Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ζαββός στη Die Welt: Έρχονται νέες μεταρρυθμίσεις για τράπεζες, χρηματιστήριο

Ζαββός στη Die Welt: Έρχονται νέες μεταρρυθμίσεις για τράπεζες, χρηματιστήριο
Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστήσει την Ελλάδα το χρηματοοικονομικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με τον Γ. Ζαββό
Επιπλέον πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της οικονομίας, αλλά και του τραπεζικού κλάδου, προανήγγειλε ο Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Γ. Ζαββός, μιλώντας σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Όπως δήλωσε ο ίδιος, η στρατηγική της κυβέρνησης είναι, μέσω διαδοχικών μεταρρυθμίσεων, να βοηθήσει το χρηματιστήριο να ανακάμψει και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προκειμένου να καταστήσει την Ελλάδα το χρηματοοικονομικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Όπως προλογίζει η Die Welt, η Ελλάδα έχει εισαγάγει ένα τολμηρό σχέδιο για να βοηθήσει τις τράπεζές της να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους, ενώ παράλληλα συσσωρεύει κεφάλαια και εξασφαλίζει πρόσβαση σε διεθνείς αγορές.
Ο υφυπουργός Οικονομικών της Ελλάδας εξηγεί πώς αυτό το έργο, που αναπτύχθηκε από μια μικρή ομάδα σε μόλις έξι εβδομάδες, θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως προσχέδιο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε πρόσφατα ότι η σχέση με τη Γερμανία πρέπει να αλλάξει, καθώς έχει μέχρι στιγμής χαρακτηριστεί από τους ρόλους του οφειλέτη και του πιστωτή. Πέρυσι, γερμανικές εταιρείες επένδυσαν 3,5 δισ. στην Ελλάδα. Πώς υποδέχτηκαν αυτοί οι επενδυτές το Project Hercules;

Από τη στιγμή που η νέα κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά της, το κόστος δανεισμού της χώρας μειώθηκε δραστικά, ενώ οι τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών αυξήθηκαν περισσότερο από 100% από τις αρχές του 2019.
Αυτά είναι σαφή σημάδια ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελλάδα έχει επιστρέψει, ενώ ο δείκτης οικονομικού κλίματος έχει φτάσει στα επίπεδα του 2007.
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι επενδυτές έχουν έντονο ενδιαφέρον να επενδύσουν τόσο στον Ηρακλή όσο και στον ελληνικό τραπεζικό τομέα.
Ο Ηρακλής προσφέρει ένα ελκυστικό ομόλογο υψηλής απόδοσης, υποστηριζόμενο από το ελληνικό κράτος σε μια περίοδο αρνητικών επιτοκίων και βελτίωσης των αγορών ομολόγων.
Η πολιτική σταθερότητα και η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στην στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σηματοδοτεί μια εποχή ανάπτυξης και ευημερίας, προσφέροντας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα νέες ευκαιρίες.
Ο Ηρακλής ήταν η πιο τολμηρή μεταρρύθμιση της νέας κυβέρνησης που ασχολείται με τη συστηματική επίλυση του προβλήματος των NPLs.

Τι είναι τόσο ξεχωριστό για το Project Hercules;

Ο Ηρακλής ήταν η πιο τολμηρή μεταρρύθμιση της νέας κυβέρνησης που αντιμετωπίζει με σύστημα το πρόβλημα των NPL, χωρίς να χρησιμοποιεί χρήματα φορολογουμένων και να βασίζεται σε επενδυτές.
Έτσι, η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την καθυστέρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL).
Το Project Hercules, το οποίο εγκρίθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο, στοχεύει να μειώσει κατά 30 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ή κατά 40%.
Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετική συγκυρία, διότι οι αγορές έχουν μεγάλη δίψα για τα ελληνικά ομόλογα, ενώ ταυτόχρονα οι ευρωπαϊκές και άλλες αγορές προσφέρουν αρνητικές αποδόσεις.
Έτσι, αυτή ήταν η τέλεια στιγμή για την εισαγωγή του Ηρακλή.
Μόλις αισθανθήκαμε ότι τα πράγματα άλλαζαν λόγω της αλλαγής της κυβέρνησης, αντιληφθήκαμε ότι θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε με αυτό το έργο.

Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός;

Σύμφωνα με το έργο, οι τράπεζες μεταφέρουν χαρτοφυλάκια NPLs σε ανεξάρτητα SPV.
Τα SPV εκδίδουν τρεις τύπους τίτλων ανάλογα με την προτεραιότητα της αποπληρωμής τους (senior, mezzanine, junior).
Οι ανώτεροι τίτλοι, οι οποίοι είναι οι ασφαλέστεροι, θα επωφεληθούν από κρατικές εγγυήσεις και θα διατηρηθούν από τις τράπεζες, ενώ οι τίτλοι mezzanine και junior θα πωληθούν σε ιδιώτες επενδυτές.
Η δομή του σχεδίου διασφαλίζει τόσο το κράτος όσο και τους επενδυτές.
Οι ανώτεροι τίτλοι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον βαθμολογία BB και η κρατική εγγύηση θα ενεργοποιείται μόνο όταν το 50% συν ένας από τους τίτλους junior πωλείται σε ιδιώτες επενδυτές.
Ο νόμος που εφαρμόζει τον Ηρακλή είναι επίσης αυστηρός για τους εξυπηρετητές.
Δημιουργεί ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και δημιουργεί μια Επιτροπή Εποπτείας, η οποία θα παρακολουθεί την πρόοδο των τιτλοποιήσεων.
Τέλος, οι τράπεζες θα πληρώσουν τέλη για αυτές τις εγγυήσεις που υπολογίζονται χρησιμοποιώντας ελληνικά πιστωτικά συμβόλαια (CDS).
Αυτή τη στιγμή, ο Ηρακλής είναι πολύ καλός για τις τράπεζες, διότι, σύμφωνα με τον τύπο που βασίζεται στο ελληνικό CDS, θα πληρώσουν πολύ φθηνά τέλη προς όφελος της κρατικής εγγύησης.

Γιατί κάποιος πρέπει να επενδύσει στον Ηρακλή;

Μπορώ να σας δώσω πέντε λόγους.
Πρώτον, η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική δημιούργησε μια αγορά γεμάτη από αρνητικές αποδόσεις, καθιστώντας τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία ελκυστικά για τους επενδυτές.
Δεύτερον, η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελλάδα αυξάνεται ραγδαία, ειδικά μετά την κυβερνητική αλλαγή.
Αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει αντιληπτό από τις χαμηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Τρίτον, η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων πολιτών και εταιρειών βελτιώνεται συνεχώς.
Οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 14% από τα μέσα του 2017, κυρίως λόγω των εγχώριων εταιρειών.
Τέταρτον, η Ελλάδα έχει πολιτική σταθερότητα, καθώς η κυβέρνηση έχει τετραετή εντολή και διαθέτει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Πέμπτον, οι μακροοικονομικές προβλέψεις της Ελλάδας προβλέπουν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, ενώ η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε άνοδο.

Πώς αντέδρασε η ΕΕ στο σχέδιο;

Υπάρχει μια συναίνεση και ισχυρή υποστήριξη για το σύστημα Ηρακλής μεταξύ των διαφόρων ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών.
Ο Ηρακλής θα μπορούσε να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στη μείωση των NPLs αποτελεσματικά, στην ενίσχυση του τραπεζικού τομέα και στη συμβολή στην ανάπτυξη.

Και πώς έχουν υποδεχτεί οι τράπεζες αυτό το σχέδιο;

Όλες οι ελληνικές συστημικές τράπεζες υποστήριξαν σθεναρά τον Ηρακλή και ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, καθώς τους βοηθά να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους, να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους και να προσελκύσουν επενδυτές.
Ο πρωθυπουργός έδωσε μια σαφή εντολή να προχωρήσουμε με το έργο και πετύχαμε.
Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού.
Η κυβέρνηση κινείται γρήγορα και με ακολουθία προκειμένου να επωφεληθεί από τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς.
Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 35% έως το τέλος του τρέχοντος έτους και στο 20% έως το τέλος του 2021.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τις τράπεζες να επιτύχουν μονοψήφια ποσοστά έως το 2022.

Ποια άλλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη;

Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας.
Οι μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα θα συνοδεύονται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην κεφαλαιαγορά.
Σχεδιάζουμε επίσης τη θέσπιση νομοθεσίας, την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης και την ενίσχυση των δομών και των εξουσιών της εποπτικής αρχής που εποπτεύει το χρηματιστήριο - την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Η στρατηγική της κυβέρνησης στοχεύει, μέσω διαδοχικών μεταρρυθμίσεων, να βοηθήσει το χρηματιστήριο να ανακάμψει και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προκειμένου να καταστήσει την Ελλάδα το χρηματοοικονομικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης