Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επιστρεπτέα 7: Ένα δισ. ευρώ στα συρτάρια των επιχειρήσεων που θα ανεβάσουν ρολά

Επιστρεπτέα 7: Ένα δισ. ευρώ στα συρτάρια των επιχειρήσεων που θα ανεβάσουν ρολά
Προβάδισμα θα έχουν οι επιχειρήσεις από το λιανεμπόριο, την εστίαση και τον τουρισμό
Σχετικά Άρθρα

Σε «κεφάλαιο κίνησης» για την αγορά που ετοιμάζεται για το πρώτο δειλό άνοιγμα μέσα στον Απρίλιο επιχειρεί να μετατρέψει το οικονομικό επιτελείο τον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, παρέχοντας 1 δισ. ευρώ φθηνά δάνεια προς τις επιχειρήσεις τα οποία θα εκταμιευτούν με διαδικασίες εξπρές.
Σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα ενώ προβάδισμα θα έχουν οι επιχειρήσεις από το λιανεμπόριο, την εστίαση και τον τουρισμό που βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα με κατεβασμένα ρολά με αποτέλεσμα και οι ζημιές από την πανδημική κρίση να είναι πολύ μεγαλύτερες.
Στην «Επιστρεπτέα 7» θα μπορούν να μετάσχουν νέοι επαγγελματίες που πήραν την μεγάλη απόφαση να ανοίξουν δικής τους επιχείρηση «κόντρα» στην όλη θύελλα που έχει ξεσπάσει αλλά και όσοι «κόπηκαν» από τον προηγούμενο κύκλο η οποία δεν έφτασε για όλους λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού των χρημάτων ( 500 εκατ. ευρώ).

Αναλυτικότερα, τα βασικά χαρακτηριστικά της επιστρεπτέας προκαταβολής 7 είναι τα εξής:

  • Θα δοθεί τον Απρίλιο με βάση την πτώση τζίρου την περίοδο Ιανουαρίου Μαρτίου 2021. Θα συνυπολογιστεί πάλι ο Ιανουάριος, με βάση τον οποίον δόθηκε η επιστρεπτέα 6, αντισταθμίζοντας στον μαθηματικό τύπο το αντίστοιχο ποσό για όσους έλαβαν ενίσχυση για τον Ιανουάριο. Στόχος είναι να καλυφθούν συνολικά για το τρίμηνο και όσοι δεν κατάφεραν να μπουν στην επιστρεπτέα 6, επειδή ενδεχομένως δεν παρουσίαζαν επαρκή μείωση εσόδων τον συγκεκριμένο μήνα, καθώς το λιανεμπόριο ήταν για μέρος του Ιανουαρίου ανοικτό.
  • Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως το τέλος Αυγούστου 2021, ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί σε 60 δόσεις από το 2022.


Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • Παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% την περίοδο Ιανουάριος- Μάρτιος 2021, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς. Η περίοδος αναφοράς θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2020 με την κατάλληλη προσαρμογή, ώστε να ληφθεί υπόψη ότι μέρος του μηνός Μαρτίου 2020 υπήρχαν περιοριστικά μέτρα.
  • Έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ (που αντιστοιχεί σε 3 μήνες).
  • Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος όρος δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, βάσει ΚΑΔ (σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών και λοιποί κλάδοι για τους οποίους ισχύουν περιοριστικά μέτρα σήμερα).
  • Συμπεριλαμβάνονται οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους που έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2021 και οι οποίες έχουν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους της επιστρεπτέας. Αυτές οι επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες, ανεξαρτήτως τζίρου.
  • Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ.
  • Το ύψος ενίσχυσης για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις, θα είναι κατ' ελάχιστο 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο.


Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης