Νέες κινήσεις πρόωρης αποπληρωμής χρεών προς τον επίσημο τομέα σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο με τα 2,5 δισ. ευρώ που άντλησε χθες από την διπλή επανέκδοση ομολόγων 5ετούς και 30ετούς διάρκειας.
Πάνω στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα σενάρια προεξόφλησης ακριβών δανείων ωστόσο προτεραιότητα θα δοθεί στο τελευταίο ανοικτό γραμμάτιο ύψους 1,857 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα προς το ΔΝΤ και το οποίο λήγει μέσα στο 2022.
Είναι η τρίτη προεξόφληση μετά 3,3 δισ. ευρώ που καταβλήθηκαν φέτος τον Απρίλιο και τα 2,7 δισ. ευρώ που βγήκαν από τον χάρτη των υποχρεώσεων το Νοέμβριο του 2019.
Μέχρι τώρα δηλαδή η χώρα έχει αποσβέσει χρεωλύσια ύψους 6 δισ. ευρώ επί συνόλου 8,8 δισ. ευρώ που έλαβε συνολικά από τον διεθνή οργανισμό κατά την κατά διάρκεια του πρωτου μνημονίου.
Η κίνηση αυτή πέρα από το οικονομικό όφελος που έχει καθώς απαλλάσσει τη χώρα από τόκους και προμήθειες όπου σύμφωνα με υπολογισμούς κυμαίνονται στα 40 εκατ. ευρώ από το συγκριτικά υψηλότερο επιτόκιο των δανείων αυτών σε σύγκριση με τα επιτόκια που δανείζεται πλέον η χώρα από τις αγορές, έχει και ένα ισχυρό συμβολισμό για τις αγορές.
Το σήμα που λαμβάνουν οι επενδυτές είναι ότι η Αθήνα παρά τις αυξημένες ανάγκες για μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας εξοφλεί και μάλιστα πολύ νωρίτερα τις δανειακές της υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενέργειες για την πληρωμή των 1,857 δις. ευρώ θα ξεκινήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα ώστε η σχετική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Επισημαίνεται ότι για την προεξόφληση του ΔΝΤ απαιτείται «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που θα πρέπει να παραιτηθεί από αντίστοιχη υποχρέωση.
Να υπάρξει δηλαδή ανάλογη πρόωρη εξόφληση και στα ευρωπαϊκά δάνεια.
Σειρά θα πάρουν αμέσως μετά τα διακρατικά δάνεια (GLF) που έλαβε η χώρα από το πρώτο μνημόνιο με την προεξόφληση να αφορά λήξεις ύψους 2 δισ. ευρώ εντός του 2022.
Σε αυτή την περίπτωση η χώρα θα πρέπει να κάνει νέες εξόδους προς τις αγορές ώστε να ωφεληθεί από το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων τα οποία έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά και βελτίωση έτσι το προφίλ αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.
Πέρα από τα διακρατικά δάνεια υπάρχει και μία τρίτη επιλογή η οποία όμως συγκεντρώνει πολύ λιγότερες πιθανότητες για να προχωρήσει.
Πρόκειται για τα ομόλογα που απέκτησε η ΕΚΤ στην τριετία 2010-2012 (SMP) εξαιρέθηκαν από το PSI («κούρεμα») και αποπληρώνονται στο 100% της αξίας τους.
Τo ύψος αυτών των ομολόγων φθάνει τα 2,3 δισ. ευρώ και η διάρκεια αποπληρωμής τους είναι 3,6 χρόνια. Το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι τα επιτόκια τους αφού είναι ακόμη πιο τσουχτερά από αυτά του ΔΝΤ, εξού και η πρόταση για την αντικατάστασή τους με φτηνότερα.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Νέο σχέδιο από την Ελλάδα, πρόωρης αποπληρωμής τόσο των ευρωπαϊκών όσο και των δανείων από το ΔΝΤ
Η χώρα θα πρέπει να κάνει νέες εξόδους προς τις αγορές ώστε να ωφεληθεί από το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων
Σχόλια αναγνωστών