Προβληματισμό προκάλεσε στα τραπεζικά επιτελεία η επανέκδοση του επταετούς ομολόγου ( λήξεως 2027) τόσο για το ακριβό επιτόκιο, όσο και για το μείγμα των επενδυτών που συμμετείχαν στην έκδοση.
Η Ελληνική Δημοκρατία άντλησε 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,51% με τις προσφορές να διαμορφώνονται πάνω από 4,8 δις. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι, το επταετές ομόλογο που είχε εκδοθεί πριν ξεσπάσει η πανδημία τον Απρίλιο του 2020 είχε κουπόνι 2% και απόδοση 2,03%.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος της αγοράς ομολόγων, “το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε αρκετά υψηλότερα σε σχέση με όσα υπέθετε η αγορά πριν από την συναλλαγή”.
H συναλλαγή άλλωστε πραγματοποιήθηκε ύστερα από την αναβάθμιση της χώρας από την Standard and Poors σε ΒΒ+, δηλαδή μια βαθμίδα χαμηλότερα πρίν από την επενδυτική βαθμίδα.
Η αγορά ομολόγων, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, γνωρίζει ότι, σε περίοδο αύξησης επιτοκίων τα επιτόκια που ζητούν οι επενδυτές είναι υψηλότερα κι αυτο είχε ήδη τιμολογηθεί στις τιμές των ομολόγων.
Ωστόσο, στην επανέκδοση του ομολόγου εντύπωση δημιούργησε το αρχικό premium που ζήτησαν οι επενδυτές για ομόλογο - το οποίο εντός του 2023 θα διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν ξένοι οίκοι, αλλά και Έλληνες τραπεζίτες.
Από την άλλη πλευρά το ερώτημα που υπάρχει είναι τι επιτόκιο θα ζητούσε η αγορά εφόσον το ποσό που θα αντλούσε το Δημόσιο ήταν μεγαλύτερο – αν και ο προγραμματισμός ήταν εξαρχής για ένα ποσό μεταξύ 1- 1,5 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η σύνθεση των επενδυτών δεν ήταν αυτή που θα επιθυμούσε η Ελληνική Δημοκρατία καθώς δεν ήταν πολλοί λογαριασμοί πραγματικού χρήματος, δηλαδή ιδιωτικές τράπεζες, Αμοιβαία κεφάλαια, συνταξιοδοτικά ταμεία. Αντίθετα, σύμφωνα με τις πληροφορίες οι επενδυτές που συμμετείχαν ήταν τράπεζες, hedge funds.
Παρά ταύτα τα spreads (η διαφορά με άλλα ομόλογα) στα ελληνικά ομόλογα κινείται ικανοποιητικά το τελευταίο διάστημα.
Σε σχέση με την Ιταλία λ.χ η δεκαετία κινούνταν στο 3% όταν το αντίστοιχο ιταλικό βρίσκεται στο 2,57%. Η διαφορά των 43 μονάδων βάσης σημαίνει ότι, τα ελληνικά έχουν αποδώσει καθώς το spread βρισκόνταν και στις 85 μονάδες βάσης πριν από 1,5 μήνα.
Προσοχή και αναμονή στις τραπεζικές εκδόσεις
Το ακριβό επιτόκιο του επταετούς δίνει “σήματα” για το τι θα πράξουν και οι ελληνικές τράπεζες σχετικά με τις ομολογιακές εκδόσεις ΜREL, συνολικού ύψους 4 δις. ευρώ για το 2022.
Η Ελληνική Δημοκρατία έχει την δυνατότητα να επιλέξει άλλη χρονική στιγμή για μια νέα έξοδο στις αγορές και άλλη ληκτότητα. Αντίθετα, οι ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών το τελευταίο διάστημα έχουν “παγώσει” και οι ελληνικές τράπεζες χρειάζεται να περιμένουν και να πάρουν τον χρόνο τους καθώς ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι μόνο ένα υψηλότερο κόστος δανεισμού, αλλά να μην πάει καλά η συναλλαγή.
Τότε, εύλογα θα διαμορφωθεί μια άσχημη κατάσταση για όλες τις ελληνικές τράπεζες.
Ως εκ τούτου, οι ελληνικές τράπεζες θα κινήθουν προσεκτικά για την αποφυγή οποιουδήποτε ατυχήματος.
Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Προβληματισμός από την στάση των ξένων επενδυτών στην επανέκδοση του 7ετούς ελληνικού ομολόγου - Δεν πήγε καλά
Στάση αναμονής από τις ελληνικές τράπεζες για τις δικές τους ομολογιακές εκδόσεις
Σχόλια αναγνωστών