Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εφορία: Τέλος χρόνου για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις - Ποιοι φορολογούμενοι απειλούνται με πέναλτι 22%

Εφορία: Τέλος χρόνου για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις - Ποιοι φορολογούμενοι απειλούνται με πέναλτι 22%
Οι αλλαγές στο μέτρο των δαπανών με ηλεκτρονικό χρήμα
Σχετικά Άρθρα
Αδειάζει η κλεψύδρα για τους φορολογούμενους που δεν έχουν καλύψει το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές πληρωμές για να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου το 2022. Η προθεσμία για τη συγκέντρωση των e-αποδείξεων που απαιτεί η Εφορία λήγει την ερχόμενη Παρασκευή με την εκπνοή του 2021και καλό θα είναι οι υπόχρεοι να τσεκάρουν αν ο λογαριασμός των αγορών και των υπηρεσιών επαρκεί για την κάλυψη του ορίου και την αποφυγή του φόρο-πέναλτι 22% επί του ποσού που θα λείπει.

Από το 2022 έρχονται αλλαγές στο σύστημα με την χορήγηση έξτρα έκπτωσης φόρου έως 2.200 ευρώ για όσους πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα συγκεκριμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίες θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση. Επίσης οι δαπάνες για γιατρούς θα μετρούν εις διπλούν για την κάλυψη του ορίου του 30% για το αφορολόγητο.

Για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2022 δεν αναμένεται να επαναληφτεί το περυσινό μοντέλο των εξαιρέσεων από τις αποδείξεις και του «κουρέματος» του πρόσθετου φόρου λόγω της υγειονομικής κρίσης οπότε μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες και εκμισθωτές ακινήτων θα πρέπει έως τις 31 Δεκεμβρίου να έχουν δαπανήσει για αγορές αγαθών η παροχή υπηρεσιών με τραπεζικές κάρτες ή e-banking ποσό ίσο με το 30% του φορολογητέου εισοδήματος τους.
Σε περίπτωση που δεν καλύψουν το όριο θα κληθούν να καταβάλουν το 2022 με τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων επιπλέον φόρο ίσο με το 22% της ακάλυπτης διαφοράς.

Για παράδειγμα

  • Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ το 2021 που θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές πληρωμές συνολικού ύψους 6.000 ευρώ (20.000Χ30%) έχει δαπάνες 5.000 ευρώ. Για το έλλειμμα των 1.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλλει επιπλέον φόρο 22% δηλαδή 220 ευρώ.
  • Φορολογούμενους με εισόδημα 12.000 θα πρέπει να έχει αποδείξεις αξίας 3.600 ευρώ και αν συγκεντρώσει 3.000 ευρώ τότε για τα 600 ευρώ που υπολείπονται θα επιβαρυνθεί με 132 ευρώ
  • Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ για τον οποίο το απαιτούμενο ποσό ανέρχεται σε 3.000 ευρώ έχει πραγματοποιήσει δαπάνες 1.000 ευρώ θα χρεωθεί με επιπλέον φόρο 440 ευρώ

Ωστόσο το όριο του 30% δεν ισχύει για:

  • Φορολογούμενους που θα έχουν πραγματοποιήσει εντός του 2021 δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος. Οι συγκεκριμένοι πρέπει να καλύψουν ποσοστό 20% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος υπό την προϋπόθεση ότι οι δαπάνες για φόρους, δάνεια και ενοίκια έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
  • Φορολογούμενους που τους έχει κατασχεθεί τραπεζικός λογαριασμός για τους οποίους το απαιτούμενο όριο δαπανών περιορίζεται κατ ανώτατο όριο στις 5.000 ευρώ.

Από την υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων απαλλάσσονται πλήρως οι εξής κατηγορίες

  • Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.
  • Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
  • Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
  • Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
  • Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή
  • Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος
  • Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
  • Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
  • Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
  • Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών)

Σύμφωνα με το νόμο στο εισόδημα που λαμβάνεται υπ’ όψιν για τον υπολογισμό του 30% δεν περιλαμβάνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όσους εξακολουθούν να την πληρώνουν, δηλαδή για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους δημοσίους λειτουργούς (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς πυροσβέστες, δικαστικούς, ιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς κ.λπ.) και τους συνταξιούχους, εφόσον έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.
Το ανώτατο όριο του ποσού των δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ανέρχεται σε 20.000 ευρώ.
Στις δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος περιλαμβάνονται οι δαπάνες για αγορές τροφίμων, ποτών, ρούχων, παπουτσιών, κλινοσκεπασμάτων, χαρτικών ειδών, τσιγάρων, ειδών υγιεινής και καθαριότητος, για αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων και άλλων διαρκών ειδών οικιακής χρήσης, οι δαπάνες για παντός είδους υπηρεσίες επισκευών, καθώς και τα έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, για δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα.
Εξαιρούνται τα έξοδα για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του δημοσίου καθώς και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).

Οι αλλαγές από το 2022

Από την 1η Ιανουαρίου του 2022 έρχονται αλλαγές στις ηλεκτρονικές αποδείξεις καθώς ενεργοποιείται η νέα ρύθμιση που προβλέπει ότι το 30% των δαπανών που θα πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους θα εκπίπτει από τα φορολογητέο εισόδημα και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ.

Η λίστα με τις κατηγορίες των επαγγελμάτων που θα δίνουν την έξτρα έκπτωση φόρου δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει δεκάδες επαγγελματίες που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή: υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.

Πάντως με βάση το ύψος των δαπανών και το ανώτατο ποσό της έκπτωσης οι φορολογούμενοι μπορούν να γλιτώνουν φόρο έως 450 ευρώ για ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 10.000,01 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000,01 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000,01 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ για ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.

Παράλληλα τα έξοδα για γιατρούς, οδοντιάτρους και κτηνιάτρους, εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα «μετρούν» εις διπλούν για την κάλυψη του 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Για παράδειγμα δαπάνη ύψους 100 ευρώ για πληρωμή αμοιβής σε ιατρό εφόσον εξοφλείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, θα λαμβάνεται υπ’ όψει ως δαπάνη 200 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης