Εύσημα για τα μέτρα στήριξης και συστάσεις για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων με επίκεντρο τις εκκρεμείς συντάξεις, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου και τον νέο πτωχευτικό νόμο, αναμένεται να απευθύνει ο Klaus Regling «φωτογραφίζοντας» σημεία από την 10η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών που θα δοθεί 26 Μαΐου στην δημοσιότητα.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) έρχεται στην Ελλάδα για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που θα είναι βασικός ομιλητής για να ακολουθήσουν αμέσως μετά οι προγραμματισμένες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα.
Η επίσκεψη του κ. Regling συμπίπτει χρονικά με το μεγάλο άνοιγμα της αγοράς και την επανεκκίνηση της οικονομίας, γεγονός που φέρνει ως πρώτο θέμα συζήτησης με τον Χρήστο Σταϊκούρα το σχέδιο ανάταξης στη βάση των αναθεωρημένων προβλέψεων του Προγράμματος Σταθερότητας για 3,6% ανάπτυξη το 2021.
Για τον κ. Regling η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση τις μεταρρυθμίσεις που κόψανε σε ταχύτητα την περίοδο της πανδημίας ενώ κομβικό ρόλο στην τόνωση του ΑΕΠ έχουν πόροι των 31 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης που θα κινητοποιήσουν επενδύσεις 50 δισ. ευρώ ώς το 2026. Το κλειδί βέβαια είναι η έγκαιρη απορρόφηση αυτών των πόρων και η αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των επενδυτικών έργων.
Σπουδαίο ενδιαφέρον θα έχουν επίσης οι αναφορές που θα κάνει ο επικεφαλής του ESM για τα χρέη της πανδημίας και για την δημοσιονομική πορεία της χώρας, δεδομένου ότι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει για φέτος δημοσιονομικό έλλειμμα στον προϋπολογισμό και πρωτογενές 9,9% του ΑΕΠ και 7,2% του ΑΕΠ αντίστοιχα.
Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος πάνω από το οποίο έχει στήσει ραντάρ ο ΕSΜ δεδομένου ότι μαζί με τον EFSF είναι με διαφορά οι δύο μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας κατέχοντας πάνω από το 50% του χρέους της, αυτό προβλέπεται να διαμορφωθεί φέτος στα 352,5 δισ. ευρώ ή στο 204,8% του ΑΕΠ.
Οι συστάσεις του κ. Regling θα αποτελέσουν προοίμιο του κειμένου της 10ης μεταμνημονιακή έκθεσης που θα συζητηθεί στο Eurogroup της 17ης Ιουνίου και είναι αυτή που θα ξεκλειδώσει μία ακόμη δόση ύψους 644 εκατ. ευρώ από τα ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες.
Αποφάσεις που ελήφθησαν
Η έκθεση θα εστιάζει στα αποτελέσματα της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που ολοκληρώθηκε γρηγορότερα από ότι περίμενε η ελληνική πλευρά παρά τον αυξημένο βαθμό δυσκολίας.
Ειδικότερα η έκθεση θα αναφέρει στις αποφάσεις που ελήφθησαν για :
α.Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες: Μπαίνει σε εφαρμογή νέο σχέδιο που προβλέπει εκκαθάριση- εξπρές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους έτσι ώστε στο τέλος του έτους τα κρατικά φέσια να μην ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ. Για την υλοποίηση της δέσμευσης ,το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τους ΟΤΑ ,τα νοσοκομεία και άλλους φορείς της γενικής κυβέρνησης ώστε να επιταχύνουν τις διαδικασίες αποπληρωμής των χρεών προς τους ιδιώτες.
Σύμφωνα με τους νέους στόχους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές κατ’ έτος δεν πρέπει να ξεπερνούν το 0,2% του ΑΕΠ ενώ θα υπάρχουν αυστηρές ρήτρες σε περίπτωση που το Δημόσιο δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του.
β.Τις αντικειμενικές τιμές: «Κόφτες» στο φορολογικό ντόμινο που φέρνει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών και η επέκταση τους σε 3.000 περιοχές της χώρας αναζητά το υπουργείο Οικονομικών καθώς η ευθυγράμμιση με τις εμπορικές θα προκαλέσει αυτόματες επιβαρύνσεις σε χιλιάδες φορολογούμενους. Η εξομοίωση των τιμών έχει εισέλθει στη τελική ευθεία με την ειδική ομάδα που έχει αναλάβει το έργο της αναπροσαρμογής να αξιολογεί τις τιμές ζώνης για κάθε δήμο και οικισμό που έχουν εισηγηθεί οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων και να τις συγκρίνει με τα στοιχεία που διαθέτει από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, τα μισθωτήρια συμβόλαια και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Αν και οι ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων αποτελούν μία από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των θεσμών κεντρική επιδίωξη είναι οι νέες αντικειμενικές τιμές να αποσυνδεθούν από το φετινό ΕΝΦΙΑ έτσι ώστε να παραμείνει παγωμένος στα περυσινά επίπεδα και να αποφευχθεί εν μέσω πανδημίας αύξηση του ποσού του φόρου σε ιδιοκτήτες με ακίνητα σε περιοχές όπου θα υπάρξει μεγάλη άνοδο της φορολογητέας αξίας τους.
γ. Το νέο Πτωχευτικό: Ξεχωριστό κεφάλαιο της έκθεσης θα είναι ο νέος πτωχευτικός νόμος, που παρουσιάζει σοβαρή έλλειψη προόδου στο ζήτημα της σύστασης του φορέα που καλείται να αγοράζει από τους πλειστηριασμούς τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών και εν συνεχεία να τους τα επαναμισθώνει για μία 12ετία. Ο φορέας δεν θα είναι έτοιμος την 1η Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία τίθεται σε ισχύ ο πτωχευτικός για τα φυσικά πρόσωπα.
δ. Τα εργασιακά: Υπάρχει δέσμευση για ψήφιση νέου νόμου μετά από συζήτηση και συμφωνία με τους θεσμούς.
ε. Τις αποκρατικοποιήσεις: Τέθηκαν νέα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης για το Ελληνικό και τις υπόλοιπες εταιρίες του Δημοσίου.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Μήνυμα Regling στην Ελλάδα: Καλά τα μέτρα στήριξης, ακόμη καλύτερες όμως οι μεταρρυθμίσεις
Εύσημα για τα μέτρα στήριξης έδωσε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling
Σχόλια αναγνωστών