλά αποδέχονται ότι θα διατηρηθεί το 3,5%.
Δεν είναι τυχαίο ότι και στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ως βασικό σενάριο λαμβάνουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 και 2,2% από το 2023 και για τα επόμενα 40 χρόνια.

2)Το ΑΕΠ θα κινηθεί πέριξ της ζώνης του 2,5% αλλά δεν θα είναι επιτεύξιμος ο στόχος του 4%.
Ο στόχος 4% έχει εγκαταλειφθεί.

3)Το ράλι στα ομόλογα με επιτόκια δανεισμού έως 0,99% στην 10ετία είναι προφανές ότι δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.
Δημιουργεί σκηνικό ομαλής εξυπηρετησιμότητας του χρέους, επιτρέπει στην Ελλάδα να δανείζεται πολύ φθηνά μέσω των ομολόγων αλλά αυτό το σκηνικό δεν μεταφράζεται σε αλλαγή της καθημερινότητας του πολίτη.
Η Ελλάδα δανείζεται στα 10 χρόνια με επιτόκιο 0,99% αλλά δεν άλλαξε τίποτε στην καθημερινότητα της κοινωνίας.

4)Δεν είναι τυχαίο ότι το ελληνικό χρηματιστήριο ενώ το 2019 είχε δυναμική λόγω της προσδοκίας, το 2020 για τις πρώτες εβδομάδες τουλάχιστον εμφανίζεται αμήχανο, αδύναμο, κόπωση κυριαρχεί.
Γιατί;
Γιατί οι προσδοκίες αντικαθίστανται από την πραγματικότητα και η ορατότητα δεν αυξάνεται, παρά την πρόοδο π.χ. στα NPEs και τις μειώσεις των προβληματικών ανοιγμάτων από τις ελληνικές τράπεζες.

5)Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να αποτελεί πηγή ανησυχίας, όχι με όρους 2015 όπου κρινόταν η επιβίωση του κλάδου λόγω κεφαλαιακής ανεπάρκειας αλλά ακόμη οι τράπεζες στην Ελλάδα αναζητούν την κεφαλαιακή τους ταυτότητα και την επιχειρηματική τους στρατηγική.

6)Οι ελληνικές επιχειρήσεις όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης δεν προχώρησαν σε επενδυτικές κινήσεις με στόχο την ανάπτυξη τους.
Υπάρχουν κάποιες ελάχιστες εταιρίες που ξεχωρίζουν αλλά ο κύριος όγκος του ελληνικού επιχειρείν συνεχίζει να μεταφέρει σοβαρές παθογένειες.
Επικρατούν ψευδαισθήσεις για την δυναμικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

7)Κεφαλαιώδες θέμα θα αποδειχθούν οι χειρισμοί της κυβέρνησης μετά την άρση της προστασίας πρώτης κατοικίας.
Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι προφανώς λιγότεροι από αυτούς που αναφέρονται κάτω από 15% έναντι εκτίμησης της κυβέρνησης στο 50% του συνόλου των ασυνεπών δανειοληπτών.
Ο κίνδυνος μαζικών πλειστηριασμών είναι μεγάλος και μπορεί να προκληθεί κοινωνική αναταραχή.
 
8)Στο κεφαλαιώδες ζήτημα της λαθρομετανάστευσης και όχι μεταναστευτικό η κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει αποτελεσματικότητα.
Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και τα μέτρα που λαμβάνονται είναι τουλάχιστον αστειότητες.
Η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να πάρει σοβαρά μέτρα απέναντι στον λαθροεποικισμό που συντελείται στην Ελλάδα.

9)Η κατάσταση με την Τουρκία επιδεινώνεται και ο κίνδυνος τελικώς η Ελλάδα να αποδεχθεί συν-εκμετάλλευση του Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου με τους Τούρκους προβάλλει σαν εφιάλτης, θα αποτελεί πράξη ατιμωτική για τα συμφέροντα της πατρίδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης