Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εντολή για «μαχαίρι» σε παροχές από ΕΕ και αγορές ώστε να επιστρέψει η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα το 2023

Εντολή για «μαχαίρι» σε παροχές από ΕΕ και αγορές ώστε να επιστρέψει η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα το 2023
Το Bloomberg αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δαπανήσει μέχρι στιγμής περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες
Σχετικά Άρθρα
Στην επιστροφή του καθεστώτος της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 προσβλέπει η Ελλάδα, κάτι το οποίο θα επιτευχθεί εφόσον η χώρα παραμείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά, αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022.
Το πρακτορείο σε ρεπορτάζ του αναφέρεται στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, όπου ο ίδιος επισήμανε πως «Θέλω να επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα τους πρώτους μήνες του 2023».

Αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, κάτι τέτοιο «μπορεί να μην λέει πολλά πράγματα στον τηλεθεατή μας, ξεκλειδώνει όμως δισεκατομμύρια πόρων τα οποία θα μπορούν να επενδυθούν πια στην Ελλάδα.
Και, ναι, η κυβέρνηση αυτή έχει πάρει την απόφαση να αποπληρώσει νωρίτερα δάνεια του ΔΝΤ, με τα οποία θα τελειώσουμε εντός του έτους».
Την ίδια ώρα να επισημανθεί πώς εντείνονται οι πιέσεις για ενισχύσεις στις ασθενεί κοινωνικά ομάδες εν όψει των πληθωριστικών πιέσεων που απομειώνουν τα εισοδήματα των πολιτών οι οποίοι αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα τη δίνη της ενεργειακής κρίσης που έχει εκτοξεύσει τις τιμές φυσικού αερίου, βενζίνης και πετρελαίου.

Μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα

Το αμερικανικό πρακτορείο φιλοξενεί και δηλώσεις του επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την Ελλάδα, Martin Bijsterbosch, ο οποίος τόνισε πως «η Ελλάδα πρέπει να εμμείνει στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα και να αντιμετωπίσει ανισορροπίες όπως το υψηλό χρέος και τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα, προκειμένου να ανακτήσει το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας».

Ενισχύσεις 2 δισ. ευρώ

Το Bloomberg αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δαπανήσει μέχρι στιγμής περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες σε μία προσπάθεια να μετριάσει τις επιπτώσεις από την αύξηση των τιμών της ενέργειας, με την στήριξη αυτή να συνεχίζεται τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας


Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις ακόμη και μετά το τέλος της περιόδου της αυξημένης εποπτείας από τους πιστωτές
, ώστε να βοηθήσει στην αναβάθμιση της αξιολόγησης του χρέους της από το καθεστώς junk, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα, μεταδίδει το Bloomberg.
Η διαδικασία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να υποστηριχθεί από μια συνεπή στρατηγική με πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν τις εναπομένουσες ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει ο Martin Bijsterbosch σε γραπτή απάντηση σε ερωτήσεις του πρακτορείου.
Αυτές οι ανισορροπίες προέρχονται από το υψηλό δημόσιο χρέος και τα προβλήματα στις τράπεζες της χώρας, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οι μεταρρυθμίσεις που απομένουν περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ενισχυμένη εποπτεία

Το Bloomberg σημειώνει ότι η Ελλάδα υπόκειται στη λεγόμενη ενισχυμένη επιτήρηση από τους επίσημους πιστωτές της από το 2018, όταν ολοκλήρωσε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Αν και η διαδικασία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ήδη αυξάνονται με φόντο την προοπτική μιας αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ φέτος.
«Παρά τις δυσκολίες από την πανδημία, οι ελληνικές αρχές προχώρησαν με την υλοποίηση μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας κάτι που αναμένεται να ενισχύσει τα θεμέλια για την οικονομική ανάπτυξη», σύμφωνα με τον Bijsterbosch, ο οποίος κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος της διαδικασίας ενισχυμένης εποπτείας.

Ταμείο Ανάκαμψης

Ο ίδιος χαρακτήρισε «εξαιρετικό» το σχέδιο της Ελλάδας να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πανδημία, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Η Ελλάδα παραμένει δύο βαθμίδες μακριά από την επενδυτική βαθμίδα - ένα επίπεδο που αναμένει να ανακτήσει το αργότερο το 2023, αναφέρει το Bloomberg.
Το εθνικό σχέδιο για την βοήθεια της Ε.Ε. - το οποίο είναι γνωστό ως Ελλάδα 2.0 και περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση πράσινων και ψηφιακών πρωτοβουλιών - "αντιμετωπίζει μεγάλα και μακροχρόνια τρωτά σημεία της ελληνικής οικονομίας και περιλαμβάνει σημαντικά ποσά κοινοτικής χρηματοδότησης", σημειώνει ο Bijsterbosch.
1bdb2d62baa269bb9e192c99322fc6e9.jpg
Χρηματοπιστωτικός τομέας

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία αν και μειώθηκαν από το υψηλό των 107 δισ. ευρώ το 2016, παρέμειναν στα 21 δισ. ευρώ περίπου τον Σεπτέμβριο.
Ο Bijsterbosch επισημαίνει πάντως την "ουσιαστική πρόοδο" από τις τράπεζες στη μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ την ίδια στιγμή, ο αντίκτυπος της πανδημίας στο νέο δανεισμό είναι μέχρι τώρα περιορισμένος. Ακόμα και έτσι, τονίζει ότι οι τράπεζες πρέπει να "επιταχύνουν τον ρυθμό" της αναδιάρθρωσης ή να αναζητήσουν άλλες λύσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος.'

Τα τραπεζικά δάνεια

Τα μη αναδιαρθρωμένα επισφαλή δάνεια, ακόμη και αν δεν είναι πλέον στο τραπεζικό σύστημα, εξακολουθούν να αποτελούν βάρος, δηλώνει. "Καθώς η οικονομία ανακάμπτει, η ενίσχυση του όγκου των δανείων που έχουν εξυγιανθεί αποτελεί ολοένα και πιο σημαντική προτεραιότητα".
Ο Bijsterbosch σημείωσε και τις άλλες προκλήσεις για τις τράπεζες, αναφέροντας τα εξής:

  • Ενώ το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας είναι ένα σαφές βήμα προόδου, το λεγόμενο σύστημα πώλησης και επαναμίσθωσης [sale and lease-back] πρέπει ακόμα να ολοκληρωθεί
  • Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την εκκαθάριση του όγκου των συχνά μακροχρόνιων υποθέσεων αφερεγγυότητας των νοικοκυριών
  • Η καθυστέρηση στην πληρωμή των κρατικών εγγυήσεων πρέπει να αντιμετωπιστεί ταχύτερα
  • Τα ευρωπαϊκά δάνεια που σχετίζονται με την πανδημία θα πρέπει να χορηγούνται με βάση έγκυρες οικονομικές εκτιμήσεις, ενώ η χρηματοδότηση θα πρέπει επίσης να παρέχεται σε υγιείς μικρότερες επιχειρήσεις χωρίς άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Treasuries Join World Bond Rout on Prospect of Super-Sized Hikes
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης