Κοινωνία και επενδυτές εκπέμπουν σήμα κινδύνου.
Οι μεν πολίτες αρχίζουν να διατυπώνουν την δυσαρέσκεια τους για την πορεία της Ελλάδος και τις πολιτικές που ακολουθούνται, ήδη με βάση τις δημοσκοπήσεις το 54% των πολιτών έχει αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση, τάση που βαίνει αυξανόμενη.
Την ίδια στιγμή και παρά τις προσπάθειες εξυγίανσης των τραπεζών και ορισμένων ΔΕΚΟ όπως η ΔΕΗ μέσω μείωσης των NPEs και αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, το χρηματιστήριο δεν δείχνει να ανταποκρίνεται, παραμένει στάσιμο, αδιάφορο επενδυτικά και αυτό αποδεικνύει ότι οι ξένοι ακόμη δεν έχουν πειστεί για τα βήματα προόδου της Ελλάδος.
Στην οικονομία, η ανάκαμψη του ΑΕΠ 16,2% δεν έχει γίνει αντιληπτό στην κοινωνία καθώς όπως αναφέρει ο ΣΕΒ αποτελεί λογιστική ωραιοποίηση.
Την ίδια στιγμή το χρέος κρατικό και ιδιωτικό φθάνει τα 650 δισεκ. ευρώ - δημόσιο χρέος 400 δισεκ. περίπου, NPEs 100 δισεκ. οφειλές στην εφορία 110 δισεκ. και οφειλές σε ασφαλιστικά Ταμεία 36 δισεκ. ευρώ.
Τα 31 δισεκ. του Ταμείου Ανάκαμψης ανέρχονται μόλις στο 4,8% του συνολικού χρέους δημόσιου και ιδιωτικού, οπότε αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό.
Το χρηματιστήριο από το κακό στο χειρότερο γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο;
Για να δοθεί απάντηση θα πρέπει να δούμε την μεγάλη και την μικρή εικόνα του χρηματιστηρίου.
Στο τεχνικό σκέλος, δηλαδή οι τεχνικές αναλύσεις, ενώ δεν πρέπει να υποτιμούνται σε καμία περίπτωση, δεν μας δείχνουν ακόμη την τάση, οπότε πρέπει να δούμε την μεγάλη και μικρή εικόνα του χρηματιστηρίου πριν συνδέσουμε αυτή την ανάλυση με την τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη.
Υπό άλλες συνθήκες το ελληνικό χρηματιστήριο έπρεπε να είναι 1050 μονάδες και αναλογικά με τον δείκτη S&P 500 θα έπρεπε να είναι στις 1.500 μονάδες.
Όμως δεν είναι παραμένει καθηλωμένο εδώ και 5 με 6 μήνες στις 870 μονάδες και δεν αποκλείεται όπως έχουμε αναφέρει ότι μπορεί να δούμε και τις 780 μονάδες στιγμιαία το αμέσως προσεχώς διάστημα.
Βλέποντας την μεγάλη εικόνα η οικονομία ανακάμπτει λογιστικά, δεν αντικατοπτρίζει ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.
Πρόσφατα αναλύσαμε ότι οι έλληνες χρωστάνε 650 δισεκ. ευρώ - δημόσιο χρέος σχεδόν 400 δισεκ. NPEs 100 δισεκ. οφειλές στην εφορία 110 δισεκ. οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία 36 δισεκ. δηλαδή άθροισμα = 650 δισεκ. ευρώ με ΑΕΠ στα 182 δισεκ. για το 2021 σημαίνει ότι χρωστάμε 3,5 φορές το εθνικό ακαθάριστο προϊόν.
Τι να μας κάνουν τα 31 δισεκ. του Ταμείου Ανάκαμψης που ούτως ή άλλως δεν θα διαχυθούν ισότιμα στην κοινωνία, καθώς το 50% των ελλήνων δεν είναι επιλέξιμοι για δανειοδότηση.
Τα 31 δισεκ. που μαζί με την μόχλευση των τραπεζικών δανείων θα φθάσουν στα 60 δισεκ. αναλογούν στο 9,5% του συνολικού χρέους δημόσιου και ιδιωτικού.
Εάν πάμε τώρα στην μικρή εικόνα του χρηματιστηρίου θα δούμε ότι μια εταιρία όπως η ΔΕΗ σχεδιάζει αύξηση 850 ή 900 εκατ και το χρηματιστήριο αδρανοποιείται.
Οι τράπεζες κατάφεραν να εξυγιανθούν αλλά οι επενδυτές είναι ανήσυχοι εάν τα business plan που παρουσιάζουν μπορούν να υλοποιηθούν.
Υπάρχουν προφανώς και πολλά άλλα ζητήματα, ποιότητας κεφαλαίων λόγω υψηλής συμμετοχής του αναβαλλόμενου φόρου DTC και άλλα..
Η ουσία λοιπόν είναι ότι όσοι επενδύουν χρήματα στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν πιστεύουν το θετικό σενάριο, εάν το πίστευαν το ελληνικό χρηματιστήριο θα το είχε προεξοφλήσει.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Ο προϋπολογισμός του 2022 για την ελληνική οικονομία προβλέπει ανάπτυξη 4,5% που αυτό σημαίνει 4,5% μείον 2,2% το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2023 καθαρή ανάπτυξη για την κοινωνία 2,3%.
Άρα η Ελλάδα από το 2022, το 2023 θα επανέλθει σε ρυθμούς ανάκαμψης που θα αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα κοντά στο 2%...
Τα χρέη όπως είδαμε έχουν φθάσει στα 635 δισεκ. οπότε εύλογα γεννώνται πολλά ερωτηματικά.
Ως προς τις μη τραπεζικές μετοχές, λυπούμαστε αλλά θα αναφέρουμε ότι πολλές μετοχές δίνουν μάχη για να κρατήσουν τις υψηλές αποτιμήσεις τους και κρύβουν πολύ καλά τα προβλήματα τους.
Προπαγάνδα ωραιοποίησης
Παρά την προπαγάνδα ωραιοποίησης που επιχειρείται από ορισμένα μέσα ενημέρωσης που συνεχίζουν να καρπώνονται κρατική οικονομική υποστήριξη, η πραγματικότητα είναι ότι η εικόνα της κυβέρνησης ξεθωριάζει.
Οι προσδοκίες για την κυβέρνηση έχουν μετατραπεί φιάσκο με 15.000 νεκρούς από covid 19 και τοξικό διαχωρισμό της κοινωνίας…
Οι νεκροί από covid 19 έχουν φθάσει στους 14.860 για να είμαστε ακριβείς… όταν στην Σουηδία που επικρίθηκε στην Ελλάδα αλλεπάλληλες φορές έχει 14.868 νεκρούς, χωρίς lockdowns, χωρίς μάσκες με ελάχιστα μέτρα και χωρίς να κλείσει τα σχολεία.
Το εντυπωσιακό είναι ότι με όρους ανάλυσης 28 ημερών η Σουηδία που αψήφησε τα lockdowns και έδωσε σημασία στην ανοσία της αγέλης και δεν επέβαλλε πιστοποιητικά εμβολιασμού και δεν επέβαλλε τοξικό διαχωρισμό της κοινωνίας σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μας νίκησε.
H Σουηδία ήταν το κράτος που αποφάσισε να στηριχθεί στην φυσική ανοσία και οι εμβολιασμοί πουθενά δεν έγιναν υποχρεωτικοί, άφησαν τους πολίτες να επιλέξουν.
Η Σουηδία έχει στις 28 ημέρες 176 νεκρούς από covid 19 ενώ η Ελλάδα έχει 1.123 νεκρούς από covid 19 σε διάστημα 28 ημερών.
Είναι ξεκάθαρο τι έχει συμβεί η Σουηδία με το χαλαρότερο σύστημα αντιμετώπισης της πανδημίας διεθνώς νίκησε την Ελλάδα με ένα από τα πιο αυστηρά συστήματα διαχείρισης της πανδημίας, με καραντίνες και ακραία τοξικά μέτρα όπως τα απαράδεκτα πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Αυτή είναι η πικρή αλήθεια.
Η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκίνησε με ισχυρές περγαμηνές, η κοινωνία κουράστηκε από την επικίνδυνη για την οικονομία και πορεία της χώρας αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ζητούσε μια αλλαγή προς την σταθερότητα και την ανάπτυξη, αναζητούσε μια κυβέρνηση που θα αναβίωνε και θα σεβόταν την μεσαία αστική τάξη.
Η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκίνησε λοιπόν με τις καλύτερες προσδοκίες και τις καλύτερες περγαμηνές.
Η εξέλιξη των πραγμάτων δεν είναι καλή όμως και δυστυχώς ευθύνη για τα λάθη που έχουν συμβεί φέρει αποκλειστικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Από αναφορές είμαστε οι καλύτεροι… καταλήξαμε με 15.000 νεκρούς
Όταν οι πολιτικοί επαίρονται για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών παρεμβάσεων… συνήθως, το αποτέλεσμα είναι φιάσκο και στην προκειμένη περίπτωση εθνική τραγωδία.
Να θυμίσουμε για όσους έχουν επιλεκτική μνήμη ότι στην αρχική φάση του πρώτου κύματος covid 19, που οι νεκροί ήταν περιορισμένοι σε σχέση με άλλες χώρες, οι διθύραμβοι από στελέχη της κυβέρνησης… ήταν σχεδόν καθημερινοί.
Μάλιστα διοχέτευαν και στο διεθνή τύπο ανόητα δημοσιεύματα ότι η Ελλάδα τα έχει πάει ιδανικά στην αντιμετώπιση του covid 19.
Η εξέλιξη όμως στην διαχείριση της πανδημίας έχει ένα τραγικό αποτέλεσμα, οι νεκροί από covid 19 στην Ελλάδα έχουν προσεγγίσει τους 15.000 είναι εθνική τραγωδία.
Τα δημοσιεύματα έπαψαν στον διεθνή τύπο για την Ελλάδα καθώς θεωρούμαστε μια από τις χώρες με την χειρότερη διαχείριση του covid 19.
Είτε αρέσει, είτε όχι αυτή είναι η πικρή αλήθεια.
Η κυβέρνηση άφησε τους τηλεπιστήμονες να τρομοκρατούν την κοινωνία και να δηλητηριάζουν το κλίμα, να δηλητηριάζουν την κοινωνία.
Πλέον η Ελλάδα κατατάσσεται στην λίστα του Johns Hopkins University ως προς την πανδημία στις χειρότερες θέσεις… ενώ αντιθέτως η Σουηδία που επικρίθηκε για το μοντέλο που υιοθέτησε χωρίς lockdowns τα έχει πάει πολύ καλύτερα.
Η Ελλάδα ξέφυγε τελείως…
Όταν ο διεθνής τύπος θέλει να συγκρίνει τα πιο αυστηρά μοντέλα διαχείρισης της πανδημίας, συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα, αλλά τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η διαχείριση εξελίσσεται σε εθνική τραγωδία, αποτελεί φιάσκο και αποτυχία.
Και αντί η κυβέρνηση της ΝΔ να επανασχεδιάσει την στρατηγική της, προφανώς και κανένας στην κυβέρνηση δεν ήθελε να φθάσουν οι νεκροί στους 15.000… ο πανικός συμπαρέσυρε τα πάντα και κατέστη κακός σύμβουλος.
Η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει την πανδημία έχει υιοθετήσει μέτρα τα οποία εκ των πραγμάτων είναι τραγικά αναποτελεσματικά.
Όμως φέρει απόλυτα πολιτική ευθύνη για τον τοξικό διαχωρισμό της κοινωνίας σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Τα μέτρα που προτείνουν οι τελεπιστήμονες και υιοθετεί η κυβέρνηση ανήκουν στην σφαίρα του παραλογισμού.
Όταν οι μάζες συνωστίζονται στο metro ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι είναι μαζί…
Στο εσωτερικό του ρεστοράν όμως ή στο θέατρο επιτρέπεται μόνο ο εμβολιασμένος εξαιρώντας και περιθωριοποιώντας τους ανεμβολίαστους οι οποίοι πληρώνουν τα rapid tests κατά τρόπο απαράδεκτο.
Ο διαχωρισμός της κοινωνίας είναι ανήθικη πολιτική επιλογή και βαρύνει την κυβέρνηση της ΝΔ, φέρει αποκλειστική ευθύνη για ότι έχει συμβεί.
Οι εμβολιασμένοι από επιλογή και οι ανεμβολίαστοι από επιλογή είναι άνθρωποι και ίσοι απέναντι στο Σύνταγμα.
Οι ανεμβολίαστοι με τα rapid tests μάλιστα είναι ακόμη πιο υγιείς γιατί σε τακτά χρονικά διαστήματα αποδεικνύεται ότι δεν φέρουν τον covid 19 σε αντίθεση με τους εμβολιασμένους που μπορεί να νοσήσουν, να μεταδώσουν τον covid 19 χωρίς συνέπειες.
Εάν είσαι ανεμβολίαστος και μεταδώσεις τον covid 19 στιγματίζεσαι, εάν είσαι εμβολιασμένος και μεταδώσεις τον covid 19… δεν συμβαίνει απολύτως τίποτε.
Αυτός ο κοινωνικός διαχωρισμός, αυτός ο άρρωστα τοξικός διαχωρισμός αποτελεί κυβερνητική επιλογή.
Δεν θα λαϊκίσουμε με το ζήτημα της κακοδιαχείρισης των πυρκαγιών στην Βόρεια Εύβοια, εκεί η πυρκαγιά μπορεί να απέδειξε ότι το επιτελικό κράτος είναι παράλυτο αλλά πρόκειται για ένα φαινόμενο που υπερβαίνει τις ανθρώπινες δυνάμεις.
Όμως η απόφαση να χωριστεί η κοινωνία σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους είναι πολιτική και φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης της ΝΔ.
Αυτός ο τοξικός διαχωρισμός αποτελεί ότι πιο ανήθικο και πολιτικά χυδαίο θα μπορούσε να επιβάλλει μια κυβέρνηση.
Είναι απαράδεκτο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών