Οι μεγάλες προκλήσεις στην Ελλάδα είναι κατά βάση τέσσερις.
1)Οικονομία και πορεία ανάπτυξης, όπου παρά τις προσδοκίες και την ευρωπαϊκή υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης ο πήχης παραμένει χαμηλά.
2)Πανδημία, η πορεία του εμβολιασμού συνδέεται με την θνητότητα και τους διασωληνωμένους, ωστόσο η κατάσταση δεν εξελίχθηκε καλά, έγιναν σοβαρά λάθη στην διαχείριση και κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι φέρουν μεγάλη ευθύνη για την λάθος πορεία και τις παλινδρομήσεις και τις πολιτικές ακορντεόν.
3)Ελληνοτουρκικά, μπορεί οι περισσότεροι να εστιάζουν στο επικοινωνιακό show που έδωσε η Ελλάδα, αλλά στην πράξη δεν έχουμε κερδίσει κάτι, αντιθέτως δια της πλαγίας οδού ανοίξαμε όλη την ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών και η Τουρκία θα το εκμεταλλευτεί.
Επίσης χωρίς καμία αμφιβολία η Τουρκία έχει λαμβάνειν από την Ευρώπη ειδικά στην Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Ιουνίου 2021.
4)Ο βασικός ασθενής στην εθνική οικονομία ήταν επί 10 χρόνια οι τράπεζες, πολλά NPEs κατέκλυζαν τους ισολογισμούς και η λύση του Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2 φαίνεται ότι στην πράξη αποδίδει.
Οι τράπεζες στο τέλος του 2021 θα εμφανίζουν μονοψήφια ποσοστά NPEs ενώ ξεκίνησαν από την αφετηρία των 106 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων.
Γιατί θα ξεχωρίσουν οι τράπεζες
Με οικονομικούς όρους η επανάκαμψη των τραπεζών δεν θα είναι άμεσα αντιληπτή.
Ωστόσο ένα μεγάλο πρόβλημα στο σύστημα έχει επιλυθεί και αυτό θα σηματοδοτήσει την σταδιακή ενεργοποίηση των τραπεζών.
Οι τράπεζες θα ανακάμψουν με όρους τραπεζικής δραστηριότητας και χρηματιστηριακής συμπεριφοράς, με όρους P/E χρηματιστηριακής αποτίμησης προς κέρδη και η ανάκαμψη αυτή θα αρχίσει να φαίνεται σε πρώτη φάση… στην αξιοποίηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα 32 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορούν να δοθούν από κανένα άλλο μηχανισμό πέραν από τις τράπεζες.
Οι τράπεζες με τον μηχανισμό που διαθέτουν θα χορηγήσουν δάνεια και επιχορηγήσεις και θα μοχλεύσουν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το κράτος διασφαλίζει ότι σε μεγάλο βαθμό τα κεφάλαια θα διατεθούν εκεί που πρέπει.
Πορεία οικονομίας
Η οικονομία είναι στατιστική και πραγματικότητα.
Με όρους στατιστικής από την μια έχουμε δημοσιονομικά ελλείμματα που στην διετία 2020 και 2021 θα προσεγγίσουν το 18% του ΑΕΠ ή 30-31 δισεκ. ευρώ, χρέος προ ΑΕΠ που έχει ξεκάθαρα επιδεινωθεί και προσεγγίζει μαζί με τα repos το 220% του ΑΕΠ.
Ωστόσο από το 2021 και ειδικά το 2022 θα ξεκινήσει μια φάση ανάκαμψης με προοπτική αύξηση ΑΕΠ το 2021 στο 2,5% τουλάχιστον και περίπου 3,8% από το 2022.
Η Ελλάδα με στήριξη κρατικά κεφάλαια της Ευρώπης, ενεργοποιείται και μέχρι το 2024 ή το 2025 θα επιχειρήσει να καλύψει αυτή την ζημία της διετίας 2020 και 2021.
Υπάρχει και η πραγματικότητα στην οικονομία.
Η πραγματικότητα είναι πολλές εταιρίες λόγω της πανδημίας έχουν εξελιχθεί σε zombie και συντηρούνται επειδή λαμβάνουν – κακώς – κρατική στήριξη άμεσα ή έμμεσα π.χ. επιστρεπτέες προκαταβολές και άλλα κίνητρα π.χ. εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας.
Στην πραγματική οικονομία θα δημιουργηθούν δύο ταχύτητες, οι επιχειρήσεις που αντέχουν και οι επιχειρήσεις που θα χρεοκοπήσουν με μαθηματική ακρίβεια.
Θα χρειαστεί μια περίοδος προσαρμογής για να αποκρυσταλλωθεί το επιχειρηματικό τοπίο… μπορεί να βιώσουμε το εξής φαινόμενο, η οικονομία να ανακάμπτει και εταιρίες να χρεοκοπούν στο πλαίσιο του ετεροχρονισμού φάσης.
Πορεία ελληνοτουρκικών
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δια μέσω του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια έδωσε μια ηχηρή απάντηση στην Τουρκία.
Αυτό όμως είναι μια πολύ επιφανειακή μετάφραση, ειδικά για όσους αναλύουν την πολύπλευρή διπλωματική στρατηγική της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα.
Η Ελλάδα άνοιξε έμμεσα όλα τα θέματα τα οποία θα τεθούν προς διαπραγμάτευση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος ενώ συν τοις άλλοις οι τούρκοι έχουν πάρει διαβεβαιώσεις από την Ευρώπη ότι έχει λαμβάνειν στην Σύνοδο Κορυφής 24 και 25 Ιουνίου 2021.
Στην Ελλάδα νομίζουμε ότι επειδή «ο Δένδιας τα έψαλε στον Cavusoglu στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών… υπάρχει εθνική ανάταση».
Προφανώς και αυτό είναι ανάλυση νηπιαγωγείου, η Τουρκία με όρους διπλωματίας είναι ο ισχυρός παίκτης στην περιοχή και αυτό το γνωρίζουν τόσο οι ευρωπαίοι όσο και οι ΗΠΑ και Ρωσία.
Συμπέρασμα
Ο μόνος τομέας από τους 4 βασικούς που θα δείξει προσεχώς σημάδια αλλαγής πορείας είναι οι τράπεζες.
Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή.
Σε όλους τους άλλους τομείς υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτηματικά.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών