Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κομισιόν: Οι 10 μεγάλες εστίες κινδύνου της ελληνικής οικονομίας

Κομισιόν: Οι 10 μεγάλες εστίες κινδύνου της ελληνικής οικονομίας
«Αστερίσκους» που έχουν να κάνουν με εστίες κινδύνου και αβεβαιότητες για τη αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, τα δημόσια οικονομικά και την απασχόληση περιλαμβάνει η έκθεση της Κομισιόν
Σχετικά Άρθρα

«Αστερίσκους» που έχουν να κάνουν με εστίες κινδύνου και αβεβαιότητες για τη αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, τα δημόσια οικονομικά και την απασχόληση περιλαμβάνει η έκθεση της Κομισιόν που ανεβάζει στο 4,1% το πήχη της ανάπτυξης για φέτος και στο 6% για το 2022.
Στην ανάλυση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει τις θεμελιώδεις υποθέσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται οι εκτιμήσεις της καταγράφοντας παράλληλα υψηλά ρίσκα για όσο διάστημα η πανδημική κρίση επισκιάζει την οικονομία.

Αναλυτικότερα:

Επανεκκίνηση οικονομίας

Η βασική παραδοχή είναι ότι η επίπτωση της πανδημίας στη ρευστότητα και στα εισοδήματα θα συνεχίσει να μετριάζεται από τις πολιτικές στήριξης.
Κομβικό ρόλο θα παίξουν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίοι αναμένεται να συμβάλλουν στην επιτάχυνση του ΑΕΠ το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Ωστόσο δεν μπορεί να προβλεφθούν οι ακριβείς επιπτώσεις του στην οικονομία καθώς τα κλειδιά είναι η ταχύτητα υλοποίησης των έργων και η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των κονδυλίων.

Τουρισμός

Υπάρχει υψηλός βαθμός αβεβαιότητας ιδιαίτερα σε σχέση με τον τουριστικό κλάδο και τη χαλάρωση των περιορισμών στα ταξίδια.
Το σταδιακό άνοιγμα του τουριστικού κλάδου αναμένεται να στηρίξει τις καθαρές εξαγωγές, μαζί με την προβλεπόμενη αύξηση του μεριδίου αγοράς για τις ελληνικές εξαγωγές, τάση που διακόπηκε λόγω της πανδημίας.

Επιχειρήσεις

Κίνδυνοι προέρχονται από την επίπτωση της κρίσης στη φερεγγυότητα επιχειρήσεων που θα μπορούσε να εμφανιστεί μόλις σταματήσουν τα μέτρα στήριξης.
Συνολικά για την ευρωπαϊκή οικονομία η Κομισιόν αναφέρει ότι οι επιπτώσεις των δυσχερειών των επιχειρήσεων στην αγορά εργασίας και στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα μπορούσαν να αποδειχθούν χειρότερες από τις αναμενόμενες.

Μέτρα στήριξης

Μία άλλη μεγάλη πηγή αβεβαιότητας είναι το χρονοδιάγραμμα της απόσυρσης των μέτρων στήριξης που αν συμβεί πρόωρα ενδεχομένως να τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη ενώ μία παρατεταμένη εφαρμογή θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία στρεβλώσεων στην αγορά.

Αγορά Εργασίας

Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας θα εξαρτηθούν από τον ρυθμό με τον οποίο θα εξελιχθεί η σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης.
Τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης αναμένεται να συνεχίσουν να διευκολύνουν την επιστροφή στην κανονική εργασία των εργαζομένων οι συμβάσεις εργασίας των οποίων ανεστάλησαν, και να βοηθήσουν ώστε να διατηρηθεί η ανεργία στο 16,3% το 2021, αμετάβλητη σε σχέση με το 2020.
Ωστόσο, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης προβλέπεται να ανακάμψει με πιο βραδύ ρυθμό και μόνο να στηρίξει μια μείωση της ανεργίας το 2022 στο 16,1%.

Ιδιωτική κατανάλωση

Καθοριστικό ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομίας αναμένεται να διαδραματίσει η ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Η πρόβλεψη αυτή στηρίζεται στο συνεχιζόμενο πρόγραμμα εμβολιασμού και την σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που θα δώσει τη δυνατότητα να υλοποιηθούν αγορές που αναβλήθηκαν το περασμένο έτος και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της ιδιωτικής κατανάλωσης, ιδιαίτερα το 2022, όταν τα νοικοκυριά αναμένεται να επωφεληθούν επίσης από τις αποταμιεύσεις που συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
Ωστόσο σε άλλο σημείο της έκθεσης για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας γίνεται λόγος για ενδεχόμενο υποτίμησης της τάσης των νοικοκυριών να δαπανούν ή υποτίμησης της επιθυμίας των καταναλωτών να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα προληπτικής αποταμίευσης

Κρατικές εγγυήσεις

Τα δημοσιονομικά ρίσκα είναι σημαντικά και σχετίζονται με τις κρατικές εγγυήσεις που εκδόθηκαν στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων το 2020 και θα μπορούσαν να ζητηθούν στο μέλλον.

Δανειολήπτες

Επιπλέον κίνδυνοι μπορεί να προκύψουν από το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα sale and leaseback για ακίνητα που κατέχουν ευάλωτοι δανειολήπτες, στην περίπτωση που θεωρηθεί πως αποτελεί μέρος της γενικής κυβέρνησης καθώς και τις νομικές υποθέσεις κατά της ΕΤΑΔ και τις συνεχιζόμενες νομικές διεκδικήσεις που στρέφονται κατά προηγούμενων μεταρρυθμίσεων.

Δημοσιονομική προσαρμογή

Η Κομισιόν προβλέπει ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης το 2021 θα παραμείνει υψηλό στο 10% του ΑΕΠ από το 9,7% το 2020 ενώ το επόμενο έτος με την συνέχιση της ανάκαμψης της οικονομίας και την σταδιακή άρση των έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων αναμένεται να μειωθεί στο 3,2% του ΑΕΠ το 2022 έναντι 0,3% που προβλέπει η κυβέρνηση με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Δημόσιο χρέος

Για το δημόσιο χρέος η Κομισιόν προβλέπει πως μετά από μια κατακόρυφη άνοδο που συνδέεται με την πανδημία αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς γύρω στο 209% του ΑΕΠ το 2021 για να μειωθεί στην περιοχή του 202% το 2022.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης