Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κουτεντάκης (Γραφείο Προϋπολογισμού): Δεν αποτελούν δημοσιονομική βόμβα οι εκκρεμείς συντάξεις

Κουτεντάκης (Γραφείο Προϋπολογισμού): Δεν αποτελούν δημοσιονομική βόμβα οι εκκρεμείς συντάξεις
Οι εκκρεμείς συντάξεις δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση δημοσιονομική βόμβα για την ελληνική οικονομία, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο κ. Κουτεντάκης σημείωσε πως δέχεται καλόπιστα τις εξηγήσεις του ΕΦΚΑ σχετικά με τη μη αποστολή των στοιχείων για τις εκκρεμείς συντάξεις και στέκεται στις διαβεβαιώσεις πως τα στοιχεία θα αποσταλούν μέχρι το τέλος του μήνα.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Κρυφό χρέος 1,5 δισ. ευρώ από 310.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης στην Ελλάδα

«Κρυφό χρέος» ύψους 1,5 δις ευρώ στον προϋπολογισμό δημιουργούν οι 310.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης κύριας, επικουρικής και εφάπαξ συντάξεων.
Το ΒΝ είχε γράψει στις 23 Ιουνίου 2020 το λειτουργικό χάος που επικρατούσε στον e-ΕΦΚΑ και είχε ως αποτέλεσμα τότε να βρίσκονται σε εκκρεμότητα 167.000 αιτήσεις μόνο για κύρια συνταξιοδότηση ΔΕΣ ΕΔΩ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΒΝ, οι 175.000 αιτήσεις αφορούν κύριες συντάξεις, ενώ οι υπόλοιπες αφορούν επικουρικές και εφάπαξ βοηθήματα.
Η «μπάλα» χάθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού και ενώ οι συγχωνεύσεις ταμείων είχαν δημιουργήσει ήδη λειτουργικό χάος.
Είναι χαρακτηριστική η επιστολή του διοικητή του e-ΕΦΚΑ, προς το Γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, από την έκθεση του οποίου έλειπε η σχετική πρόβλεψη ότι «εντοπίστηκαν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις που στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019 έκλεισαν στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης συντάξεων,  αφετέρου περί τις 17.000 εντοπίστηκαν στα τέλη του 2019 να παραμένουν ακαταχώρητες σε σάκους».
Πάντως,  η εξαγγελία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση ο οποίος έχει δηλώσει ότι στο τέλος Οκτωβρίου, θα «ανοίξει» το ηλεκτρονικό σύστημα «Άτλας», ώστε να εκδίδονται γρήγορα και με «το πάτημα ενός κουμπιού» οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που αφορούν συντάξεις χηρείας από τον  ΟΓΑ που υποβλήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά, είναι εφικτή. Αλλά είναι μόνο αυτή και όχι στα άλλα ταμεία. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει μηχανογράφηση πριν το 1988, ενώ σε κάποια άλλα ασφαλιστικά ταμεία-ενιαίοι λογαριασμοί πλέον στον ΕΦΚΑ- δεν έχουν καν μηχανογράφηση ούτε ως το 2005.
Πρόσθετο πρόβλημα στο «κρυφό έλλειμμα» δημιουργεί η απροθυμία των υποψήφιων συνταξιούχων να μπουν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, καθώς αυτό μέχρι σήμερα δημιουργεί άλλα μεγαλύτερα προβλήματα. Έτσι, μόλις το 35% έχει μπει με αποτέλεσμα να λαμβάνει το 50-70% της κύριας σύνταξης και από τον Οκτώβρη το 80%.
Το θέμα του «κρυφού» χρέους στον προϋπολογισμό ανέδειξε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγ λέγοντας πως είναι «άγνωστο το ποσό», αλλά και το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στο οποίο ο διοικητής του ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης απάντησε χθες ρίχνοντας το φταίξιμο στον Κορονοϊό και στην υπολειτουργία των καταστημάτων, με αποτέλεσμα ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων να έχει αποστείλει τα αιτήματα συνταξιοδότησης ταχυδρομικά αντί να τα υποβάλλει ο ίδιος στα υποκαταστήματα του φορέα και να γίνει ταυτόχρονα η καταχώρηση της αίτησης του στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο.
Με βάση τον σχεδιασμό, μέσα στο δίμηνο Σεπτέμβριος - Οκτώβριος ο e-ΕΦΚΑ προγραμματίζει την σταδιακή ένταξη στο σύστημα ΑΤΛΑΣ όλων των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά, για τις δύο προαναφερόμενες κατηγορίες.
Το πρόβλημα έχει απασχολήσει σε υψηλόβαθμο επίπεδο τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των θεσμών, στο πλαίσιο της μετα-προγραμματικής εποπτείας, με τη χώρα μας να έχει δεσμευθεί ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα μηδενισθούν με ορίζοντα (ανάλογα με την κατηγορία) έως και το 2021. Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του συστήματος Ήλιος, οι νέοι συνταξιούχοι με οριστική απόφαση σύνταξης, ανήλθαν στο τέλος Αυγούστου σε 18.155. Συνολικά, 2.487.657 συνταξιούχοι, λαμβάνουν κατά μέσο όρο, σύνταξης της τάξης των 726,30 ευρώ με τη μέση επικουρική να εκτιμάται σε 194,24 ευρώ.
Τα στοιχεία βέβαια δείχνουν επίσης, ότι η συντριπτική πλειονότητα των συντάξεων είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ. Σε ότι αφορά στις κύριες συντάξεις μόλις περίπου το 34% ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης