Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling (ΕSM): Πρέπει να διατηρήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας - Στόχος η βιωσιμότητα του χρέους

Regling (ΕSM): Πρέπει να διατηρήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας - Στόχος η βιωσιμότητα του χρέους
Στο πώς θα μπορέσουμε να διακυβερνήσουμε την ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη μετά την πανδημία αναφέρθηκε ο εκτελεστικός διευθυντής του ESM Klaus Regling

Οι δημοσιονομικοί κανόνες μετά την πανδημία θα πρέπει να είναι απλούστεροι και να αντανακλούν τις αλλαγές που έχουν συμβεί στο μακροοικονομικό περιβάλλον, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling.
Μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Regling είπε ότι βασικός στόχος πρέπει να είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, αν και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν και άλλοι στόχοι που θέλουμε να επιτύχουμε», όπως να δοθούν κίνητρα για "καλές" δαπάνες που ενισχύουν την ανάπτυξη.
Ένας άλλος στόχος, είπε, είναι να υπάρξουν αντικυκλικές πολιτικές και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Αναφέρθηκε στην πρόταση του ESM για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η οποία προβλέπει τη διατήρηση του επιτρεπόμενου ορίου για το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ αλλά την αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου για το χρέος στο 100% του ΑΕΠ μαζί με έναν κανόνα για την αύξηση των δημοσίων δαπανών.
Όπως είπε, η πρόταση για την αύξηση του ορίου του χρέους στο 100% του ΑΕΠ δικαιολογείται από το γεγονός ότι το επιτόκιο ισορροπίας είναι σήμερα πολύ χαμηλότερο σε σχέση με πριν από 30 χρόνια, όταν δημιουργήθηκε η Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης. Εκτίμησε ότι το επιτόκιο αυτό θα αυξηθεί, αλλά όχι στα επίπεδα που ήταν στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να υπάρχει η δυνατότητα για εξυπηρέτηση υψηλότερου χρέους.
Ο κ. Regling είπε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες είναι αναγκαίοι για τον συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών των χωρών της ΕΕ, καθώς η διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους των δημόσιων δαπανών και δημόσιων εσόδων γίνεται σε εθνικό επίπεδο.
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ, είπε, αντιστοιχεί μόνο στο 1% του ΑΕΠ, προσθέτοντας ότι υπάρχει μία συζήτηση για το αν πρέπει το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 2% ή το 3%.
Τόνισε, όμως, ότι ο στόχος για να γίνει καλύτερη και λιγότερο ευάλωτη η Νομισματική Ένωση μπορεί να επιτευχθεί και με άλλα μέσα, όπως η τραπεζική ένωση και η ένωση των κεφαλαιαγορών καθώς και με τη μεγαλύτερη κοινή ανάληψη ρίσκου, η οποία κατά την άποψή του περιλαμβάνει και ένα ταμείο μακροοικονομικής σταθεροποίησης.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στην ανάγκη οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες να είναι πιο αξιόπιστοι και όχι πολύ πολύπλοκοι, ώστε να είναι κατανοητοί από αυτούς που ασκούν πολιτική, τις αγορές, αλλά και το κοιν

Δημοσιονομική ικανότητα

Κατά πόσο η ευρωζώνη θα πρέπει να συμφωνήσει σε μια δημοσιονομική ικανότητα; Το ερώτημα έθεσε ο Iain Begg, Καθηγητής στο London School of Economics. Ο κ. Begg απηύθυνε το ερώτημα στο κοινό, κάτι ασυνήθιστο για τους Δελφούς- όπως επεσήμανε. Αποφάσισε, όμως, να διεκδικήσει το δικαίωμα να ρωτήσει το κοινό για να υπάρξει αντίλογος. Κάποιοι ακροατές έλαβαν το λόγο. Και στο τέλος οι ακροατές που βρέθηκαν στην αίθουσα κλήθηκαν να σηκώσουν το χέρι τους για να δηλώσουν συμφωνία ή διαφωνία.
Ο Γιώργος Παγουλάτος, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγητής στην ΑΣΣΟΕ, απάντησε «Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει συναίνεση για έναν τέτοιο μηχανισμό. Το έκανε ο κύριος Regling πριν από λίγο καιρό».

Ο Daniel Gros, μέλος του Δ.Σ του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής , δήλωσε, από τη μεριά του πως «θα πρέπει να είμαστε σαφείς για το τι θέλουμε να καταφέρουμε, πόσα χρήματα θα δοθούν και τι θέλουμε να πετύχουμε με αυτά τα χρήματα».

Η Debora Revoltella, οικονομική διευθύντρια στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προχώρησε σε κάποιες διαπιστώσεις: «Η πανδημία ήρε τους κανόνες που είχαμε θεσπίσει το 2014 και υπήρξε μεγάλη αύξηση χρέους. Μετά είχαμε τον πόλεμο στην Ουκρανία που άφησε τις δημοσιονομικές ανάγκες. Αυτό θα αυξήσει και την πίεση σε πολλές χώρες. Ξέρουμε τι συμβαίνει στο πεδίο της ενεργειακής ασφάλειας. Αυτή τη στιγμή έχουμε το ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό μπορεί να είναι για λίγο ένα μαξιλαράκι. Διαπιστώνω πως όλες οι χώρες ζήτησαν επιχορηγήσεις. Δεν ζήτησαν όμως όλες δάνεια. Αν με ρωτάτε αν το ταμείο ανάκαμψης θα πρέπει να γίνει κάτι πιο μόνιμο, λέω ναι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης